Η κόντρα Ευρωζώνης – ΔΝΤ «βυθίζει» την Ελλάδα στην απελπισία

«Δεν κάνει βήμα πίσω» το ΔΝΤ για δημοσιονομικά, χρέος και συντάξεις – Αμηχανία στους Ευρωπαίους και «κόκκινες γραμμές» εκ νέου από την Αθήνα – «Τελικώς θα υπάρξει συμφωνία», εκτιμούν οι ειδικοί - «Θολή» απάντηση από την κυβέρνηση για την πληρωμή του ΔΝΤ τον Μάρτιο - Απόλυτο αδιέξοδο στο Euro Working Group

Σε αδιέξοδο έχουν φθάσει οι πιστωτές της Ελλάδας αναφορικά με το τι είναι απαραίτητο να πράξει η χώρα προκειμένου να υπάρξει χορήγηση κεφαλαίων στο πιο χρεωμένο μέλος της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας «δείχνει» το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για μία ακόμη καθυστέρηση στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι τρεις πιστωτές της Ελλάδας και το ΔΝΤ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα για το πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τρεις πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες.

Το ΔΝΤ έχει πιο αρνητική εκτίμηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους και αμφισβητεί εάν οι προτάσεις του κ. Τσίπρα είναι βιώσιμες, σύμφωνα με μία πηγή η οποία, όμως, θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η καθυστέρηση ενισχύει ακόμη περισσότερο το βουνό των ελληνικών προβλημάτων, ενώ η Ευρώπη έχει αποτύχει να συγκρατήσει την αυξημένη ροή προσφύγων, με αποτέλεσμα να υπάρχει η απειλή χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, πιθανώς προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση.

Προκειμένου να ξεκλειδώσει η βοήθεια των 86 δισ. ευρώ, Ελλάδα και πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν στους στόχους για τα δημοσιονομικά δεδομένα, τη φορολογία και τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Όλα αυτά εάν εφαρμοστούν θα βοηθήσουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Σε μία ακόμη συνάντηση που έγινε στη Φρανκφούρτη την Κυριακή, εκπρόσωποι των πιστωτών δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν, σύμφωνα με μία ακόμη πηγή.

«Η διαφορά μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ προέρχεται από τη διαφορετική εμπιστοσύνη που έχει η κάθε πλευρά για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να φέρει αποτελέσματα», εκτιμά ο Mujtaba Rahman, στέλεχος της Eurasia Group, ενώ προσθέτει ότι «τελικά θεωρούμε ότι Έλληνες και Ευρωπαίοι θα μετακινηθούν πιο κοντά στις θέσεις που εκφράζει το ΔΝΤ». "

Επιστροφή στον ρεαλισμό

Ελλάδα και πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και διαχείρισης του χρέους το οποίο θα έχει αποτελέσματα, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Andreas Adriano.

Οι διαπραγματεύσεις «παγώνουν» σε τρεις κόκκινες γραμμές: την άρνηση του κ. Τσίπρα να δεχθεί νέες περικοπές συντάξεων, την άρνηση της Ευρώπης να δεχθεί μία γενναία ανακούφιση του ελληνικού χρέους και να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους και την εμμονή ορισμένων Ευρωπαίων το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε χθεσινή του συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να επιστρέψει στο ρεαλισμό, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους, αναφορικά με την αξιολόγηση.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μετά το Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσίπρα.

Το Euro Working Group της Δευτέρας έδειξε ότι εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση μεταξύ των πιστωτών, δηλαδή από τη μία πλευρά των Ευρωπαίων και από την άλλη του ΔΝΤ, όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι δανειστές να διεξάγουν συζητήσεις, αλλά υπάρχει μία συμφωνία που έχει υπογραφεί το καλοκαίρι και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο εργάζονται οι θεσμοί, ξεκαθαρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται», διευκρινίζει ο κ. Adriano και προσθέτει «οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα σύντομα, μόλις υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα