Η Πορτογαλία έτοιμη να βγει από τον 25ετη κύκλο των ελλειμμάτων της

Η Πορτογαλία μπορεί σύντομα να βάλει τέλος στα ελλείμματα για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Αν συμβεί αυτό θα είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για την οικονομία της χώρας που βρίσκεται στη δίνη της κρίσης χρέους από το 2011.

Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας που έλαβε, η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ότι η χώρα θα παρουσιάσει πλεόνασμα, ήτοι χαμηλότερες κρατικές δαπάνες και υψηλότερα έσοδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πλεόνασμα θα είναι της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ

το 2020, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές της εκτιμήσεις.

Αυτό, σύμφωνα με την Eurostat,θα είναι ένα κατόρθωμα που δεν έχει καταφέρει η Πορτογαλία από το 1995, οπότε και άρχισε η καταγραφή των στοιχείων. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θα επιβεβαιώσει τα τελικά νούμερα για το 2017 στα τέλη Απριλίου.

Αναλυτές πάντως αναφέρουν ότι οι παραπάνω προβλέψεις είναι «ρεαλιστικές» για το 2020 καθώς η Λισαβόνα κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα τα τελευταία χρόνια. Προειδοποιούν ωστόσο για κάποιους πιθανούς κινδύνους.

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από S&P και την Fitch, σε συνδυασμό με την ήδη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Πορτογαλίας και την έξοδο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, μειώνουν το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας και αυτό θα τη βοηθήσει να υλοποιήσει τιυ στόχους του προυπολογισμού νωρίτερα», αναφέρει ο Ben Robinson, οικονομολόγος του think tank OMFIF, μιλώντας στο CNBC.

Ωστόσο, ο ίδιος συνπληρώνει ότι «Η διαρθρωτική μεταρρύθμιση ήταν αρκετά αργή».

Σε σύγκριση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, η Πορτογαλία εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό της τομέα. Ο δείκτης αυτός ανήλθε στο 14,6% το τρίτο τρίμηνο του 2017, από 17,7% την ίδια περίοδο του 2016.

Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας εξακολουθεί να απαιτεί περαιτέρω ενέργειες.

Η τράπεζα Novo Banco, η οποία οικοδομήθηκε με τα υγιή περιουσιακά στοιχεία της Banco Espirito Santo που κατέρρευσε, ανακοίνωσε καθαρή ζημιά ύψους €1,4 δισ. Ευρώ για το 2017 - σχεδόν διπλασιάζοντας τις απώλειες που σημείωσε το 2016. Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα θα χρειαστεί περαιτέρω κεφάλαια, μέρος των οποίων θα προέρχονται από κρατικό δάνειο - πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν και πάλι για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, ο Robinson προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει ελαφρώς τις αγορές ομολόγων της, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις χώρες της ευρωζώνης στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα