Η οικονομία, οι ξένοι σπουδαστές και η ...Αρχαία Ολυμπία!

Δεν ξέρω αν ο υπουργός Παιδείας καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου θα καταφέρει να προχωρήσει στην ίδρυση άλλης μιας Νομικής Σχολής σε Πανεπιστήμιο της χώρας και συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λεπτομέρεια θα πείτε και θα έχετε δίκιο ... Έτσι και αλλιώς, οι πολιτικές για την εκπαίδευση δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες του εγχώριου πολιτικού προσωπικού. Συνήθως, τα ζητήματα αυτά εξαντλούνται στο έδαφος της επικοινωνίας ή εξυπηρετούν απλώς και μόνο συντεχνιακές διεκδικήσεις και προσδοκίες.

Ας μείνουμε, όμως, στις ...λεπτομέρειες! Ο καθηγητής Γαβρόγλου δεν μίλησε μόνο για την νέα

Νομική αλλά για άλλα νέα τμήματα που προκύπτουν από τις διαδικασίες της αναδιάρθρωσης του ενιαίου χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (π.χ συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις σχολών και τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ) . Για παράδειγμα, έκανε λόγο για «σχολή Πολιτιστικής Διαχείρισης» στην Ηλεία. Προφανώς, πρόκειται για μια μετεξέλιξη του υπάρχοντος Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων που ανήκει στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα τον Πύργο της Ηλείας.


Το τι ακριβώς θα γίνει δεν γνωρίζω ... όπως και κανείς άλλος αυτήν την ώρα. Μια εξαγγελία, μια πρόθεση είναι που μπορεί κάλλιστα να οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες. Η λεπτομέρεια, όμως, αυτή μας δίνει αφορμή για ευρύτερες σκέψεις με εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πρωτίστως οικονομικό ενδιαφέρον.


Για παράδειγμα, ένα τμήμα με αυτό το γνωστικό αντικείμενο που συνδυάζει την οικονομία με τον πολιτισμό και τον τουρισμό θα είχε αξία – λόγω και της γειτνίασης με την Αρχαία Ολυμπία- να ενισχυθεί πολλαπλώς αποκτήσει σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό σε μια σαφή εξωστρεφή κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, να απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε σπουδαστές από το εξωτερικό που θα επέλεγαν να σπουδάσουν ένα πολύ σύγχρονο αντικείμενο (με «πέραση» στην αγορά) δίπλα στην «πηγή» – η πασίγνωστη διεθνώς Αρχαία Ολυμπία - αλλά έχοντας δίπλα και τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Δυτικής Ακτής της Πελοποννήσου. Ένα τμήμα που θα μπορούσε να πατά σε δύο βάρκες – μια στον Πύργο (ή στην Αρχαία Ολυμπία) και μια στο Αργος ή στο Ναύπλιο ( Επίδαυρος, Μυκήνες).


Αυτά δεν γίνονται θα πουν και θα γράψουν πολλοί και κυρίως οι ...τοπικοί παράγοντες με την λογική των «Κέντρων Νεοσυλλέκτων» και της μονόχωρης φοιτητικής γκαρσονιέρας. Και όμως γίνονται! Ας κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από την μύτη μας. Προς την μεριά της Κύπρου. Στα στατιστικά των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διαπιστώσουμε μια έκρηξη μεγεθών σε όλα τα επίπεδα ακριβώς λόγω του ανοίγματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σπουδαστές από το εξωτερικό. Τα στατιστικά υπάρχουν διαθέσιμα...


Με άλλα λόγια, οι λεπτομέρειες μιας εκπαιδευτικής πολιτικής για τον προσανατολισμό και την φυσιογνωμία της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφορούν πρωτίστως την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα