Ηλεκτρισμός: Η δύσκολη εξίσωση των τιμολογίων ρεύματος και η πολιτική της ΔΕΗ – Σενάρια για αύξηση της έκπτωσης στο 33-35% – Tι θα κάνουν οι ιδιώτες

Ο τρόπος που θα απορροφηθούν οι αυξήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης, αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα στην έκτακτη σύσκεψη που συγκαλεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρουσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και των ιδιωτών προμηθευτών.

Η κυβέρνηση σε συνέχεια των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για τα μέτρα ανακούφισης προς τους καταναλωτές με την εκταμίευση πόρων 150 εκατ. ευρώ έχει ζητήσει η κοινωνική πολιτική να εφαρμοστεί από όλη την αγορά.

Ωστόσο ο μόνη σταθερή παράμετρος για να μπει φρένο στις ανατιμήσεις

είναι η πολιτική της ΔΕΗ την ώρα που η κούρσα τιμών που προκαλεί η διεθνής συγκυρία, σκορπά τρόμο στην αγορά αφού η διάρκειά της δημιουργεί πολλά απόνερα και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μην καθετοποιημένων παικτών της αγοράς όσων δηλαδή δεν διαθέτουν δική τους παραγωγική βάση και δεν στηρίζονται από μεγάλους ομίλους.

Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και από τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με 9 ευρώ με πόρους από το Ενεργειακό Ταμείο Μετάβασης. Πρόκειται για την μέση κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας που υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 70% έως 80% της αγοράς. Παράλληλα ισχύει και η έκπτωση του 30% που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ από τον Αύγουστο για να μετριάσει τις επιβαρύνσεις από την αντικατάσταση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα με την ρήτρα Οριακή Τιμής Συστήματος (ρήτρα χονδρεμπορικής).

Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού καλείται επίσης να απορροφήσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια από τις 300 έως τις 600 κιλοβατώρες για να εφαρμόσει το κοινωνικό πρόσωπο που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονταν μέχρι χθες, η ΔΕΗ μελετά να αυξήσει τις εκπτώσεις από 33% έως 35% προκειμένου να απορροφήσει τις ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και να μην υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Την κατηγορία αυτή υπολογίζεται πάντως ότι εκπροσωπεί ένα ποσοστό των πελατών κάτω από 10%. Από τις 600 κιλοβατώρες και πάνω, που αποτελούν ένα μικρότερο ποσοστό της αγοράς και αφορούν μεγάλες καταναλώσεις θα καλύψει μερικώς η έκπτωση 30% που ισχύει από την ΔΕΗ για όλους τους πελάτες της.

Με το μοντέλο αυτό θα πορευτεί η κυβέρνηση για να βγάλει τους πρώτους δύσκολους τρεις μήνες της κούρσας των ενεργειακών τιμών. Είναι όμως βέβαιο ότι δεν ξεμπερδεύει με τις ανοδικές τιμές αφού η αποκλιμάκωση σύμφωνα με τις διεθνείς αναλύσεις θα χρειαστεί χρόνο και η τιμή χονδρεμπορικής συνεχίζει να καλπάζει πάνω από τα 120 ευρώ η μεγαβατώρα.

Το ερώτημα που απασχολεί την αγορά είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι ζουν με την αγωνία της επόμενης μέρας και δυσκολεύονται να απορροφήσουν το κόστος χωρίς την παραγωγή ζημιών. Πόσο μάλλον που όποια πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη όταν οι τιμές της χονδρεμπορικής συνεχίζουν να καλπάζουν και οι πάροχοι έχουν προς το παρόν σωθεί από τις ρήτρες αναπροσαρμογής,  μετακυλίοντας το τεράστιο κόστος στους πελάτες τους. Χθες αρμόδιες πηγές της αγοράς αντιδρούσαν στις εξαγγελίες και έλεγαν ότι οι ανακοινώσεις στην ΔΕΘ έχτισαν ένα κοινωνικό προφίλ υπέρ της ΔΕΗ, ακυρώνοντας ουσιαστικά την υπόσταση και την σημασία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Ένα σοβαρό ερώτημα είναι αν μπορούν και αν αντέχουν οι ιδιώτες να ακολουθήσουν την εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ, πρακτικά δηλαδή αν σκοπεύουν να ακολουθήσουν και σε τί βαθμό το παράδειγμα των εκπτώσεων στα τιμολόγια. Και απάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα