«Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική στον τομέα της ενέργειας» – Η σημασία της Ελλάδας (vid)

­Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων διοργάνωσε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Η νέα Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική στον τομέα της ενέργειας: Ο ρόλος της Ελλάδας».

Στην συζήτηση συμμετείχαν ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Ιωάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, η Διδάσκουσα

στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, κα Μαρίκα Καραγιάννη και ο σύμβουλος ενέργειας και κλιματικής πολιτικής του German Economic Institute, κ. Finn Arnd Wendland. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Διδάσκων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Πανάγος, πρώην αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Στην αρχή, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Διευθυντής του ΙΔΟΣ, Καθηγητής Χαράλαμπος Τσαρδανίδης και ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αθήνα, κ. Henri Bohnet.

Η συζήτηση κινήθηκε σε τρεις άξονες: την Ενεργειακή Κρίση, την Κλιματική Κρίση και τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Ο κ. Πανάγος, αφού ευχαρίστησε το ΙΔΟΣ και το Ίδρυμα Adenauer για την σημαντική πρωτοβουλία τους για την οργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική που ανατρέχει ήδη στην Συνθήκη της Λισαβώνας το 2009, ενώ τόνισε ότι η συνολική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, εδώ και καιρό, συνδέεται άμεσα με την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως μετά την Σύνοδο των Παρισίων του 2015. Χαρακτήρισε την υφιστάμενη ενεργειακή κρίση ως την δεύτερη σοβαρή μεταπολεμική μετά την κρίση του πετρελαίου του 1973 και παρακάλεσε τον κ. Μανιάτη να ανατρέξει στις, κατά την άποψή τους, αιτίες της κρίσης του φυσικού αερίου που βιώνουμε.

Ο κ. Μανιάτης θεωρεί ότι τα αίτια της ενεργειακής κρίσης είναι πολυπαραγοντικά μεταξύ των οποίων, η παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, οι μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που άρχισε να εισάγει η Κίνα. Τα φορτία LNG αντί για την Ευρώπη κατευθύνθηκαν στην Κίνα διότι το αγόραζαν σε μεγαλύτερη τιμή, δεδομένου ότι τον προηγούμενο καιρό αντιμετώπισαν προβλήματα blackout και χρειάζονταν ενέργεια για να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας. Άλλοι προσθετικοί λόγοι ήταν η εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Τα αποθέματα τέλος καλοκαιριού συνήθως ανέρχονται σε 95%. Φέτος ειδικά ήταν μόνο 65%, λόγω κακών κλιματικών συνθηκών, εκτεταμένων ζημιών στη Ρωσία που μείωσαν την παραγωγή, προβλημάτων συντήρησης σε υποδομές φυσικού αεριίου σε πολλές χώρες συνεπώς.

Ο κ. Πανάγος, στη συνέχεια, ζήτησε από τον κ. Wendland να αναφερθεί στο κατά πόσο η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει την Γερμανική οικονομία, δεδομένου ότι η κρίση έχει πλήξει το σύνολο των κρατών μελών. Ο κ. Wendland υπογράμμισε ότι το ενεργειακό κόστος επηρεάζει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την γερμανική οικονομία, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών. Ακολούθως, ο κ. Πανάγος τον ρώτησε για το επίπεδο αποξήλωσης των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία, δεδομένου ότι αυτό περιλαμβάνεται στο ενεργειακό πρόγραμμα της Γερμανίας, ενώ ζήτησε να αναφέρει πώς αντικαθίσταται η πυρηνική ενέργεια που αποξηλώνεται.

Ο κ. Wendland ανέφερε ότι στην Γερμανία, οι τελευταίοι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα παροπλιστούν σταδιακά. Πριν δέκα χρόνια η πυρηνική ενέργεια δέχθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο ένα νέο πλήγμα λόγω της Φουκοσίμα, επομένως το 2018 η γερμανική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την κατάργησή της αλλά αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικά το 2022.

Ο κ. Πανάγος παρακάλεσε τον κ. Σταμπολή να αναφέρει τις αιτίες που οδήγησαν στην ραγδαία αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Σταμπολής προέβη σε λεπτομερή αναφορά των αιτιών, τονίζοντας ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς είναι η βασική αιτία. Ακολούθως, τον παρακάλεσε να εκφέρει την δική του άποψη αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής θέσης της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου. Ο κ. Σταμπολής τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες ενεργειακά εξαρτώμενες χώρες στην Ευρώπη για αυτό και πρέπει να κρατήσει ένα ποσοστό εγχώριας παραγωγής από άνθρακα και να έχει μια ετοιμότητα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δικής της τεχνογνωσίας.

Ο κ. Πανάγος, στην συνέχεια, παρακάλεσε την κα Καραγιάννη να σχολιάσει την Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική για την ενέργεια. Η κα Καραγιάννη τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ενέργειας δεν είναι ομοιογενής. Η πρόβλεψη για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής σε κοινοτικό επίπεδο καθιστά αδύνατη την ομοφωνία, αλλά και τη λήψη μιας συλλογικής απόφασης ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου, τη διαφοροποίηση, τις τιμές αλλά και τη στάση απέναντι στη Gazprom σχετικά με τα συμβόλαια φυσικού αερίου. Συνεπεία των ρωσοουκρανικών κρίσεων, έχουν εμφανιστεί προβλήματα στη διαφοροποίηση, δηλαδή στις διαφορετικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η Κασπία να είναι μια εναλλακτική λύση αλλά όχι τόσο αποτελεσματική.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρισμός: Πότε έρχεται η επιστροφή στην κανονικότητα στην Ελλάδα – Τι προβλέπουν Eurobank και Expedia

Ο ΕΦΚΑ γίνεται ψηφιακός: 50 ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην υπηρεσία του πολίτη

Πάτρα: Πέθανε ο βιομήχανος Γεράσιμος Φιλιππάτος

Keywords
Τυχαία Θέματα