Η ιστορία μιας υπογραφής…

ΦΕΚ είναι αυτό, δεν είναι «παίξε γέλασε»... Και εκεί δημοσιεύεται η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ δηλαδή του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ενός θεσμικά συγκροτημένου οργάνου διαμόρφωσης και άσκησης πολιτικών εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα. Μια απόφαση που νομιμοποιεί και πολιτικά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο σημείο αυτό, τρεις ημερομηνίες παίζουν τον ρόλο τους – ας πούμε για την δημοσιογραφική δεοντολογία... Η απόφαση δημοσιεύεται στο ΦΕΚ

στις 25 Μαϊου 2016, η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ με φαρδιά πλατιά τις υπογραφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και 4 υπουργών έχει ημερομηνία 20 Μαϊου 2016 και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έχει περάσει από το ΔΣ του Ταμείου στις 26 Απριλίου 2016.

Στο site της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» που εκφράζει τις θέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα διαβάζουμε: «Εγκρίθηκε από το χθεσινό δια περιφοράς (σ.σ είναι στο εξωτερικό Τσακαλώτος και Χουλιαράκης) Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το στρατηγικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan), σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Στις ήδη γνωστές 9 αποκρατικοποιήσεις (Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), προστίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη 10, οπότε το συνολικό νούμερο γίνεται 19. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί το σχετικό έγγραφο σε κυβερνητικό ΦΕΚ. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το ζήτημα του Ταμείου -και ιδιαίτερα το κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων- αποτέλεσε σημαντικό σημείο τριβής των δύο πλευρών, με την τελική συμφωνία να περιλαμβάνει 19 πωλήσεις μετοχικών πακέτων εταιρειών του Δημοσίου. Ωστόσο, το κράτος εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο στις περισσότερες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, καθώς ορισμένα από τα πακέτα που θα πωληθούν είναι μειοψηφικά».

Το κείμενο του site έχει τίτλο «"Πράσινο" φως του ΚΥΣΟΙΠ για τις 19 αποκρατικοποιήσεις», υπογραφή αλλά και ημερομηνία (25.05.2016 , 03:40 -Τελευταία ενημέρωση : 25.05.2016, 22:13). Αυτά για την δημοσιογραφική δεοντολογία που με τόση θέρμη αγκαλιάζουν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι και κυρίως ορισμένοι υπουργοί.

Αλλά, ας πάμε στην ουσία.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι κάτι τι το καινούργιο; Προφανώς και όχι καθώς αποτελεί συνέχεια – μια ολίγον τι αναθεωρημένη και κυρίως επικαιροποιημένη εκδοχή του Προγράμματος που το ΤΑΙΠΕΔ είχε περάσει ως διοίκηση Στέργιου Πιτσιόρλα το περασμένο καλοκαίρι (30 Ιουλίου 2015). Και τότε οι αποκρατικοποιήσεις κλπ. ήταν 24. Οπότε που βρήκε η εφημερίδα τις 10 καινούργιες που έρχονται να προστεθούν στις «9 γνωστές»και να προκύψει το νούμερο 19;

Αλλά, θα μου πείτε όλα αυτά είναι λεπτομέρειες... Ποιόν ή ποιους αφορούν; Κατ΄αρχήν αφορούν όλους εμάς, τους πολίτες που τα έχουμε καλά με την πραγματικότητα και δεν ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν με ψευδαισθήσεις και αυταπάτες! Επιπλέον, υπάρχει ανοικτό και ένα θέμα δημοκρατικής τάξης. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας υπουργός – στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας- σχεδόν ένα χρόνο να λέει όσα λέει, να καταγγέλλει την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν για τα πιο απίθανα πράγματα, να διαψεύδει θεούς και δαίμονες και να επιμένει ότι ο «δημόσιος χαρακτήρας» των επιχειρήσεων του τομέα ενέργειας δεν απειλείται. Μπορεί ο δημόσιος χαρακτήρας μιας επιχείρησης που προσφέρει στην αγορά και τους καταναλωτές υπηρεσίες για αγαθά πρώτης ανάγκης ( π.χ ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, φυσικό αέριο) να μην μπορεί να αλλάξει αλλά η μετοχική σύνθεση είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αλλάζει. Και το πιο σημαντικό: Αλλάζει και με την υπογραφή του ίδιου του υπουργού που επιμένει να υποστηρίζει ότι όλα καλά καμωμένα και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Δυστυχώς για εκείνον οι υπογραφές μένουν – και η δική του είναι ήδη περασμένη στο ΦΕΚ μαζί με την απόφαση που τον διαψεύδει. Και αν θέλει ας ρωτήσει κατά την μεριά των Βρυξελλών ή και του υπουργείου Οικονομικών – οι σύντροφοι του, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα ήταν πρόθυμοι να του εξηγήσουν το τι θα συμβεί αν το πρόγραμμα δεν «τρέξει» όσο γρήγορα προβλέπουν οι νόρμες της συμφωνίας με τους «έξω». Εκτός και αν ο υπουργός Ενέργειας γνωρίζει και την νέα σύνθεση του ΚΥΣΟΙΠ. Οπότε εξηγούνται τα πάντα!

Keywords
Τυχαία Θέματα