Η «νόσος» των πρωθυπουργών

Στην τελευταία σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε σκόπιμο να απαριθμήσει τους ξένους ηγέτες με τους οποίους έχει συναντηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να πείσει το ακροατήριό του, οτι η Ελλάδα με την κυβέρνηση του απέκτησε και πάλι

ισχυρή φωνή.

Η αυταρέσκεια με την οποία ανέφερε τα ονόματα του Ολάντ, του Ερντογάν, της Μέρκελ, του Πούτιν και του Ομπάμα, εξηγεί ενδεχομένως και την απόφασή του να μεταβεί μέχρι την Κούβα: Δεν ήθελε να λείψει από μια εκδήλωση, που ζεις μια φορά στην ζωή σου. Και στην οποία πίστευε οτι θα ήταν παρόντες όλοι οι ισχυροί της γης.

Φαίνεται οτι και ο κ. Τσίπρας έχει προσβληθεί από την "νόσο των πρωθυπουργών" που είχε προσβάλει και τους προκατόχους του.

Έπειτα από κάποιο διάστημα στην πρωθυπουργία, μαγεύονται από τις φωτογραφίες και τα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου, τις διεθνείς συναντήσεις και τα ακριβά ξενοδοχεία και ξεχνούν οτι εκλέγονται στην Ελλάδα, από πολίτες που περιμένουν κι ελπίζουν να λυθούν κάποια από τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Το είχε πάθει κι ο Αντώνης Σαμαράς που αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά επί μήνες στις συνομιλίες για τα ελληνικά ομόλογα και εν συνεχεία στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παραμελώντας τα προβλήματα στην Ελλάδα.

Το είχε πάθει κι ο Γιώργος Παπανδρέου που συμπεριφερόταν περισσότερο ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και λιγότερο ως πρωθυπουργός των Ελλήνων.

Τον τελευταίο καιρό, φαίνεται οτι με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί κι ο Αλέξης Τσίπρας.

Προτιμά να κάνει ένα μακρινό και κουραστικό ταξίδι, για να παραστεί στον αποχαιρετισμό μιας εμβληματικής προσωπικότητας -έστω κι αν η πορεία του διχάζει τον πλανήτη- παρά να ασχοληθεί με τον επί δύο μέρες πλημμυρισμένο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Μέγαρο Μουσικής, ή με την βιβλική καταστροφή που χτύπησε στην Ζάκυνθο.

Ο πρωθυπουργός που έγινε πρωθυπουργός με την επικοινωνία, προτιμά να είναι παρών στην αποχαιρετιστήρια τελετή ενός επαναστάτη, διότι ενδεχομένως πιστεύει οτι με τον τρόπο αυτό, διατηρεί κι ο ίδιος το χαρακτηριστικό του επαναστάτη.

Και θα φωτογραφηθεί και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς που θεωρούν τους εαυτούς τους επαναστάτες κι έχουν την ανάγκη ενός "πιστοποιητικού". Τζέρι Άνταμς, Τζέρεμι Κόρμπιν, Μάικλ Χίγκινς, αλλά και οι "βαστάζοι" της Ρωσικής Δούμας και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Κι όλοι αυτοί οι "επαναστάτες" που πάνε στην Κούβα, έχουν κι ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό: Ήλπιζαν οτι θα φωτογραφηθούν δίπλα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ή στον Μπάρακ Ομπάμα. Αλλά ο πρώτος ανακοίνωσε ήδη οτι δεν θα πάει γιατί έχει να γράψει μια ομιλία, ενώ ο δεύτερος σκέφτεται να μην ρισκάρει μια λάθος κίνησης στις τελευταίες μέρες της προεδρίας του.

Διότι άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό των πολιτικών που τους χτυπά η "νόσος των πρωθυπουργών" , είναι οτι περνούν τα βράδια τους χαζεύοντας τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες που έχουν με εμβληματικές προσωπικότητες από ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κοντεύει να ολοκληρώσει την συλλογή του. Αλλά του έλλειπε ένας Κάστρο...

Keywords
Τυχαία Θέματα