Η πικρή αλήθεια για τις επενδύσεις

Μεγάλη και καίρια η συζήτηση που άνοιξε για τις επενδύσεις, καθώς τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει το στίγμα ότι η Ελλάδα είναι πλέον ανοιχτή για μπίζνες, προκύπτει το ζήτημα με την Eldorado Gold η οποία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναστείλει τις επενδύσεις της στη χώρα μας.

Σε μια περίοδο που κρατικό χρήμα για δημόσιες επενδύσεις δεν υπάρχει, τα κεφάλαια από το εξωτερικό αναμένονται ως μάννα εξ ουρανού στην ελληνική οικονομία για τοποθετήσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Χωρίς ένα νέο κύμα επενδύσεων

η οικονομία δεν μπορεί να αναταχθεί και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τα μεγέθη είναι τέτοια που είναι μάλλον ουτοπικό να περιμένουμε τη λύση από τις ξένες επενδύσεις.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: το 2007, οι συνολικές επενδύσεις ήταν περίπου 57 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι ήταν περίπου 20 δισ. ευρώ. Πρέπει μάλιστα να συνυπολογίσουμε ότι το 2007 το μεγαλύτερο κομμάτι των επενδύσεων, περίπου το 30%, αφορούσε σε ακίνητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα έχει πέσει γύρω στο 6%, αφού η κτηματαγορά έχει καταρρεύσει.

Στην πραγματικότητα, όταν λέμε ότι χρειάζεται αύξηση των επενδύσεων, δεν μιλάμε πλέον για ακίνητα, αφού δεν γίνεται, αλλά και δεν είναι επιθυμητό να αναβιώσουμε την τραπεζική-κατασκευαστική φούσκα που υπήρχε προ κρίσης.

Όσο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, αυτές αυξήθηκαν σημαντικά το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τα κεφάλαια από το εξωτερικό που επενδύθηκαν στην Ελλάδα έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Βλέπουμε δηλαδή ότι τα κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό είναι λίγα σχετικά με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας και τις ανάγκες της.

Το χειρότερο είναι ότι η εικόνα αυτή επιδεινώνεται μεν από την κρίση, αλλά δεν οφείλεται σε αυτήν, αφού η Ελλάδα διαχρονικά είχε χαμηλές επιδόσεις στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο λόγος είναι κατά κύριο λόγο η γραφειοκρατία και το εχθρικό περιβάλλον που υπάρχει για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό βέβαια με το χαμηλό τεχνολογικό επίπεδο και την επάρκεια των υποδομών.

Τα διεθνή κεφάλαια επενδύουν εκεί όπου μπορούν να κινηθούν εύκολα και γρήγορα και να έχουν μεγάλες αποδόσεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι για να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και μάλιστα σε τέτοιο όγκο που να κάνουν τη διαφορά και να προκαλέσουν αξιόλογη τόνωση της απασχόλησης και της παραγωγής θα χρειαστεί μια πραγματική «οικονομική επανάσταση».

Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν έχει φανεί ακόμα στον ορίζοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα