Η παράταση της αξιολόγησης και η επόμενη μέρα

Στα reports των ξένων επενδυτικών οίκων και στις δηλώσεις επικεφαλής αναλυτών σημαντικών think tanks επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία έκθεση της JP Morgan (Δεκέμβριος 2016) στην οποία αναφέρει ότι η διαμάχη ανάμεσα στην

ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, με αφορμή τις κοινωνικές εξαγγελίες Τσίπρα, θα επιλυθεί σύντομα, χωρίς να επηρεάσει την έκβαση της β΄ αξιολόγησης.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πλέον ως πιθανό σενάριο μια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα μέσα το 2017, σημειώνοντας μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη "θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις".

Ειδικότερα, στην ανάλυσή της με τίτλο «Η νέα σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πιθανό να απορροφηθεί στις αρχές του 2017», η JP Morgan υπογραμμίζει ότι είχε προβλέψει πως θα προκύψουν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές -Ελλάδα και δανειστές- πλην όμως στην παρούσα φάση "η Ελλάδα έχει κάποια περιθώρια ελιγμών, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα έως τον Νοέμβριο του 2016 ξεπέρασε τον στόχο".

Με αφορμή αυτό μάλιστα η JP Morgan εκτιμά πως το δημοσιονομικό ρίσκο για το 2017 και 2018 ακόμα και μετά τις έκτακτες εξαγγελίες Τσίπρα, είναι περιορισμένο. Σε δεύτερο χρόνο ο οίκος εκτιμά πως κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να καταλήξουν σε συμβιβασμό, μέσα στο 2017, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, η JP Morgan εκτιμά ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα η κυβέρνηση Τσίπρα να οδηγήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, λόγω του πολιτικού κόστους που θα επιφέρει η εφαρμογή νέων μέτρων.

Ωστόσο οι αναλυτές του οίκου δεν "βλέπουν" το σενάριο αυτό ως το κυρίαρχο καθώς τονίζουν πως σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί στις επιταγές των δανειστών, προκειμένου να... επιβιώσει, ποντάροντας και στο γεγονός πως οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν μια νέα αναταραχή στην Ελλάδα, καθώς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν τις δικές τους εγχώριες και πολύ δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις το 2017.

Ωστόσο η JP Morgan καταλήγει πως "ακόμη και να προκύψουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το 2017, δεν πρέπει να θεωρηθούν αμιγώς αρνητικό γεγονός αφού – και με βάση το προβάδισμα που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις – πιθανό είναι να προκύψει μια κυβέρνηση που θα είναι πιο προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις. Μακροπρόθεσμα μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα θα στηρίξει την ανάπτυξη και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα καταλήγει το report της JP Morgan.

Εurasia

Το πόσα και ποια νέα μέτρα λιτότητας θα αναγκαστεί να εφαρμόσει η Αθήνα, είναι ο βασικός παράγοντας που που θα κρίνει το αν θα οδηγηθεί η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, εξηγεί ο Μουχάτμπ Ραχμάν διευθύνων σύμβουλος του think tank Eurasia.

Εάν η Γερμανία και το ΔΝΤ συνεχίζουν να πιέζουν για περικοπές συντάξεων και φορολογικές μεταρρύθμισες ως αντάλλαγμα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές στην Ελλάδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, δηλώνει ο Ραχμάν .

"Αν όχι, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να παραμένει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της θητείας του το 2019", συμπληρώνει ο ίδιος.

«Η βασική αντιπαράθεση αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την πεποίθηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%. Εξ ου και η επιμονή του προς το Eurogroup να προσδιορίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος» τονίζει το think tank.

«Οι εκλογές εξαρτώνται αποκλειστικά από τον κ. Τσίπρα αυτή τη φορά, συγκρίνοντας αυτή την περίοδο με το 2014, δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής αναλυτής του Ινστιτούτου Peterson.

«Αν θέλει εκλογές μπορεί να τις έχει με προεκλογική ατζέντα παροχών στους συνταξιούχους και επιτιθέμενος στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ακόμη κι αν δεν κερδίσει, θα αποφύγει να συμφωνήσει σε όσα ζητά το ΔΝΤ», είπε ο Τζέικομπ Κίργκεγκααρντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα