Η τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και ένας 3D printer

Ένας σύγχρονος ποιητής αντί για την ελιά, το αμπέλι και το καράβι θα έβαζε στη σειρά την τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και την τρισδιάστατη εκτύπωση για την αλλαγή του κόσμου! Ο ποιητής Ελύτης μπορεί να συνομιλεί με τον thinker Γιουβάλ Νώε Χαράρι ανασυνθέτοντας τα συστατικά υλικά που αλλάζουν οικονομικές, επαγγελματικές, εργασιακές και προσωπικές σχέσεις στον καινούργιο μεγάλο παγκόσμιο χωριό της διασύνδεσης και της αλληεπίδρασης.

Ο Ισραηλινός καθηγητής Ιστορίας στον Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Χαράρι στο νέο βιβλίο του 21 Μαθήματα για τον 21ο αιώνα δίνει το χαρακτηριστικό παράδειγμα

για την τύχη της φθηνής ανειδίκευτης εργασίας στις χώρες του άλλοτε Τρίτου Κόσμου ( ανάμεσα τους, οι ράφτες της Ντάκα στο Πακιστάν και οι τηλεφωνητές της Μπανγκαλόρ στην Ινδία) λόγω των συνεπειών που συνοδεύουν την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, των ρομπότ και των 3D printers. «Αντί να ράβεται μια μπλούζα στην Ντάκα κι έπειτα να αποστέλλεται στις ΗΠΑ, θα μπορεί κανείς να αγοράζει διαδικτυακά τον κωδικό από το Amazon και να τυπώνει στη Νέα Υόρκη. Τα καταστήματα Zara και Prada στην 5η Λεωφόρο θα αντικατασταθούν από καταστήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Μπρούκλιν και κάποιοι μπορεί να έχουν τον δικό τους εκτυπωτή στο σπίτι τους. Παράλληλα, αντί να τηλεφωνείτε στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών στη Μπανγκαλόρ για να παραπονεθείτε για τον εκτυπωτή σας, θα μπορείτε να μιλήσετε με έναν αντιπρόσωπο- Τ.Ν. στο νέφος της Google (που η προφορά και ο τόνος της φωνής του θα έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)».

Το παράδειγμα αν και ενδεικτικό είναι απολύτως χαρακτηριστικό της καταλυτικής συνεισφοράς της τεχνολογίας και της καινοτομίας που ο συνδυασμός τους έρχεται να ανατρέψει ένα ολόκληρο σύστημα οικονομικών και εργασιακών σχέσεων. Το παράδειγμα αυτό έχει εφαρμογή και στα δικά μας μέρη... Στην θέση του ποιητικού τρίπτυχου του Ελύτη ήρθε καιρός να συνδυάσουμε δημιουργικά τις δυνάμεις της αλλαγής. Για παράδειγμα, ένας 3D printer στην αίθουσα ενός μουσείου ή στο στέγαστρο ενός αρχαιολογικού χώρου θα αξίζει πολλούς δεκάδες αρχαιοφύλακες στη σειρά όπως και τα προγράμματα Virtual Reality και Augmented Reality συνδυασμένα με τα πιο ευφάνταστα games δίνουν μια άλλη αίσθηση της εμπειρίας του τουρίστα /επισκέπτη.

Η αλλαγή δεν καταπολεμείται με επιμνημόσυνες δεήσεις αλλά με καλή προετοιμασία και μέθοδο προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα