Η «Βίβλος» των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών για το 2021
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι τρεις από τις 16 συνολικά κεντρικές τράπεζες που θα κρατήσουν τα επιτόκια σταθερά για φέτος.
Οι οικονομικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν πως οι αρχές θέλουν να σιγουρευτούν για την ανάκαμψη
Ιδού ο τριμηνιαίος οδηγός του Bloomberg για τις 23 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου:
G7FedΤρέχον επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 0,25%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 0,25%
Τζερόμ ΠάουελΤο κύριο ερώτημα για τον διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ και τους συνεργάτες του είναι το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν να μιλούν για τον περιορισμό της αγοράς ομολόγων εάν η οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει.
Οι ρυθμιστές έχουν υποσχεθεί πως θα συνεχίσουν να αγοράζουν $120 δισ κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων ομολόγων κάθε μήνα μέχρι «να δουν ιδιαίτερη πρόοδο» στον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας. Αυτά τα ποσοστά μπορεί να επιτευχθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο εάν η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίσει τη θετική της πορεία όπως τον περασμένο Μάρτιο, όταν επιπροστέθηκαν 916000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο Πάουελ έχει μέχρι πρότινος αποφύγει να θέσει ένα χρονικό όριο για το πότε θα ξεκινήσει να “φρενάρει” την αγορά ομολόγων, αλλά έχει υποσχεθεί να δώσει στους επενδυτές αρκετό καιρό να προσαρμοστούν πριν το κάνει. Η Fed έχει αναφέρει πως πρόκειται να συνεχίσει να κρατά τα επιτόκια κοντά στο 0% μέχρι το 2023. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Μαρτίου, οι ρυθμιστές συνέχισαν το ίδιο τροπάριο, ενώ ο Πάουελ συνεχίζει να υποστηρίζει πως η ανάκαμψη είναι άνιση και παραμένει ατελής.
Η στάση του Πάουελ είναι λογική, λόγω του ιστορικού των εμπειριών του: Η Fed θέλει να αποφύγει μια επανάληψη του 2013 όταν τα απροσδόκητα νέα πως η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ανατάραξαν τις χρηματοοικονομικές αγορές και έπληξαν την οικονομία.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Η αμερικανική οικονομία μπορεί να υποδεικνύει μεγάλη ανάπτυξη αλλά η Fed θέλει όχι μόνο να την κρατήσει σταθερή αλλά και να καταφέρει να περιορίσει τις υποστηρικτικές πολιτικές της έτσι ώστε αυτή να συνεχιστεί. Το νέο πρόγραμμα της Fed θέλει την κεντρική τράπεζα να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν πληθωρισμό άνω του 2% που αποτελεί και στόχο της» – Καρλ Ρικαντόνα
ΕΚΤΤρέχον επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο -0,5%
Κριστίν ΛαγκάρντΗ ΕΚΤ έχει υποσχεθεί να συνεχίσει το πρόγραμμα υποστήριξης των κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέχρι να περάσει η κρίση του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντα 1,85 τρισ ευρώ στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (PEPP: Pandemic Emergency Purchase Program) για να κρατήσουν τις αποδόσεις κεφαλαίων σε χαμηλά σημεία και να εκδίδουν φθηνά δάνεια στις τράπεζες.
To PEPP θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2022 και -αν και οι ρυθμιστές αναφέρουν πως θα χρησιμοποιήσουν το πλήρες ποσό μόνο εάν αυτό χρειαστεί- οι οικονομολόγοι υπολογίζουν πως θα ξοδευτούν και τα 1,85 τρισ ευρώ υποστήριξης. Η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει καθυστερήσει λόγω προβλημάτων στον εμβολιασμό ενώ η διοικητής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές για τους κινδύνους μιας πρόωρης αποκοπής από τη γραμμή υποστήριξης.
Αναμένονται, λοιπόν, διεργασίες και συνομιλίες για το πως ακριβώς η κεντρική τράπεζα θα περικόψει το πρόγραμμα υποστήριξης και με το τί θα το αντικαταστήσει. Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ προσπαθεί να πείσει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν γρηγορότερα με το Ταμείο Ανάκαμψης των 800 δισ ευρώ.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP μέχρι και το πέρας του 2021. Αναμένουμε πως οι αγορές ομολόγων θα εμβαθυνθούν κατά το δεύτερο τρίμηνο για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών ρίσκων αγοράς ομολόγων, πριν την επιστροφή σε νορμάλ επίπεδα για το υπόλοιπο έτος» – Ντέιβιντ Πάουελ
Τράπεζα της ΙαπωνίαςΤρέχον επιτόκιο στο -0,1%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο -0,1%
Χαρουχίκο ΚουρόνταΗ Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να κρατήσει την τακτική της σταθερή μετά από την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της πολιτικής της από τον Μάρτιο του 2016. Η αναδιάρθρωση αυτή έδωσε στην ΤτΙ την ικανότητα να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Παρά τους πληθωριστικούς φόβους σε πολλά μέρη του κόσμου, οι υπολογισμοί τριμήνου του Απριλίου αναμένεται να δείξουν πως η ΤτΙ αναμένει αύξηση των τιμών σε ένα σταθερό του 2% μετά από την αποχώρηση του διοικητή Χαρουχίκο Κουρόντα τον Απρίλιο του 2023.
Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι αναμένεται να παρακολουθήσουν στενά πως οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις κινήσεις της ΤτΙ σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων και ETF και κατά πόσο η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει για τον περιορισμό τυχόν αυξήσεων των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων, έχοντας ξεκαθαρίσει πως ο στόχος τους κυμαίνεται κοντά στο 0,25%.
Ολοι αναμένεται να παρακολουθήσουν τις κινήσεις της ΤτΙ κι αν αυτή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού μετά το πέρας του “πλαφόν” του Σεπτεμβρίου. Με τις χρεοκοπίες να μειώνονται και τον δανεισμό από τις τράπεζες να αυξάνεται φαίνεται πως δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της υποστήριξης των επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά, μόλις το 1% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει μέχρι τώρα εμβολιαστεί, και τα κρούσματα του ιού σε μεγάλες πόλεις, αυξάνονται.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Η ΤτΙ αναμένεται να σταματήσει την υποστήριξη κατά του κορωνοϊού και να επικεντρωθεί και πάλι στην προσπάθεια επίτευξης πληθωρισμού 2%. Οι αλλαγές στις αγορές ETF και τις αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να προσδώσουν ελαστικότητα και αντοχή. Η μάχη αναμένεται μεγάλη» -Γιούκι Μασουτζίμα
Τράπεζα της ΑγγλίαςΤρέχον επιτόκιο στο 0,1%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 0,1%
Αντριου ΜπέιλιΟ διοικητής της ΤτΑ Αντριου Μπέιλι δεν έχει αποφασίσει για το εάν θα συνεχίσει με νέα “δόση” κινήτρων ή με μέτρα λιτότητας στην οικονομία της Βρετανίας. Οι χρηματαγορές έχουν ήδη αντισταθμίσει τους υπολογισμούς αρνητικών επιτοκίων, με την αύξηση των αποδόσεων του χρυσού και της ισοτιμίας της στερλίνας σε υψηλό έτους.
Μετά την χειρότερη κρίση εδώ και τρεις περίπου αιώνες, η Βρετανία αναμένεται να ανακάμψει σθεναρά, λόγω ενός πολύ πετυχημένου προγράμματος εμβολιασμού. Η ανασφάλεια έγκειται στο εάν η ανάκαμψη θα απορροφήσει όλους τους νέους ανέργους και θα αυξήσει τον πληθωρισμό ή εάν θα αφήσει μακροχρόνια σημάδια στην αγορά εργασίας
Αν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα συμπεριλαμβάνουν μια αύξηση στις τιμές ακινήτων, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ανησυχούν πως το Brexit πρόκειται να περιορίσει το εμπορικό ισοζύγιο. Κατά τη διάρκεια της επόμενης απόφασης της ΤτΑ στις 6 Μαΐου, οι ρυθμιστές θα αποφασίσουν για το εάν θα μετριάσουν την αγορά ομολόγων.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Το 2021 ξεκίνησε με υποθέσεις πως η ΤτΑ θα λάβει ιστορική απόφαση μείωσης των επιτοκίων υπό του 0. Αν και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει τη θέσπιση αρνητικών επιτοκίων στο τρίτο τρίμηνο, η πετυχημένη καμπάνια εμβολιασμού και η χρηματοοικονομική ένεση στην αγορά έχουν μειώσει την πιθανότητα τέτοιων αποφάσεων. Αναμένουμε πως η ΤτΑ θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά για το υπόλοιπο του έτους» – Νταν Χάνσον
Τράπεζα του ΚαναδάΤρέχον επιτόκιο ημερησίου δανεισμού στο 0,25%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 0,25%
H Tράπεζα του Καναδά είναι και η πρώτη εκ των G7 η οποία αναμένεται να ξεκινήσει περιορισμό της οικονομικής πολιτικής της, αφού η οικονομική ανάκαμψη της χώρας από τον κορωνοϊό επιταχύνεται. Οι αναλυτές αναμένουν πως η μείωση της αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου, ενώ η αντίστοιχη των ΗΠΑ αναμένεται μέσα στο 2022.
Η ΤτΚ έχει εδώ και καιρό αρχίσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους C$4 δισ εβδομαδιαίως, συγκεντρώνοντας ομόλογα αξίας C$250 δισ εδώ και ένα χρόνο. Αυτό το πρόγραμμα φαίνεται πως δεν χρειάζεται πια, λόγω της ανάκαμψης των τιμών και της αγοράς ακινήτων.
Η κεντρική τράπεζα, παρόλα αυτά, φαίνεται πως θέλει να υπερκεράσει οποίους φόβους για μια πιθανή αλλαγή του επιτοκίου της. Οι ρυθμιστές έχουν υποσχεθεί πως το επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό μέχρι να υπάρξει ολική ανάκαμψη.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Ενας θετικός επανυπολογισμός της πιθανής ανάπτυξης οδηγεί σε πενιχρή αλλαγή των ανακοινώσεων της ΤτΚ τον Απρίλιο. Η αγορά εργασίας δεν έχει ανακάμψει ακόμη, κάτι το οποίο θα επηρεάσει και την χρηματοοικονομική πολιτική. Μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών θα θεωρηθεί παροδική. Παρόλα αυτά, μια ανακοίνωση για τη μείωση του QE τον Απρίλιο αναμένεται να συμπλέει με τις παρούσες στρατηγικές, αν και η πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναμένεται για το 2023» – Αντριου Χάσμπι
BRICSPBOC (Κεντρική Τράπεζα της Κίνας)Τρέχον επιτόκιο δανεισμού 1 έτους στο 3,85%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 3,85%
Η PBOC μείωσε τα επιτόκια δανεισμού και ενίσχυσε το QE για την υποστήριξη της ρευστότητας κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της πανδημίας πέρυσι, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα δάνεια. Αυτό προστάτευσε την ανάπτυξη αλλά επίσης αύξησε το χρέος σε ρεκόρ υψηλά, αυξάνοντας παράλληλα τους φόβους για “φούσκα” στην αγορά ακινήτων και χρηματοοικονομικά ρίσκα. Με την οικονομία της χώρας να ανακάμπτει, η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να μειώσει τα οικονομικά κίνητρα χωρίς να τη διακόψη.
Η PBOC αναμένεται να ομαλοποιήσει τα μέτρα μέσω του περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης παρά της αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με οικονομολόγους. Οι ρυθμιστές έχουν αναφέρει πως θέλουν να σταθεροποιήσουν το ποσοστό χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ για φέτος. Η PBOC πρόσφατα ζήτησε από τις τράπεζες τη μείωση των τραπεζικών δανείων για το υπόλοιπο του έτους.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Η δυναμική ανάπτυξη, η οποία παρόλα αυτά έχει και προβληματικά στοιχεία, σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα δε θα αλλάξει τα επιτόκια το 2021. Την ίδια στιγμή θα συνεχίσει τη μείωση της πιστωτικής επέκτασης έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν χρηματοοικονομικά προβλήματα. Αναμένεται, επίσης, πως θα συνεχιστεί η υποστήριξη προς μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ένας τομέας διαχρονικά προβληματικός στην ανάπτυξη της αγοράς της χώρας» – Τσανγκ Σου και Ντέιβιντ Κιου
RBI (Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας)Τρέχον επιτόκιο επαναγοράς στο 4%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 4%
Σακτικάντα ΝταςΗ κεντρική τράπεζα της Ινδίας προωθεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Απρίλιο, υπόσχοντας πως θα αγοράσει ένα συγκεκριμένο ποσό κρατικών ομολόγων μέσα στο τρίμηνο για να κρατήσει τα επιτόκια δανεισμού χαμηλά και να υποστηρίξει μια ανάκαμψη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Αν και η RBI έχει ήδη ξεκινήσει την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, η συνάντηση του Απριλίου σηματοδότησε την πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε ανάλογη υπόσχεση.
Πληγείσα από τις πιέσεις των τιμών οι οποίες μπορεί να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, η κεντρική τράπεζα και ο διοικητής Σακτικάντα Ντας επέλεξαν να κρατήσουν το επιτόκιο επαναγοράς (κεντρικό επιτόκιο) στο 4%.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Η RBI πιθανά θα επικεντρωθεί στην επίτευξη στιβαρής ανάκαμψης της ανάπτυξης. Το repo rate θα παραμείνει στο 4% μέχρι και το τέλος του Μαρτίου του 2022. Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποτελέσει και το κύριο εργαλείο της, προς μείωση των μακροπρόθεσμων αναπτύξεων των ομολογιακών αποδόσεων και του περιορισμού του κόστους δανεισμού, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η οικονομία» – Αμπισέκ Γκούπτα
Κεντρική Τράπεζα της ΒραζιλίαςΤρέχον στόχος Selic στο 2,75%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 5,5%
Ρομπέρτο Κάμπος ΝέτοΗ κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας έχει αρχίσει να μειώνει ένα πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων λόγω της αύξησης του πληθωρισμού παρά το νέο κύμα της πανδημίας που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη. Οι ρυθμιστές αύξησαν το Selic κατά 75 μονάδες βάσης τον Μάρτιο ενώ αναμένεται να το αυξήσουν και πάλι κατά τη διάρκεια της επόμενης συνάντησής τους τον Μάιου.
Παρά τις επιβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας για παροδικότητα των τιμολογικών σοκ, οι επενδυτές ποντάρουν πως οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω στο μέλλον. Οδηγούμενος από τις αυξημένες τιμές πετρελαίου, ο ετήσιο πληθωρισμός ξεπέρασε τον ανώτατο στόχο της τράπεζας τον Μάρτιο, σε ρεκόρ τετραετίας.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Οι πρόσφατες κινήσεις υποδεικνύουν πως η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας θα προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα με αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Η χρηματοοικονομική αβεβαιότητα αποτέλεσε και κύριο συστατικό της παρούσας κατάστασης το πρώτο τρίμηνο και η επιμονή της, υποδεικνύει με τη σειρά της πως το βραζιλιάνικο ρεάλ θα παραμείνει ανευθυγράμμιστο σε σχέση με την υπόλοιπη χρηματοοικονομική πολιτική της χώρας. Την ίδια στιγμή η BCB αναμένεται πως θα αυξήσει τα επιτόκια Selic, φοβούμενη για τις πληθωριστικές πιέσεις ενός αδύναμου νομίσματος. Η ισοτιμία ρεάλ/δολαρίου μπορεί να κλείσει το 2021 στα 5,3 ρεάλ/δολάριο και το Selic στο 5,5%» – Αντριάνα Ντουπίτα
Τράπεζα της ΡωσίαςΤρέχον επιτόκιο στο 4,5%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 5,5%
Ελβίρα ΝαμπιούλιναH Tράπεζα της Ρωσίας εξέπληξε τις αγορές, ξεκινώντας τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η αύξηση του πληθωρισμού αποδείχθηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την διοικητή Ελβίρα Ναμπιούλινα, μετά από την πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσεως και τους υπολογισμούς για περαιτέρω αυξήσεις. Η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει να δημοσιεύει υπολογισμούς για τα επιτόκιά της στις 23 Απριλίου.
Η ισοτιμία ρουβλίου/δολαρίου μειώθηκε μετά από τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ προς τα κρατικά ρωσικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Ανέκαμψε μερικώς αλλά το ρίσκο περαιτέρω αναδιαμορφώσεων πιέζει τη νομισματική ισοτιμία. Οι ΗΠΑ επίσης προειδοποίησαν για «συνέπειες» εάν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξει Ναβάλνυ πεθάνει στη φυλακή, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των ήδη τεταμένων γεωπολιτικών σχέσεων και αναμένεται να αποτελέσει και το έναυσμα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.
Ο πληθωρισμός έφτασε σε ρεκόρ πενταετίας τον Μάρτιο, λόγω του αδύναμου νομίσματος και της αύξησης των τιμών βρώσιμων προϊόντων. Ο Πρόεδρος Πούτιν μετέτρεψε το κόστος επιβίωσης σε πολιτικό ζήτημα όταν ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει πλαφόν στις τιμές των προϊόντων αυτών. Από τότε, η Ρωσία έχει αυξήσει τους δασμούς στις εξαγωγές σιτηρών ενώ συνδιαλέχθηκε και με παραγωγούς για την εφαρμογή πλαφόν εξαγωγών σε βασικά προϊόντα.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Η αύξηση του πληθωρισμού και μια γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης εξέπληξαν την Τράπεζα της Ρωσίας. Οι υψηλές αποδόσεις και οι νέες κυρώσεις επιβαρύνουν το ρίσκο. Οι ρυθμιστές αναμένουν περαιτέρω λιτότητα το 2021. Αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, κάτι που θα βελτιώσει τη δυνατότητα των επιλογών της κεντρικής τράπεζας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021» – Σκοτ Τζόνσον
Τράπεζα Ν. ΑφρικήςΤρέχουν επιτόκιο επαναγοράς στο 3,5%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 3,5%
Λεσέτζα ΕκγκανιάγκοH επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ν. Αφρικής θα είναι η λιτότητα, αφού υπολογίζει αύξηση του πληθωρισμού στο 4,5%.
Η υπολογιζόμενη κίνηση των επιτοκίων αναμένει δύο αυξήσεις 25 μονάδων βάσεως έκαστης στο δεύτερο και τέταρτο τρίμηνο του 2021. Την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Λεσέτζα Εκγκανιάγκο ανάφερε πως η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να μειώσει το επιτόκιο στα προ-πανδημίας επίπεδα σύντομα, ενώ υπογράμμισε πως θα συνεχίσει την οικονομική πολιτική προς υποστήριξη της οικονομίας όσο επιτρέπουν οι πληθωριστικές τάσεις. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν, παρόλα αυτά, την παραμονή του επιτοκίου στο 3,5% μέχρι το τέλος του 2021.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Ο κορωνοϊός αναμένεται να συνεχίσει να διαδίδεται μέχρι να υπάρξει αύξηση του εμβολιαστικού προγράμματος από πλευρά της κυβέρνησης. Γι αυτό και η οικονομία θα παραμείνει επισφαλής και απροσδιόριστη μέχρι το τέλος του χρόνου» – Μποϊνγκότλο Γκασεαλάγουε
ΜΙΝΤΒanco de MexicoΤρέχον επιτόκιο ημερησίου δανεισμού στο 4%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 4%
Αλεχάντρο Ντίαζ ντε ΛεόνΗ κεντρική τράπεζα του Μεξικό κράτησε το επιτόκιό της στο 4% τον Μάρτιο, εν μέσω πληθωριστικών αυξήσεων που οδηγούν αρκετούς οικονομολόγους στο να υπολογίσουν πως η περίοδος ποσοτικής χαλάρωσης έχει πια τελειώσει. Η αύξηση των τιμών καυσίμων και των καταναλωτικών τιμών κατά 4,67% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας
Ο διοικητής της τράπεζας Αλεχάντρο Ντίαζ ντε Λεόν δεν έχει υποσχεθεί πως θα υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων, υποστηρίζοντας πως οι ρυθμιστές θα ακολουθήσουν τα δεδομένα. Οι καταναλωτικές τιμές, σύμφωνα με τον ίδιο, πιέζονται λόγω των σοκ της προσφοράς, του ανίσχυρου πέσο και της αλλαγής ζήτησης από τις υπηρεσίες σε αγαθά. Η “Banxico” αναμένει το ζενίθ της ετήσιας αύξησης του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του δεύτερο τριμήνου, προ μιας πτώσης μέχρι το τέλος του έτους.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Αναμένουμε πως η Βanxico θα κρατήσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 4% το 2021. Το επιτόκια παραμένει υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες και σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, αλλά ο υπερπληθωρισμός λόγω των σοκ έχει αντισταθμίσει τις αποπληθωριστικές τάσεις από τα οικονομικά κίνητρα» – Φελίπε Χερνάντεζ
Τράπεζα της ΙνδονησίαςΤρέχον επιτόκιο αναφοράς στο 3,5%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 3,75%
Πέρι ΓουαρίτζιοΟι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως έχουν κλείσει την “πόρτα” της κεντρικής τράπεζας της χώρας για περαιτέρω χαλάρωση φέτος. Ο διοικητής Πέρι Γουαρίτζιο επικεντρώνεται στην απαγκίστρωση των επιτοκίων της χώρας του από τις ΗΠΑ έτσι ώστε να μειώσει τις εκροές και να προστατεύσει την ινδονησιακή ρουπία, την οποία ο ίδιος θεωρεί «πολύ υποτιμημένη». Τα στοχευμένα μακροπροληπτικά μέτρα, όπως η χαλάρωση των δανείων για αγορά αυτοκινήτων και ακινήτων, θα αποτελέσουν και την κύρια στρατηγική του Γουαρίτζιο.
Η κεντρική τράπεζα επιμένει πως δεν πρόκειται να περιορίσει την οικονομική υποστήριξη σύντομα, με τη ζήτηση και τον πληθωρισμό να βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά ποσοστά. Επίσης υπογράμμισε πως όταν έρθει η ώρα για τον περιορισμό, θα περιορίσει τη ρευστότητα πριν αυξήσει τα επιτόκια.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Η Τράπεζα της Ινδονησίας φαίνεται πως δεν έχει μπορεί να μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω φέτος, παρά την μειωμένη εγχώρια ζήτηση. Αντιθέτως, οι εκροές κεφαλαίων οι οποίες συνδέονται με τον αναπληθωρισμό των ΗΠΑ και των φόβων για νέους περιορισμούς του Προέδρου Τζόκο Γουιντόκο κατά της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, μπορεί να σημάνουν αύξηση των επιτοκίων προς υποστήριξη της ρουπίας» – Ταμάρα Χέντερσον
Κεντρική Τράπεζα της ΤουρκίαςΤρέχον επιτόκιο αναφοράς στο 19%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 16%
Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Σαχάπ Καβτσιόγλου πιέζεται ως προς τη μείωση του κόστους δανεισμού και την αύξηση της ανάπτυξης.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν άλλαξε το επιτόκιο αναφοράς κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του Δ.Σ., υπό τον Καβτσιόγλου. Αν και η απόφαση αυτή συμπλέει με τους υπολογισμούς της αγοράς, η κεντρική τράπεζα δεν ακολούθησε προηγούμενη υπόσχεσή της για την οικονομική πολιτική και περαιτέρω αυξήσεις του επιτοκίου εάν αυτές χρειαστούν. Αν και ο Καβτσιόγλου ανέφερε πως δε θα χαλαρώσει την πολιτική που του κληροδοτήθηκε, οι αλλαγές στα επιτόκια δυσκολεύουν τους υπολογισμούς.
Παράλληλα, ο Ερντογάν ο οποίος ανορθόδοξα υποστηρίζει πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε πληθωρισμό συνεχίζει να αποζητά μείωση της αύξησης των τιμών και μείωση του κόστους δανεισμού, υπό του 10%.
Η απόψη του Bloomberg Economics:«Η πρόσφατη απόλυση του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: θα επιδιωχθεί ανάπτυξη, οποιοδήποτε κι αν είναι το κόστος. Αλλά η αύξηση των αμερικανικών ομολόγων, οι αυξημένες τιμές πετρελαίου και η υποτίμηση της λίρας θα αποτρέψουν τη βραχυπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων» – Ζιάντ Νταούντ
Κεντρική Τράπεζα της ΝιγηρίαςΤρέχον επιτόκιο αναφοράς στο 11,5%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 13%
Γκόντγουιν ΕμεφιέλεΗ κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας βρίσκεται προ των πυλών μιας αύξησης των επιτοκίων της από τον Ιούλιο του 2016. Τον περασμένο Μάρτιο, τρεις εκ των εννέα μελών του συμβουλίου ψήφισαν αλλαγή κατά 50 μονάδες βάσεως.
Ο διοικητής της τράπεζας Γκόντγουιν Εμεφιέλε ανέφερε τότε πως η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ μόνο όταν η ανάκαμψη από την παρούσα οικονομική κρίση φτάσει σε θεμιτά επίπεδα. Από τότε, το ΔΝΤ έχει αυξήσει τους υπολογισμούς για την παραγωγή της χώρας το 2021 από το 1,5% στο 2,5%, κάτι που αποτελεί και ρεκόρ εξαετίας.
Το ριμπάουντ στις τιμές πετρελαίου μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη περαιτέρω και να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Τα υψηλά επιτόκια θα βοηθήσουν στην προάσπιση του νομίσματος ναΐρα, το οποίο υποτιμήθηκε δις το 2020.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Ο πληθωρισμός της Νιγηρίας συνεχίζει να αυξάνεται και βρίσκεται πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας εδώ και μια πενταετία. Παρόλα αυτή η κεντρική τράπεζα συνεχίζει την υποστήριξη της οικονομίας παρά την πρόσφατη ανάκαμψη. Αναμένουμε πως θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος, όταν η ανάκαμψη έχει φτάσει σε θεμιτό σημείο και η προσήλωση της τράπεζας μεταφερθεί στον περιορισμό του πληθωρισμού» – Μποϊνγκότλο Γκασεαλάγουε
Αλλες Κεντρικές Τράπεζες των G20ΒΟΚ (Τράπεζα της Κορέας)Τρέχον επιτόκιο στο 0,5%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 0,5%
Λι Τζου-γιεόλΗ τράπεζα της Κορέας αναμένεται να συνεχίσει με τον οπτιμισμό της όσον αφορά την οικονομία, ο οποίος όμως περιορίζεται από την ανασφάλεια για τον κορωνοϊό και το αργό πρόγραμμα εμβολιασμού. Η κεντρική τράπεζα αναμένει γοργότερη ανάπτυξη κοντά στο 3,5%, λόγω της αύξησης της ζήτησης των παγκόσμιων αγορών τεχνολογίας αλλά και λόγω της ανάκαμψης της Κίνας. Παρόλα αυτά ο διοικητής της τράπεζας Λι Τζου-γιεόλ δεν ανέφερε πως θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική.
Οι βλέψεις της ΒΟΚ πιέζεται λόγω του νέου κύματος κορωνοϊού στη χώρα. Η έλλειψη εμβολίων επίσης υποδεικνύει πως η χώρα δε θα καταφέρει να επιτύχει την “ανοσία της αγέλης” όπως υπολόγιζε, μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν τα πράγματα χειροτερεύσουν, η κεντρική τράπεζα δεν έχει και πολλά περιθώρια για να αλλάξει ρότα και να μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω από την περσινή μείωση των 75 μονάδων βάσεως. Το αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών αποτελεί ρίσκο στην οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Η ΒΟΚ έχει φτάσει στο τέλος της χαλαρής πολιτικής της. Αν και οι ανησυχίες για το μέλλον της πανδημίας στη χώρα παραμένουν, η οικονομία της Ν. Κορέας αναμένεται να ανακάμψει το 2021 και η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να ανησυχεί για τα αυξανόμενα οικονομικά ρίσκα. Η ΒΟΚ έχει υπογραμμίσει πως το πρόγραμμα δανεισμού της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, αλλά θα συνεχίσει με ad-hoc αγορές ομολόγων για τον περιορισμό των αποδόσεων και δε θα αλλάξει σε QE» – Τζάστιν Χιμένεζ
RBA (Τράπεζα της Αυστραλίας)Τρέχον επιτόκιο στο 0,1%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 0,1%
Φίλιπ ΛόουΜε την RBA να στοχεύει σε μείωση της ανεργίας κοντά στο 4% και να υπόσχεται σταθερά επιτόκια μέχρι την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%-3%, η οικονομική βοήθεια θα παραμείνει για αρκετό καιρό.
Η κεντρική τράπεζα έχει υποστηρίξει την γρήγορη οικονομική ανάκαμψη της χώρας μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού. Εχει επίσης, κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποβαθμίσει και το νόμισμα ολίγον σε συνδυασμό με το QE το οποίο στοχεύει στα ομόλογα 5-10 ετών εκτός του προγράμματος YCC το οποίο ελέγχει τις ομολογιακές αποδόσεις.
Αν και η RBA έχει αναφέρει πως θα «παρακολουθήσει στενά» τις αυξήσεις των τιμών ακινήτων, οποιαδήποτε κίνηση για τον περιορισμό των αυξήσεων αυτών θα πηγάσει από τους αυστηρότερους κανόνες δανεισμού από τις τράπεζες και όχι τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Το 2020 αποτέλεσε έτος-κλειδί για την RBA, αφού οδηγήθηκε σε έλεγχο των αποδόσεων των ομολόγων και QEW. Φέτος η κεντρική τράπεζα δε θα προβεί σε τόσες πολλές ενέργειες αλλά θα προτιμήσει να κάνει μικρές αλλαγές. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι η μείωση της υπερτίμησης του νομίσματος. Αλλο στοίχημα θα αποτελέσει η επαναθέσπιση της μακροπροληπτικής πολιτικής η οποία θα περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές στην αγορά ακινήτων. Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας θα περιορίσει τον πληθωρισμό, κάτι που θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια» – Τζέιμς ΜακΙντάιρ
Κεντρική Τράπεζα της ΑργεντινήςΤρέχον επιτοκιακό χαμηλό πλαφόν στο 38%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 38%
Μιγκέλ ΠέσκεΗ Αργεντινή μέχρι τώρα βασίζεται σε μια μίξη ορθόδοξων και ανορθόδοξων πολιτικών για να κρατήσει το νόμισμά της σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Αν και φέτος δεν έχει ακολουθήσει την περσινή τακτική τυπώματος χρήματος, οι ρυθμιστές έχουν αυξήσει τα price controls και έχουν περιορίσει την υποτίμηση, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται κοντά στο 40% ετησίως. Σε μια προσπάθεια απορρόφησης της ρευστότητας, η κεντρική τράπεζα έχει επιτρέψει στις τράπεζες να αυξήσουν τα βραχυπρόθεσμα χρέη τους.
Η νομισματική πολιτική μεσοπρόθεσμα παραμένει αβέβαιη λόγω των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση έχει υποδείξει πως οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να τελειώσουν μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ ο διοικητής της τράπεζας Μιγκέλ Πέσκε δεν έχει λάβει μέρος στις συνομιλίες.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Το ΔΝΤ θα ζητήσει, πιθανά, από την Αργεντινή να αλλάξει την πολιτική της έτσι ώστε να λάβει ένα Extended Fund Facility deal. Μέχρι τότε, αναμένουμε πως η κεντρική τράπεζα της χώρας θα κρατήσει την ίδια ρότα. Το επιτόκιο θα μείνει στο 38% παρά την αύξηση του πληθωρισμού και το πέσο θα υποτιμηθεί βραδύτερα από τον πληθωρισμό. Οταν επιτευχθεί συμφωνία, η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα πραγματικά επιτόκια σε θετικά πρόσημα για τη μείωση της παρούσας κακής ευθυγράμμισης» – Αντριάνα Ντουπίτα
Νομίσματα των G-10 και Οικονομίες της Ανατολικής ΕυρώπηςΚεντρική Τράπεζα της ΕλβετίαςΤρέχον επιτόκιο στο -0,75%
Μέσος όρος υπολογισμού οικονομολόγων για το τέλος του 2021 στο -0,75%
Τόμας ΤζόρντανΗ κεντρική τράπεζας της Ελβετίας ακολουθεί πολιτική αρνητικών επιτοκίων και παρεμβάσεων στις νομισματικές αγορές. Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Τόμας Τζόρνταν, αυτή αποτελεί και την καλύτερη τακτική. Τα δεδομένα υποδεικνύουν μετρίαση των παρεμβάσεων τους τελευταίους μήνες, αφού η ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ μειώθηκε πρόσφατα. Η ελβετική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα προς το τέλος του έτους, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει ισχνός
Κεντρική Τράπεζα της ΣουηδίαςΤρέχον επιτόκιο στο 0%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 0%
Στέφαν ΙνγκβεςΗ κεντρική τράπεζα της Σουηδίας παραμένει προσηλωμένη στην αγορά ομολόγων έτσι ώστε να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια και να σταθεροποιήσει τις αγορές. Παρόλα αυτά, αρκετοί ρυθμιστές υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει μείωση των επιτοκίων για την αύξηση της ζήτησης και την επιστροφή στον πληθωριστικό στόχο του 2%.
Η κεντρική τράπεζα κράτησε τα επιτόκια σταθερά κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατής της συνάντησης, όπως και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 700 δισ κορωνών. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Στέφαν Ινγκβες ανέφερε πως προτιμά το QE σε σχέση με τη μείωση των επιτοκίων ενώ «δεν προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού πέραν των στόχων στο εγγύς μέλλον». Παράλληλα οι τιμές της αγοράς ακινήτων στη χώρα έφτασαν σε νέα ρεκόρ, κάτι που προκαλεί ανησυχία στον Ινγκβες ο οποίος υπογράμμισε πως «θα αποτελέσει πρόβλημα σε κάποια στιγμή».
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Το ριμπάουντ του παγκόσμιου εμπορίου είναι καλό για την αγορά της Σουηδίας η οποία βασίζεται στις εξαγωγές, ενώ η οικονομία έχει ανακάμψει περισσότερο από όσο υπολόγιζε η κεντρική τράπεζα. Παρόλα αυτά, η οικονομική υποστήριξη δεν πρόκειται να περιοριστεί, λόγω των νέων μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και της χαμηλής πληθωριστικής πορείας. Η Riksbank θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της μέχρι το τέλος του 2021» – Τζοάνα Τζεάνσον
Κεντρική Τράπεζα της ΝορβηγίαςΤρέχον επιτόκιο στο 0%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 0,25%
Οϊστεϊν ΟλσενΗ κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αναμένεται να είναι και η πρώτη ανάμεσα στις πλούσιες δυτικές οικονομίες που θα συσφίξουν την οικονομική πολιτική τους, λόγω της μικρής επίπτωσης του κορωνοϊού στην οικονομία της το 2020. Τον Μάρτιο, οι υπολογισμοί των οικονομολόγων ανέφεραν πως η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει ή τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Αν και οι τιμές στην αγορά ακινήτων αυξάνονται, ο διοικητής της τράπεζας Οϊστεϊν Ολσεν ανέφερε πως υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα ως προς την ανάκαμψη. Η οικονομία της Νορβηγίας έχει προασπιστεί εν μέρει λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της υποστήριξης της οικονομίας μέσω του κρατικού ταμείου πλούτου των $1,3 τρισ.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Ενα γρήγορο ριμπάουντ από τον κορωνοϊό, η αύξηση των τιμών ακινήτων και μια αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο έτος δίνουν το έναυσμα στην κεντρική τράπεζα να αυξήσουν τα επιτόκια, αλλά όχι ακόμη. Αναμένουμε πως οι περιορισμοί στην μετακίνηση λόγω κορωνοϊού θα συνεχίσουν να πιέζουν την εγχώρια ζήτηση μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Η Norges Bank θα περιμένει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο για την αύξηση των επιτοκίων» -Τζοάνα Τζεάνσον
Κεντρική Τράπεζα της Νέας ΖηλανδίαςΤρέχον επιτόκιο αναφοράς στο 0,25%
Υπολογισμοί του Bloomberg για το τέλος του 2021 στο 0,25%
Αντριαν ΟρρΗ καλπάζουσα αγορά ακινήτων της Νέας Ζηλανδίας οδηγεί τα δεδομένα της νομισματικής πολιτικής φέτος μετά από τις πρόσφατες αλλαγές της κυβέρνησης ως προς τις ευθύνες της RNBZ, που την οδήγησε στο να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη αγορά στους υπολογισμούς της. Παρά πρώιμους υπολογισμούς για αύξηση των επιτοκίων, τώρα οι οικονομολόγοι αναμένουν πως η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά, λόγω των νέων κυβερνητικών μέτρων μετρίασης της αχαλίνωτης ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων.
Αν και η αρχικά επιτυχημένη πολιτική της Νέας Ζηλανδίας προς τον περιορισμό της πανδημίας βοήθησε την οικονομία της και την οδήγησε σε ανάκαμψη με σχήμα V, τώρα η χώρα αντιμετωπίζει την πιθανότητα ενός double-dip recession λόγω της πληγείσας τουριστικής βιομηχανίας στην οποία βασίζεται τόσο πολύ. Ο διοικητής της τράπεζας Αντριαν Ορρ έχει επίσης ξεκαθαρίσει πως θέλει να δει αύξηση του πληθωρισμού πριν αποσύρει τα οικονομικά κίνητρα.
Η άποψη του Bloomberg Economics:«Η RBNZ αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά φέτος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα εργαλεία όπως το Funding for Lending πρόγραμμα και αγορές ομολόγων εάν χρειαστεί περισσότερη βοήθεια στην άσκηση πίεσης του νομίσματός της. Στην παρούσα φάση η κεντρική τράπεζα θα προσηλωθεί στην αγορά ακινήτων η οποία αποτελεί και χρηματοοικονομικό ρίσκο» – Τζέιμς ΜακΙντάιρ
Κεντρική Τράπεζα της ΠολωνίαςΤρέχον επιτόκιο αναφοράς στο 0,1%
Μέσος όρος υπολογισμού οικονομολόγων για το τέλος του 2021 στο 0,1%
Ανταμ ΓκλαπίνσκιΗ κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένεται να κρατήσει το επιτόκιο αναφοράς της σταθερό μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 2022. Η οικονομία επέδειξε μείωση για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες το 2020 και οι ρυθμιστές “έριξαν” στη μάχη ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μειώνοντας το επιτόκιο από το 1,5%. Η μεγαλύτερη ανατολική οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να ανακάμψει φέτος, αλλά τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν λόγω του νέου τρίτου κύματος της πανδημίας.
Κεντρική Τράπεζα της ΤσεχίαςΤρέχον επιτόκιο αναφοράς στο 0,25%
Μέσος όρος υπολογισμού οικονομολόγων για το τέλος του 2021 στο 0,5%
Τζίρι ΡούσνοκΗ κεντρική τράπεζα της Τσεχίας έχει προετοιμάσει τους πάντες για την αύξηση των επιτοκίων εδώ και περίπου έξι μήνες, αλλά η επιμήκυνση της πανδημίας αναμένεται να την καθυστερήσει. Τα προγράμματα προστασίας της αγοράς εργασίας οδηγούν σε αύξηση των μισθών και η περιορισμένη κατανάλωση αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού όταν η οικονομία “ανοίξει” και πάλι. Παρόλα αυτά οι ρυθμιστές προειδοποιούν για μία βραδύτερη ανάκαμψη και νομισματική σύσφιξη.
Διαβάστε ακόμη:
Βαρύ το κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον – Νέα «κατρακύλα» για την τουρκική λίρα
Αναστολή συμβάσεων εργασίας: 150.000 εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα λόγω κόφτη
Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε επιτρέπεται – Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσοι προσήλθαν και πόσοι όχι, για εμβολιασμό, ανά ηλικιακή ομάδα
- Ανοίγουν από αύριο ως την 1η Μαΐου οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό νεότερων ηλικιών
- Απόψε και αύριο η πρώτη υπερ-πανσέληνος του 2021
- Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος: Μέτρα έκτακτης ανάγκης λόγω της ινδικής μετάλλαξης
- "Βόμβα" από την Λινού: Να μην χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους 30άρηδες
- Ερντογάν: «Καταστροφικός ο αντίκτυπος» της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Tι αλλάζει από 26 Απριλίου στις μετακινήσεις (vid)
- Μπιλ Γκέιτς: Αυτή είναι η πρόβλεψή του για το τέλος του κορωνοϊού
- Έρχονται νέα μέτρα στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ τον Μάιο
- Ταγίπ Ερντογάν: Καταστροφική η αμερικανική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Tι αλλάζει από 26 Απριλίου στις μετακινήσεις (vid)
- Μπιλ Γκέιτς: Αυτή είναι η πρόβλεψή του για το τέλος του κορωνοϊού
- Αποκάλυψη: «Μαϊμού» συνεργάτες της Tesla στην Ελλάδα
- Η «Βίβλος» των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών για το 2021
- MIG: Ο Παναγιώτης Θρουβάλας πρόεδρος του ΔΣ
- Ελληνικά ομόλογα: Ανοδικά οι αποδόσεις παρά την αναβάθμιση
- Ευρωαγορές: Μικρή άνοδος, σε στάση αναμονής οι επενδυτές
- Lavipharm: Αύξηση EBITDA κατά 28,3% το 2020
- Μάριο Ντράγκι: Το πρόγραμμα της Ιταλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης – Στα 248 δισ. ευρώ τα συνολικά κονδύλια
- Βαρύ το κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον – Νέα «κατρακύλα» για την τουρκική λίρα
- Τελευταία Νέα New Money
- Η «Βίβλος» των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών για το 2021
- Μπιλ Γκέιτς: Αυτή είναι η πρόβλεψή του για το τέλος του κορωνοϊού
- MIG: Ο Παναγιώτης Θρουβάλας πρόεδρος του ΔΣ
- Αποκάλυψη: «Μαϊμού» συνεργάτες της Tesla στην Ελλάδα
- Ευρωαγορές: Μικρή άνοδος, σε στάση αναμονής οι επενδυτές
- Lavipharm: Αύξηση EBITDA κατά 28,3% το 2020
- Μάριο Ντράγκι: Το πρόγραμμα της Ιταλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης – Στα 248 δισ. ευρώ τα συνολικά κονδύλια
- Φον Ντερ Λάιεν για sofagate: Αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα δεν θα συνέβαινε ό,τι συνέβη
- Ελληνικά ομόλογα: Ανοδικά οι αποδόσεις παρά την αναβάθμιση
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Tι αλλάζει από 26 Απριλίου στις μετακινήσεις (vid)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 16,9 εκατ. ευρώ σε 14.426 δικαιούχους
- Πόσοι προσήλθαν και πόσοι όχι, για εμβολιασμό, ανά ηλικιακή ομάδα
- Έρχονται νέα μέτρα στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ τον Μάιο
- Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 13,5% για ΝΔ - «Nαι» από το 75% σε άνοιγμα εστίασης και σχολείων
- Μέρκελ: Υποσχέθηκε κατάργηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό εντός Ιουνίου
- Η UEFA ξεκίνησε έρευνα για τον Ιμπραΐμοβιτς
- Βρέθηκε σπήλαιο που σχετίζεται με το Ράγκναροκ, το τέλος του κόσμου
- Κύπρος: Τρεις θάνατοι και 611 νέα κρούσματα κορωνοϊού
- διαΝΕΟσις: Αυτός είναι ο χάρτης της ενέργειας στην Ελλάδα - Πού πρέπει να δοθεί έμφαση
- Βέμπερ: Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει πορεία δεν μπορούμε να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο με την Τουρκία