Η πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου έχει τον πιο μολυσμένο αέρα
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, η Κίνα, έχει από καιρό μια φήμη για τους θολούς ουρανούς της. Αλλά αυτές τις μέρες, η γειτονική Ινδία αγωνίζεται για την πολύ μεγαλύτερη μάχη με τη ρύπανση: η χώρα της Νότιας Ασίας φιλοξενεί τις 10 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.
Λίγο πιο έξω από την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, η Kusum Malik Tomar γνωρίζει το προσωπικό και οικονομικό κόστος του να αναπνέει κανείς λίγο από τον πιο τοξικό αέρα στον κόσμο. Στα 29 της, έμαθε ότι η ρύπανση ήταν η πιθανότερη αιτία του καρκίνου που αναπτύσσεται μέσα στους πνεύμονές της. Δεν είχε ποτέ αγγίξει ένα τσιγάρο.
"Η κυβέρνηση σκέφτεται την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά οι άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες ή υποφέρουν από αυτές", δήλωσε ο Τόμαρ στο Bloomberg. "Πώς μπορείς να αναπτυχθείς οικονομικά όταν, στη χώρα σου, οι πολίτες σου αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;", αναρωτιέται.
Η Ινδία αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να εφαρμόσει το είδος της συντονισμένης εθνικής προσέγγισης που βοήθησε την Κίνα να μειώσει τη ρύπανση. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi προωθεί τώρα νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αρχίσουν να περιορίζουν τον επικίνδυνο αέρα. Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών, ωστόσο, θα πρέπει να είναι αρκετά για να ξεπεράσουν τις άλλες πτυχές της έντονης ανάπτυξης της Ινδίας, από τη σκόνη που αφήνουν τα χιλιάδες νέα εργοτάξια μέχρι τις εκπομπές από εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα.
Τις προσεχείς εβδομάδες, οι πολιτικές της κυβέρνησης Modi για τη ρύπανση θα τεθούν υπό δοκιμασία καθώς ο χειμώνας κατεβαίνει στις σκονισμένες πεδιάδες της βόρειας Ινδίας. Οι καλλιέργειες καίγονται κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν και εκατομμύρια πυροτεχνήματα εξέρχονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Diwali, συνήθως πιέζοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση σε επικίνδυνα επίπεδα.
Εάν οι αυστηρές πολιτικές για την καταπολέμηση του νέφους εφαρμοζόντουσαν με επιτυχία, οι πολίτες και η κυβέρνηση της Ινδίας θα ήταν πολύ πιο πλούσιοι. Με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα τέλη υγειονομικής περίθαλψης και οι απώλειες παραγωγικότητας από τη ρύπανση κοστίζουν την Ινδία έως και 8,5% του ΑΕΠ. Στο σημερινό του μέγεθος των 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 221 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Και ενώ η Ινδία είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, η οικονομία της Κίνας ύψους 12,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πενταπλάσια. Η χώρα της Νότιας Ασίας εξακολουθεί να προσπαθεί απεγνωσμένα να προωθήσει τη βασική βιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει επιδείνωση της ρύπανσης, δήλωσε ο Raghbendra Jha, καθηγητής οικονομικών του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου.
"Είναι πολύ απλοϊκό να υποθέσουμε μια ομαλή μετάβαση" στην καθαρή οικονομική ανάπτυξη στην Ινδία, είπε.
Εν τω μεταξύ, μετά από δύο δεκαετίες ανάπτυξης που ανασχημάτισαν την παγκόσμια οικονομία, η Κίνα ορχηστρώνει μια στροφή προς λιγότερο ρυπογόνες υπηρεσίες και κατανάλωση. Και ενώ οι πόλεις της βλέπουν ακόμα θολές μέρες, έχουν δει και βελτιώσεις.
Ο αριθμός των "πολύ ανθυγιεινών" ημερών ή και χειρότερα - όταν τα επίπεδα επικίνδυνων σωματιδίων που ονομάζονται PM2,5 ξεπέρασαν τα 200 - αυξήθηκε σε 84 στο Νέο Δελχί το 2017 από 66 το 2015, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων ποιότητας αέρα από την AirVisual, Στο Πεκίνο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 20 κατά την ίδια περίοδο, μόλις μερικές ημέρες από τότε που ήταν περίπου στο 43.
Η κυβέρνηση της Ινδίας δήλωσε ότι ορισμένες διεθνείς μελέτες που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με τη θνησιμότητα «μπορεί να μην είναι ρεαλιστικές» και ότι «ο αριθμός των θανάτων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και να υποστηριχθεί από αυτόχθονες μελέτες».
Η κυβέρνηση Modi έχει επίσης προωθήσει την ηλιακή ενέργεια, βελτιωμένα πρότυπα εκπομπών και έχει εκδώσει εκατομμύρια δοχεία φυσικού αερίου για να μειώσει τις πυρκαγιές κουζίνας στα σπίτια. Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν επίσης να απαγορεύσουν στους αγρότες να καίγονται καλλιέργειες. Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι εξακολουθούν να περιμένουν πιο συγκεκριμένους στόχους από ένα εθνικό σχέδιο καθαρού αέρα το οποίο δεν έχει ακόμη αρχίσει επίσημα.
Στο Νέο Δελχί, η Tomar, ο οποίος διαγνώστηκε πριν από έξι χρόνια με τον καρκίνο του πνεύμονα σταδίου τέσσερα, δεν μπορεί πλέον να εργαστεί. Ξοδεύει τις ημέρες της στο διαμέρισμα της, μεταξύ ιατρικών εξετάσεων και χημειοθεραπευτικών ραντεβού.
«Μερικές φορές υποφέρω που η οικογένειά μου πρέπει να υποστεί τόσα πολλά - διανοητικά, σωματικά, συναισθηματικά, αλλά και οικονομικά», λέει η ίδια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πρέβεζα: Φως στο μυστήριο με το κρανίο έριξε το DNA
- Προτιμούν πώληση αντί για "κούρεμα" από την τράπεζα οι οφειλέτες "κόκκινων" δανείων
- Προσφέρει 1 εκατ. θέσεις των 9,99 ευρώ η Ryanair
- Δημήτρης Κουκουρίκης: Ο Θεσσαλονικιός αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας του Nomads (pics)
- Κούρεμα 80% για 5.363 δανειολήπτες από την Eurobank
- "Αποκαλυπτήρια" της υποψηφιότητας Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθήνας στις 5 Νοεμβρίου
- Τζανακόπουλος: Έχουμε την κυβερνητική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ
- Στρατηγική συνεργασία WIND – Viva Wallet
- Στην Αγγελική Πεπόνη ανήκει το κρανίο που βρέθηκε στην Πρέβεζα
- Ανοίγει ο δρόμος για έκτακτο μέρισμα μέχρι τον Δεκέμβριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Μεγάλες είναι οι ευθύνες του Χ. Γκότση σχετικά με το σκάνδαλο της Folli Follie
- Στην Αγγελική Πεπόνη ανήκει το κρανίο που βρέθηκε στην Πρέβεζα
- Επενδυτές κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Folli – Follie
- Απαγχονισμένος άνδρας βρέθηκε στο Άλσος Βεΐκου
- Η πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου έχει τον πιο μολυσμένο αέρα
- GEFCO: Ανάμεσα στις 5 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως σε ποσοστά ικανοποίησης εκπαιδευόμενων
- Με την πιστοποίηση της ελληνικής EUROCERT οι σιδηρόδρομοι της Κίνας
- Süddeutsche Zeitung: H EE εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Τσίπρα
- Bundesbank: Η γερμανική ανάπτυξη θα ανακάμψει στο δ’ τρίμηνο
![Η πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου έχει τον πιο μολυσμένο αέρα,](https://images32.inewsgr.com/3237/32371835/i-pio-tachytera-anaptyssomeni-oikonomia-tou-kosmou-echei-ton-pio-molysmeno-aera-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- Η πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου έχει τον πιο μολυσμένο αέρα
- Στην Αγγελική Πεπόνη ανήκει το κρανίο που βρέθηκε στην Πρέβεζα
- Επενδυτές κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Folli – Follie
- Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία την 28η Οκτωβρίου
- Η Κομισιόν έλαβε την επιστολή της Ιταλίας - Επιμένει στο έλλειμμα 2,4% η κυβέρνηση
- Απαγχονισμένος άνδρας βρέθηκε στο Άλσος Βεΐκου
- Μεγάλες είναι οι ευθύνες του Χ. Γκότση σχετικά με το σκάνδαλο της Folli Follie
- GEFCO: Ανάμεσα στις 5 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως σε ποσοστά ικανοποίησης εκπαιδευόμενων
- Με την πιστοποίηση της ελληνικής EUROCERT οι σιδηρόδρομοι της Κίνας
- Süddeutsche Zeitung: H EE εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Τσίπρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στρατηγική συνεργασία WIND – Viva Wallet
- Ναυαρχίδα της ΠΚΜ για τον εναλλακτικό τουρισμό ο Όλυμπος
- Ασύλληπτη τραγωδία: Έγκυος πήδηξε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε
- Μαξίμου: Fake news τα περί απαίτησης Καμμένου για αποπομπή Κουίκ από Κυβέρνηση
- Υπόθεση Κασόγκι: Ο σύμβουλος του Ερντογάν αμφισβητεί την εκδοχή του Ριάντ για θάνατο σε συμπλοκή
- ΣΕΒ: Επαγγέλματα και δεξιότητες του μέλλοντος στην εφοδιαστική αλυσίδα
- Η ΕΕ καλεί ΗΠΑ και Ρωσία να διασώσουν τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα
- Κρίσιμη ημέρα για τα ελληνικά ομόλογα
- Η Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ενώνει δυνάμεις με το νέο Μέλος “Πυρήνας”
- Ν.Δ.: "Για έβδομη φορά κρατικός λειτουργός απομακρύνεται από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής"