Η ωρολογιακή βόμβα των φόρων στα ακίνητα

Συνεδρίασε χθες η διακομματική επιτροπή των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και συζήτησε τη φορολόγηση των αγροτεμαχιών με 12 ευρώ κατά μέσο όρο το στρέμμα, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυτή τη λύση αφού δεν είναι έτοιμες οι αντικειμενικές αξίες. Τη Δευτέρα το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο υπουργείο Οικονομίας, επειδή μέχρι τέλος Μαίου πρέπει να έχει αποφασιστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων που αντικαταστήσει από το 2014 το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Τα ακίνητα έγιναν εύκολος στόχος υπερφορολόγησης. Χρόνια οι Ελληνες

λόγω ασταθούς δραχμής αποταμίευαν σε ακίνητα. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες βασίστηκε σε αυτά. Οι υπεραξίες που δημιουργήθηκαν από κτήματα σε τουριστικές περιοχές και από πολυκατοικίες κίνησαν την ελληνική οικονομία από τα τέλη της δεκαετίας του 70. Ασφαλώς έγιναν και υπερβολές, αλλά όχι και κάτι φοβερό. Εδώ φτάσαμε στο σημείο η Ολλανδία να κινδυνεύει από φούσκα ακινήτων ή ένα δωμάτιο στο Λονδίνο να κοστίζει μισό εκατομμύριο λίρες. Αλλωστε η Ελλάδα που υποτίθεται ότι ψάχνει τον αναπτυξιακό της δρόμο, εκτός από τον τουρισμό, ένας τομέας στον οποίο μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά, είναι το real estate.

Στον πανικό όμως της κατάρρευσης οι κυβερνήσεις ακολούθησαν την εύκολη λύση της φορολογικής επιδρομής στα ακίνητα. Το χαράτσι επιβλήθηκε δήθεν προσωρινά -με τον κ. Βενιζέλο να μας προτρέπει τότε να το αντιμετωπίσουμε ως ασφάλιστρο κινδύνου- και τώρα αποκτά μόνιμο χαρακτήρα. Δηλαδή έκτακτος φόρος έως και το 2013 και από το 2014 θα το βαφτίσουμε φόρο ακίνητης περιουσίας. Θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να επιχειρηματολογούν οι πολιτικοί στις τηλεοράσεις ότι δήθεν άλλαξε ο φόρος και μειώθηκε. Η κοροιδία θα συνεχιστεί με την μείωση των φόρων μεταβίβασης, δήθεν για να αναζωπυρωθεί η αγορά.

Η αγορά όμως δεν πρόκειται να συνέλθει με ασπιρίνες. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 11,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Στο σύνολο του 2012 οι τιμές –πάντοτε κατά την ΤτΕ- μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 11,7% έναντι 5,5% το 2011. Είδατε μείωση των αντικειμενικών τιμών;

Η οικοδομική δραστηριότητα πνέει τα λοίσθια. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι νέες άδειες τον Φεβρουάριο μειώθηκαν περαιτέρω κατά 45,4% και εδικά στην Αττική κατά 39%.

Η ALPHA BANK σε ανάλυση της σημειώνει ότι τα συμβόλαια συναλλαγών στα ακίνητα το 2012 μειώθηκαν κατά 83,3% σε σχέση με το 2005 και σημειώνει ότι αν δεν αναζωπυρωθούν οι συναλλαγές στην αγορά ακινήτων, η αποτελεσματική εφαρμογή της όποιας φορολογίας σε αυτά, ακόμη και της ίδιας της φορολογίας εισοδήματος δεν είναι εφικτή. «Οταν η φορολογική επιβάρυνση διογκώνεται ανεξέλεγκτα σε μη βιώσιμα επίπεδα, όπως συμβαίνει το 2013, η κατοχή ακινήτων γίνεται πλέον ζημιογόνα για τους ιδιοκτήτες της και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αγορά για τη ρευστοποίηση ενός μέρους αυτών των ακινήτων» τονίζει η ΑLPHA.

Tags: ακίνητα Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα