Η μάχη των Short και των Long στις τράπεζες

Tου Δημήτρη Παφίλα

Ασταμάτητοι συνεχίζουν οι τρεις σορτάκηδες (Μarshall Wace, Oceanwood Capital, Lansadowne Partners) στις 4 συστημικές τράπεζες και τη μετοχή της ΔΕΗ. Συνολικά, όπως θα δούμε, έχουν σορτάρει 84 εκατ. μετοχές στις τραπεζικές μετοχές και παρά την πανωλεθρία με την άνοδο των τραπεζών τον τελευταίο

μήνα συνεχίζουν απτόητοι.

Κατά την άποψη Έλληνα χρηματιστή μεγάλης εταιρείας που συνεργάζεται με ξένους επενδυτής : «Το σορτάρισμα δεν είναι κακό. Έχουν λάβει την θέση τους σύμφωνα με την άποψη που έχουν για την αγορά και από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι Long παίκτες. Όμως οι θέσεις που λαμβάνουν αξίζουν μερικά εκατομμύρια ευρώ και το συνολικό ενεργητικό τους είναι δις ευρώ, έτσι αντέχουν τις ζημιές γιατί είναι μικρές », υποστηρίζει. Μ άλλα λόγια, ο χρηματιστής θεωρεί όπως και ορισμένοι τραπεζίτες ότι, οι Short δεν κάνουν κακό γιατί κάποια στιγμή θα βγούν αγοραστές και σε περίπτωση έντονης ανόδου θα προκύψει ένα short covering που θα ανεβάσει υπέρμετρα τις τιμές. Αντίθετα, άλλοι τραπεζίτες θεωρούν ότι, το ρίσκο που αναλαμβάνουν είναι μεγάλο σ ορισμένα επίπεδα τιμών – αν και το short έχει ξεκινήσει απο υψηλότερα σημεία πριν απο την πρόσφατη άνοδο. Λόγου χάρη στην Πειραιώς παρατηρείται short στα παρόντα επίπεδα τιμών που δεν βγάζει νόημα, ωστόσο υπήρχε short και παλιότερα.

Δεν φοβούνται το Short covering

Tεχνικά δεν χρειάζονται κεφάλαια οι τράπεζες. Οι short παίκτες επιμένουν ότι τα funds δεν φοβούνται ότι θα εγκλωβιστούν σε μια νέα άνοδο ώστε να υποχρεωθούν σε short covering (με αγορές μετοχών) διότι πιστεύουν ότι θα προκύψουν προβλήματα στα stress tests, αλλά και διοικητική κρίση σε δυο από τις τέσσερις τράπεζες (σ.σ προφανώς εννοεί τις δυο τράπεζες που δεν έχουν νέες διοικήσεις).

Αντίθετα, με τα όσα υποστηρίζουν οι short, ένας μεγάλος long παίκτης (J.K.Βass- Ηaymann Capital) έτρεξε ένα μοντέλο με το fund του και σύμφωνα με το αποτέλεσμα τρεις τράπεζες δεν θα χρειαστούν κεφάλαια και μόνο μια θα χρειαστεί 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ουσιαστικά δεν θα χρειαστεί καμία αύξηση κεφαλαίου.

Διευθύνων σύμβουλος συστημικής τράπεζας αναφέρει προς το newmoney.gr οτι, «τεχνικά οι τράπεζες δεν χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου». Την ίδια περίπου άποψη υποστηρίζουν και τα long funds τα οποία θεωρούν ότι, στα stress tests θα δοθεί χρόνος για να επιλυθούν τα λογιστικά θέματα (IFRRS9) και τα NPL’s σε βάθος χρόνου.

Παλιός διαχειριστής θεωρεί ότι, «οι short παίκτες θα ηττηθούν. Όπως το 2015 αγόραζαν μετοχές απο τις αυξήσεις κεφαλαίου. Τώρα τις σορτάρουν πηγαίνοντας κόντρα στην δέσμευση των διοικήσεων των τραπεζών για την μείωση των NPL’s» . Ο ίδιος θεωρεί ότι σε συνεδριάσεις με μικρούς τζίρους οι short μπορεί να υποχρεωθούν σε κάλυψη ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και εντός του 2018, όταν θα αυξηθεί το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Άλλωστε, όπως αναφέρει έτερος χρηματιστής οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί το δυσμενές σενάριο και πριν απο την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Ένα σενάριο το οποίο είχε εξωπραγματικούς όρους. Μέχρι τώρα, όμως, οι short θέσεις δεν σταματούν, αν και πολλοί πιστεύουν ότι στα τέλη Ιανουαρίου που θα ανακοινωθούν οι όροι του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου, τότε θα έχουμε εξελίξεις είτε με διακοπή των short ή με συνέχιση τους.

Ποιες ήταν οι τελευταίες θέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 19 Δεκεμβρίου το Lansdowne Partners αύξησε τις short θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς σε ποσοστό 1,40%, ενω διατηρεί το 0, 63% στην μετοχή της ΔΕΗ και κατέχει ανοικτή θέση στην Eurobank με 0,62%. Το Marshall Wace διατηρεί τα Short σε Alpha Βank με 0,63%, στην Eurobank με 0,59% στην Εθνική με 0,77% και στην Πειραιώς με 0,71%. Επίσης, το Oceanwood Capital διαθέτει το 0,61% στην Εθνική Τράπεζα. Όπως βλέπουμε υπάρχουν δυο ανοικτές θέσεις σε Πειραιώς σε ποσοστό 2,11% που αντιστοιχεί ( είτε σε μετοχές, είτε σε παράγωγα) σε 9,2 εκατ. μετοχές. Δυο θέσεις υπάρχουν και στην Eurobank ή 26 εκατ. μετοχές. Δυο είναι και οι θέσεις στην Εθνική με ποσοστό 1,38% ή 39 εκατ. μετοχές. Επίσης μια ανοικτή θέση υπάρχει στην Alpha με ποσοστό 0,63% που αντιστοιχεί σε 9,7 εκατ. μετοχές. Το σύστημα που ακολουθούν τα τρία funds στο σορτάρισμα των 4 τραπεζών είναι 2-2-1. Συνολικά, τα τρία funds σορτάρουν είτε μετοχές είτε παράγωγα των τραπεζών που αντιστοιχούν σε 83,9 εκατ. μετοχές

Keywords
Τυχαία Θέματα