Ηλίας Κόκκοτας (Scandinavian Avionics Greece): Η Dream Team του «έξυπνου» αεροπορικού container
Η ελληνική επιστημονική και επιχειρηματική συμμαχία που αλλάζει τα δεδομένα στις αεροπορικές μεταφορές
Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Στην Ελλάδα της κρίσης πολλές φορές ακούσαμε μεγαλόστομες εξαγγελίες για την ανάγκη η χώρα μας να εξελιχθεί σε πόλο καινοτομίας και τεχνολογίας. Για έργα που θα έπρεπε να δημιουργήσουμε αξιοποιώντας τα ελληνικά μυαλά και τους επιστήμονές μας. Για το ότι η χώρα θα έπρεπε να γίνει κάτι σαν το Ισραήλ ή, όπως έλεγαν παλιότερα, «η Δανία του Νότου». Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι παρά τις υποσχέσεις
Παρά ταύτα, μέσα στις αντίξοες αυτές συνθήκες μια ομάδα στελεχών της αγοράς και Ελλήνων επιστημόνων αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών, και ειδικά σε αυτόν των εμπορευματοκιβωτίων αεροσκαφών. Πρόκειται για το πρώτο «έξυπνο container», μια πατέντα που άρχισε στην Ελλάδα από εγχώριες επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, αλλά και με τη βοήθεια της ελληνικής εταιρείας Scandinavian Avionics Greece S.A., μέλους του ομίλου με έδρα τη Δανία, τη χώρα που θελήσαμε -ανεπιτυχώς- να αντιγράψουμε.
Το «έξυπνο» container είναι μια καινοτομία με παγκόσμια εμβέλεια και αντίκτυπο, την ευθύνη της οποίας φέρουν κορυφαίες στον τομέα τους εταιρείες και πανεπιστήμια.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Scandinavian Avionics Greece S.A., το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου που ανήκει στη Σχολή Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την εταιρεία Prisma Electronics Ελλάς, αλλά και διεθνείς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και κορυφαία ισπανική κατασκευαστική εταιρεία Acciona Construccion.
Ψυχή και μυαλό της προσπάθειας για τη δημιουργία του επαναστατικού εργαλείου στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Scandinavian Avionics Greece S.A., Ηλίας Κόκκοτας. Αυτός που τα τελευταία χρόνια μετέτρεψε τη χώρα μας σε κορυφαίο βραχίονα της παγκόσμιας δράσης του σκανδιναβικού ομίλου στον χώρο των αερομεταφορών, της διαχείρισης, συντήρησης και αναβάθμισης αεροσκαφών και αεροπορικού υλικού. Που δεν δίστασε να καταστήσει την Ελλάδα κέντρο επενδύσεων παραβλέποντας το ρίσκο που ανέκαθεν ως χώρα ενέχουμε. Που με την εικοσαετή πείρα του στον όμιλο και χάρη στα επιτεύγματά του ανέδειξε τη χώρα μας σε κέντρο διανομής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Ο κ. Κόκκοτας σήμερα κατέχει εξέχουσα θέση στον όμιλο The Scandinavian Avionics Group, μέλος του EASA Part 21J (διεθνής φορέας σχεδιασμού) και του EASA Part 145 (διεθνής οργανισμός συντήρησης). Δημιούργησε τις δύο εγκαταστάσεις της εταιρείας σε Κορωπί και σε Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, από όπου και εκτελούνται κάθε είδους και έκτασης αεροπορικές εργασίες στους περισσότερους τύπους αεροσκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και πλήθος μελετών, αναβαθμίσεων και κατασκευών σε κάθε είδους αεροπορικό υλικό, με πελάτες κορυφαίους επιχειρηματίες, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, ακόμα και κρατικές οντότητες.
Μια παγκόσμια πατέντα
«Το πρόγραμμα Intellicont του ευρωπαϊκού Clean Sky βάσει του οποίου κατασκευάζουμε και παρουσιάσαμε το επονομαζόμενο και ως “έξυπνο container”διεξάγεται από τρεις εταιρείες και τρία πανεπιστήμια - από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για την ανάπτυξη, κατασκευή και πιστοποίηση ενός νέου ευφυούς ελαφρού εμπορευματοκιβωτίου αεροσκαφών από σύνθετα υλικά, με ενσωματωμένες λειτουργίες για ασφάλιση, αυτόνομη κίνηση, ανίχνευση και καταστολή πυρκαγιάς - καπνού, με δυνατότητες ασύρματης παρακολούθησης και επικοινωνίας», τονίζει ο κ. Κόκκοτας.
Η επανάσταση αυτής της ελληνικής καινοτομίας έγκειται στο γεγονός ότι περικόπτει έως και 250 κιλά ανά κοντέινερ, άρα περιορίζει σημαντικά το κόστος των πτήσεων και παράλληλα αυξάνει την ασφάλειά τους. Από εδώ και στο εξής δηλαδή αλλάζουν δραστικά η διαχείριση και ο προγραμματισμός των παγκόσμιων πτήσεων με μεγάλες ωφέλειες για την αεροπορική βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο.
«Το Intellicont (αυτή είναι η εμπορική ονομασία του νέου εμπορευματοκιβωτίου) είναι ένα επαναστατικό προϊόν για τον κλάδο των αερομεταφορών με ουσιαστικό και ευρύτερο αντίκτυπο στον χειρισμό των υπηρεσιών μεταφοράς φορτίων. Το όνομα Intellicont προέρχεται από την ανάπτυξη και την κατασκευή του Intelligent Lightweight Composite Aircraft Container», αναφέρει ο κ. Κόκκοτας.
Το εμπορευματοκιβώτιο ουσιαστικά μετατρέπεται σε μια αυτόματη πλατφόρμα που επιτρέπει την κίνησή του μέσα και έξω από το αεροσκάφος. Είναι κατασκευασμένο με αισθητήρες χαμηλού κόστους και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για την παρακολούθηση της κατάστασής του (ταυτότητα, τοποθεσία, κατάσταση ασφάλισης) καθώς και την ανίχνευση κρίσιμων συμβάντων (πυρκαγιάς / καπνού, χτυπήματος, τυχαίας κακής χρήσης).
Η κατάσταση κάθε εμπορευματοκιβωτίου είναι διαθέσιμη στους πιλότους μέσω ενός ασύρματου δικτύου επικοινωνίας με τον θάλαμο διακυβέρνησης (cockpit), έτσι ώστε να εντοπίζονται τυχόν προβλήματα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Τα ίδια πλεονεκτήματα θα ωφελήσουν και τους χώρους αποθήκευσης και στοίβαξης των εμπορευματοκιβωτίων στις εγκαταστάσεις των αεροδρομίων.
Η ελληνική dream team
Πέραν του κ. Κόκκοτα, που ανέλαβε τον σπουδαίο ρόλο του συντονιστή και υπεύθυνου πιστοποίησης του όλου πρότζεκτ, το οποίο μάλιστα πρόσφατα παρουσιάστηκε σε διεθνές επίπεδο, σημαντική υπήρξε η συμβολή του καθηγητή του Τμήματος Μηχανολογίας και Αεροναυτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρη Σαραβάνου.
Το εν λόγω τμήμα (Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μηχανικής - AML) από το 1980 είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση και τις ερευνητικές δραστηριότητες (R&D) που σχετίζονται με το γενικό πεδίο των υλικών και των δομών, δίνοντας έμφαση σε σύνθετα υλικά, προηγμένες υλικές και δομικές εφαρμογές, δοκιμές υλικών, δομική μηχανική και δυναμική. Επίσης, σημαντική βοήθεια παρείχαν η εταιρεία Prisma Electronics, η οποία ιδρύθηκε το 1991 στην Αλεξανδρούπολη με υπεύθυνο τον κ. Πάρη Κουρή και έχει εξελιχθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία τεχνολογίας και επικοινωνιών με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και ο καθηγητής Ευάγγελος Παπαδόπουλος του Εργαστηρίου Συστημάτων Ελέγχου (CSL), που ανήκει στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και διαθέτει πολυετή εμπειρία στους μηχανισμούς, στη Ρομποτική και τα συστήματα αυτοματισμού, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών ρομποτικών συστημάτων.
Επιπλέον, όσον αφορά τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και εκεί υπήρχε ελληνική παρουσία με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Σούτη, ενώ συμβολή είχε και ο καθηγητής Γιονγκ Γουάνγκ. Το εν λόγω ίδρυμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρισμένο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με περίπου 40.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 3.600 είναι μεταπτυχιακοί, με πείρα σε πάνω από 400 προγράμματα.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήδη στις 7 Μαρτίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παράδοση - παραλαβή του προγράμματος Clean Sky, Intellicont, στο Αμβούργο, στο Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας ΖΑL (Hamburgs Zentrum für Angewandte Luftfahrtforschung).
Η ιστορία
Η Scandinavian Avionics Greece Α.Ε. ιδρύθηκε το 2003 χάρη στην προσπάθεια του κ. Κόκκοτα, ο οποίος είναι άριστος γνώστης του αεροπορικού κλάδου και των σύγχρονων εναέριων μεταφορών. Σκοπός της εταιρείας είναι η εκτέλεση έργων διαχείρισης, υποστήριξης, συντήρησης, εφοδιασμού και τροποποίησης των αεροσκαφών, καθώς και μηχανικών παρεμβάσεων και σχεδιασμού τους, αλλά και εκπαίδευσης μηχανικών και πιλότων αεροσκαφών.
Σε σύντομο χρόνο η εταιρεία κατάφερε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της εντός της χώρας μας και να διευρύνει το πελατολόγιο της.
Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες επένδυσε στη μετεγκατάστασή της στα γραφεία που διατηρούσε η γερμανική Hochtief στο Αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος», στα Σπάτα. Οι δραστηριότητές της, εκτός από υπηρεσίες προς ιδιώτες, περιλαμβάνουν και πλήθος μεγάλων έργων για την Πολεμική Αεροπορία καθώς και σε Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Προσωπικά ο κ. Κόκκοτας κατέστησε εφικτό το άνοιγμα αυτών των αγορών για τον σκανδιναβικό όμιλο με κέντρο τη χώρα μας, καθώς η κύρια παρουσία του ομίλου περιοριζόταν στη Βόρεια - Κεντρική Ευρώπη και την Ασία.
H Scandinavian Avionics Group ιδρύθηκε το 1978 στην πόλη Μπιλούντ της Δανίας με στόχο την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών της Πολιτικής Αεροπορίας που τότε βρισκόταν σε άνθηση. Πολύ σύντομα και λόγω της επιτυχίας της η εταιρεία επεκτάθηκε στη Νορβηγία και τη Σουηδία, με ραγδαία και διαρκώς ανοδική πορεία.
Σε διεθνές επίπεδο η Scandinavian Avionics έχει 40ετή παρουσία σε 9 χώρες και 11 περιοχές του πλανήτη. Εξυπηρετεί 250 τύπους αεροσκαφών και έχει εκτελέσει περισσότερες από 700 πιστοποιήσεις και μελέτες σε αεροσκάφη και ελικόπτερα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η "ώρα μηδέν" στη Συρία είναι η ώρα που η Ελλάς πρέπει να αφυπνιστεί
- Η Τουρκία διάλεξε «στρατόπεδο» χαιρετίζοντας τις επιθέσεις στη Συρία
- Έρχεται νέο «ΣΔΟΕ» με 24ωρη λειτουργία χωρίς τοπικούς περιορισμούς-Ποιους βάζει στο στόχαστρο
- Βαρύ πένθος για τον πιλότο Γ. Μπαλταδώρο
- Πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία – «Θα υπάρξουν συνέπειες» απαντά η Ρωσία
- Live: Πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία – «Θα υπάρξουν συνέπειες» απαντά η Ρωσία
- Ρωσικό σύστημα αεράμυνας καταρρίπτει αμερικανικό πύραυλο στη Δαμασκό (ΒΙΝΤΕΟ)
- Μόσχα: Πάνω από 100 πυραύλους εκτόξευσαν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία
- ΗΠΑ: 60 λεπτά διήρκεσε η επιδρομή πυραύλων στη Συρία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Η Τουρκία διάλεξε «στρατόπεδο» χαιρετίζοντας τις επιθέσεις στη Συρία
- Ρωσικό σύστημα αεράμυνας καταρρίπτει αμερικανικό πύραυλο στη Δαμασκό (ΒΙΝΤΕΟ)
- Νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί από ΑΑΔΕ για φοροφυγάδες
- Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα συμμετέχει σε επιχειρήσεις μόνο με ψήφισμα ΟΗΕ
- Σκληρή «γραμμή» και από τον διάδοχο του Σόιμπλε απέναντι στην Αθήνα
- Ναυτιλία: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι το α’ τρίμηνο του 2018
- Μόσχα: «Οι ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία θα έχουν συνέπειες»
- Σχεδόν μισό δισ ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια
- Σκύρος: Σε βάθος 800 μέτρων ψάχνουν τα συντρίμμια του μοιραίου Mirage
- Δαμασκός: Τραγουδούν και χορεύουν για να εμψυχώσουν τον στρατό
![Ηλίας Κόκκοτας Scandinavian Avionics Greece, Dream Team,ilias kokkotas Scandinavian Avionics Greece, Dream Team](https://images32.inewsgr.com/3070/30705475/ilias-kokkotas-Scandinavian-Avionics-Greece-i-Dream-Team-tou-exypnou-aeroporikou-container-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- Ηλίας Κόκκοτας (Scandinavian Avionics Greece): Η Dream Team του «έξυπνου» αεροπορικού container
- Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα συμμετέχει σε επιχειρήσεις μόνο με ψήφισμα ΟΗΕ
- Η Τουρκία διάλεξε «στρατόπεδο» χαιρετίζοντας τις επιθέσεις στη Συρία
- Πέθανε ο διάσημος σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν
- Έρευνα Edenred: Το 55% των επιχειρήσεων δεν διαχειρίζονται σωστά τα εταιρικά τους έξοδα
- Τρίκαλα: Μετά το λεωφορείο χωρίς οδηγό έρχονται ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα
- Νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί από ΑΑΔΕ για φοροφυγάδες
- Αποστόλου: Θέλουμε τα αγροτικά μας προϊόντα να μπουν στην αγορά της Ινδίας
- Σχεδόν μισό δισ ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια
- Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν σε αυτοσυγκράτηση για τη Συρία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γαλλία: Στόχος των πληγμάτων η αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς
- Η Τουρκία είναι με τη Ρωσία αλλά…χαιρετίζει την επίθεση στον Άσαντ!
- Λευκωσία: Δεν είχαμε καμία συμμετοχή στην επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία
- ΣΥΡΙΑ – ΑΣΑΝΤ: Video με τον Πρόεδρο να πηγαίνει άνετος στο γραφείο του μετά την επίθεση
- Ο Άσαντ πάει... κανονικά στο γραφείο του-Διαδηλώσεις στη Δαμασκό (vid)
- Νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά της φοροδιαφυγής από την ΑΑΑΔΕ
- Τι πιστεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση των εξόδων τους
- Έρχεται νέο «ΣΔΟΕ» με 24ωρη λειτουργία χωρίς τοπικούς περιορισμούς-Ποιους βάζει στο στόχαστρο
- Γαλλία: Στόχοι ένα κέντρο έρευνας και 2 κέντρα παραγωγής χημικών όπλων
- Βαρύ πένθος για τον πιλότο Γ. Μπαλταδώρο