Η "κατάρα" των τρεχούμενων λογαριασμών πλήττει τα ασθενή νομίσματα

Όταν οι αγορές βρεθούν σε πτωτική πορεία, οι επενδυτές κοιτούν ένα στοιχείο πάνω από όλα.

Δεν πρόκειται για έναν αριθμό από τους συνηθισμένους, όπως τα επιτόκια, η οικονομική ανάπτυξη, ή ακόμη και οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε πληθωριστικές διαφορές. Αντ'αυτού πρόκειται για τον τρεχούμενο λογαριασμό μίας χώρας. Όλα εκ των 7 μεγάλων νομισμάτων που έχουν βελτιώσει την ισοτιμία τους έναντι του δολαρίου το 2016, με ηγέτες το γεν και το ευρώ, το ελβετικό φράγκο και την σουηδική κορώνα, ανήκουν σε οικονομίες οι οποίες προσφέρουν τη

σταθερότητα εμπορικού πλεονάσματος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα αρνητικά επιτόκια τα οποία έχουν υιοθετηθεί από πολλές εξ'αυτών δεν μπορούν να σταματήσουν την άνοδο των ισοτιμιών τους. Μπορεί, ακόμη, και να βοηθούν στην αύξηση αυτή, αφού η χαλαρή νομισματική πολιτική προωθεί την επένδυση σε κεφάλαια με υψηλότερες αποδόσεις οι οποίες φαίνεται να αποσυντονίζονται τη στιγμή που οι αγορές γίνονται πιο ασταθείς.

Τα νομισματικά κέρδη υπογραμμίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες οι οποίες δανείζουν στον υπόλοιπο κόσμο. Αν και δεν βασίζονται σε ξένα κεφάλαια για να αυτοχρηματοδοτηθούν, είναι τρωτοί όσον αφορά τις επενδύσεις που εισρέουν τη λάθος στιγμή, κάνοντας τις ισοτιμίες τους λιγότερο ανταγωνιστικές και πλήττοντας τις εξαγωγές, τη στιγμή που επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη.

Το γεν μόλις επέδειξε την πιο μεγάλη αύξηση μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, από το 1998. Το γεν και το ευρώ έχουν επιδείξει κέρδη 5% από τη στιγμή που οι κεντρικές τους τράπεζες μείωσαν τα κόστη δανεισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα