Η Κίνα, η ναυλαγορά ξηρού φορτίου και οι ενοχές...

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η ναυλαγορά ξηρού φορτίου βρίσκεται στα οικονομικά τάρταρα. Οι εταιρείες με φορτηγά πλοία έχουν καταρρεύσει και σώζονται μόνο όσες έχουν μικτό στόλο, κυρίως και με δεξαμενόπλοια. Μέσα στην αναταραχή αυτή, όλοι αναζητούν τον «φταίχτη». Η ματιά τους στρέφεται στην Κίνα, η οποία όμως πριν από 15 χρόνια ήταν εκείνη που με την ανάπτυξή της οδήγησε σε μία χρυσοφόρα περίοδο την οικονομία και ειδικά τη ναυτιλία.

«Οι παρούσες συνθήκες επιβάλουν στην Κίνα να κοιτάξει την εσωτερική αγορά και να περιορίσει τις διεθνής επενδύσεις. Είναι σε

κάθε περίπτωση υποχρεωμένη να κινηθεί σε πεδία μιας ανοιχτής οικονομίας, απορροφώντας κονδύλια από την εσωτερική κατανάλωση των νέο-κινέζων που με τις δραστηριότητές τους απέκτησαν πλούτο. Ήρθε όμως και η ώρα οι ίδιοι οι Κινέζοι να νοιώσουν τις συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού και να νοιώσουν για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία τους τι σημαίνει «ζημία» δηλώνουν οικονομικοί αναλυτές στο newmoney.gr:

«Στο στάδιο αυτό της νοικοκυροσύνης που αποφάσισε η ΛΔ της Κίνας είναι βέβαιο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα μπορούν να παραμείνουν ξέφρενοι, αν και το 7% δεν είναι μικρό, και οι επενδύσεις θα περιοριστούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει βεβαίως αυτή η τεράστια οικονομία για την συνέχιση της ανάπτυξης είναι βεβαίως η διασπορά του πλούτου και της ανάπτυξής, η εξομάλυνση των διαφορών των μισθών και η χαλιναγώγηση των τιμών των ακινήτων» και καταλήγουν:

«Είναι απαραίτητο στους νέους μας υπολογισμούς να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δυνατότητες της των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. Επειδή όλοι περπατούν σε τεντωμένο σχοινί δεν υπάρχει περιθώριο του παραμικρού λάθους γιατί αν ένας από αυτούς τους παγκόσμιους παίκτες χάσει την ισορροπία του το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι δυστυχώς καταστροφικό.

Στη νέα τάξη πραγμάτων θα πρέπει όλοι να μάθουμε να περπατάμε με διαφορετικούς ρυθμούς. Να απολαμβάνουμε έστω και τα μικρο-κέρδη αλλά και να νοιαζόμαστε πώς θα μπορέσουμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες που η χαμηλή αγορά προσφέρει».

Keywords
Τυχαία Θέματα