Η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας παρασέρνει όλη την ευρωζώνη

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015, μετά το πλήγμα που δέχτηκε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η συρρίκνωση κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο ήταν χειρότερη από την αναμενόμενη και η μεγαλύτερη σε περισσότερο από πέντε χρόνια. Και ενώ πολλοί ελπίζουν είναι ότι η οπισθοδρόμηση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με νέες δοκιμές εκπομπών ρύπων που έχουν φέρει αναταραχές στην παραγωγή αυτοκινήτων, τα στοιχεία αυτά τροφοδοτήσουν τους φόβους ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης εξαντλείται.

Το γραφείο στατιστικών στοιχείων δεν δίνει λεπτομερή ανάλυση σχετικά με αυτή την ανάγνωση και δεν ανέφερε την αυτοκινητοβιομηχανία, λέγοντας ότι οι εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησαν, αλλά ότι αυξήθηκαν οι επενδύσεις εξοπλισμού και οι κατασκευές. Τα στοιχεία από την ένωση VDA Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων δείχνουν ότι η παραγωγή του Σεπτεμβρίου υποχώρησε 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η αδυναμία της Γερμανίας στο τρίτο τρίμηνο επηρέασε τη ζώνη του ευρώ, ενώ τα στοιχεία της Τετάρτης προβλέπουν ότι η οικονομία της θα επεκταθεί με τον πιο αδύναμο ρυθμό από το 2014. Ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη υποβαθμίσει την δυναμική της ευρωζώνης, μια επανάκαμψη στο τέλος του έτους δεν είναι καθόλου βέβαιη. Ο κατασκευαστικός τομέας της Γερμανίας - ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής – βιώνει τις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων και της επιβράδυνσης της Κίνας.

Η ολλανδική ανάπτυξη αποδείχθηκε επίσης πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, με ρυθμό αύξησης μόλις 0,2% το τρίτο τρίμηνο. Στην Ιαπωνία, η οικονομία συρρικνώθηκε επίσης κατά την περίοδο μετά από το σεισμό, τους τυφώνες και τις καταστροφικές βροχοπτώσεις. Όπως και με τη Γερμανία, αναμένεται ανάκαμψη μετά την ετήσια πτώση κατά 1,2% κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Ιταλία, από την άλλη, έχει βυθιστεί σε μια δημοσιονομική μάχη με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανάπτυξη σταμάτησε το τελευταίο τρίμηνο για πρώτη φορά σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Οποιαδήποτε σημάδια συνεχιζόμενης αδυναμίας στη Γερμανία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, θα απασχολήσει τους πολιτικούς ιθύνοντες της ΕΚΤ, καθώς ολοκληρώνουν την έξοδο τους από τρία χρόνια κρίσης στην αγορά ομολόγων.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Πέτερ Πρέτ, ωστόσο, δήλωσε ότι ενώ υπάρχει επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ, η εγχώρια ζήτηση παραμένει "ισχυρή".
"Οι διακυμάνσεις των στοιχείων δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία και στη ζώνη του ευρώ παραμένει άθικτη", δήλωσε ο Πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann την Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα