Η κλιματική αλλαγή φέρνει επενδύσεις 30 δισ. ευρώ

της Μαριάννας Τζάννε

Το αστρονομικό ποσό των 30 δισ. ευρώ προβλέπεται να απορροφήσει έως το 2030 ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα εξαιτίας των μεγάλων παρεμβάσεων που θα χρειαστεί να γίνουν για την ανακαίνιση ή αντικατάσταση των κτιρίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάθε χρόνο από το 2025 και μετά θα πρέπει να ανακαινίζονται περί τις 50.000 κατοικίες προκειμένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας 30% έως το 2030.

Οπως ανέφερε πρόσφατα ο

γενικός γραμματέας Ενέργειας, Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος, οι συνολικές επενδύσεις στα κτίρια, στο πλαίσιο της θωράκισης των ενεργειακά σπάταλων κτιρίων με στόχο τη μετάβαση σε κτίρια μηδενικής κατανάλωσης, είναι 1 δισ. ευρώ ετησίως. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 τα νέα κτίρια που θα στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα οφείλουν να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2021 όλα ανεξαιρέτως τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι nearly Zero Energy Buildings (nZEB).

Η χώρα μας καλείται με καθυστέρηση να αφομοιώσει την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα νέο διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο, με σταδιακή απαλλαγή από τον άνθρακα, το οποίο θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών στον οικιακό τομέα, στην εργασία τους αλλά και στις οδικές μεταφορές.

Ωστόσο, ειδικά στον τομέα των οδικών μεταφορών η ευρωπαϊκή πολιτική απανθρακοποίησης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις εγχώριες εταιρείες του κλάδου πετρελαιοειδών. Ο λόγος είναι οι προβλέψεις για εξοικονόμηση κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας έως και 20% μέχρι το 2020 και αντίστοιχης μείωσης 6% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα οδικά καύσιμα. Πρόσφατα, σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, οι εταιρείες πετρελαιοειδών εμφανίστηκαν έντονα προβληματισμένες από την πρόβλεψη να επεκταθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για την εξοικονόμηση καυσίμου, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών στον κλάδο τους, ο οποίος, όπως αναφέρουν, έχει απολέσει το 50% του τζίρου του την περίοδο της κρίσης.

Οπως επισημαίνουν μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), η ιδιαιτερότητα προκύπτει από την υποχρεωτική συμμετοχή των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών στα λεγόμενα «καθεστώτα επιβολής», με τελικό στόχο τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης, μέσω της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης των πελατών τους.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εξαιρέσουν τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που διακινούν καύσιμα για μεταφορές από τα υπόχρεα μέρη. Ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες τις εταιρείες, είναι ότι ο τομέας της εμπορίας πετρελαιοειδών «δεν έχει άμεση και απευθείας σχέση με μεγάλο μέρος των τελικών καταναλωτών, καθώς παρεμβάλλονται άλλοι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως τα πρατήρια ή οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης».

Παρ' όλα αυτά οι εταιρείες, με απόφαση του ΥΠΕΝ, έχουν συμπεριληφθεί στους φορείς που χρειάζεται να συμμορφωθούν και -σε αντίθετη περίπτωση- απειλούνται με δυσθεώρητα πρόστιμα. Πιο αισιόδοξη για τους υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης που θέτει η Ε.Ε. υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής εμφανίζεται η ΔΕΗ. Στελέχη της εταιρείας, όπως ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Γιάννης Κοπανάκης, δεν διστάζουν να μιλήσουν για ριζικό μετασχηματισμό του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ σκοπεύει να επεκταθεί στην ηλεκτροκίνηση σε συνεργασία με την πολωνική Solaris Bus & Coach, με την οποία είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας από τον περασμένο Νοέμβριο. Η εταιρεία θα παρέχει ένα συνολικό πακέτο ηλεκτροκίνησης το οποίο θα περιλαμβάνει λεωφορεία ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες συγκεκριμένων διαδρομών, κατασκευή υποδομών φόρτισης, συντήρηση λεωφορείων και υποδομών και ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα