Ηλικίας άνω των 50 ετών ένα στα δύο σπίτια στην Ελλάδα

Της Στεφανίας Σούκη

Παλιά και μάλιστα ηλικίας άνω των 50 ετών είναι αυτή την στιγμή σχεδόν 1 στα 2 σπίτια στην Ελλάδα, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι κατασκευές έως 40 ετών, το ποσοστό ανεβαίνει στο 66%. Με την οικοδομική δραστηριότητα να έχει καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης, οι νέες κατασκευές ηλικίας έως 10 ετών υπολογίζονται πλέον μόλις σε ένα 6%, ενώ μόλις το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς, η οποία όμως είναι αργή

και δε μετουσιώνεται επί του παρόντος σε κινήσεις ενεργού ζήτησης.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για την εγχώρια αγορά ακινήτων, η οποία διενήργησε και μία έρευνα πεδίου σε 200 εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και μεσιτικά γραφεία προκειμένου να καταγράψει τις τάσεις της αγοράς. Οσον αφορά ειδικά τη διάρθρωση της ηλικίας των κατοικιών στη χώρα μας, οι εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας σε συνδυασμό και με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγράφει «άνοιγμα» της ψαλίδας σε νέες και παλιές κατοικίες στην Ελλάδα (υπέρ των δεύτερων) το 2017, γεγονός το οποίο δικαιολογείται από το πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στα χρόνια της κρίσης. Ενδεικτικά, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, εν έτει 2001, οι κατοικίες άνω των 50 ετών στην αγορά ήταν, ως ποσοστό, στο 24%, ενώ πλέον φθάνει το 48%, υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι το 2017 στο 45%. Εώς 40 ετών είναι πλέον ένα 18% των κατοικιών στη χώρα μας (από 21% το 2001 και 14% στην Ευρώπη), ενώ μόλις 6% είναι πλέον τα σπίτια ηλικίας έως 10 ετών το 2017 (έχει μειωθεί στο ήμισυ από το 12% του 2001, ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται στο 10%).

Με βάση την έρευνα και τις απαντήσεις που έλαβε η Εθνική Τράπεζα από τους ειδικούς της αγοράς, εστιάζοντας ειδικά στην αγορά της κατοικίας (οι οποίες καλύπτουν το 79% του συνολικού αποθέματος των κτιρίων) – η άποψη της αγοράς συγκλίνει στην εξέχουσα σημασία της ραγδαίας διείσδυσης του AirBnB στην Ελλάδα (από 132 ακίνητα το 2010 σε 126.000 ακίνητα το 2018 που ήταν το σύνολο των καταχωρήσεων, ενεργών και μή).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 80% της αγοράς θεωρεί κομβική την επίδραση αυτή για την ανοδική ζήτηση για ακίνητα. Ως δευτερεύουσα θετική παράμετρο η αγορά αναγνωρίζει το θεσμό της Golden Visa.

Κοιτάζοντας αναλυτικότερα την πορεία των τιμών κατοικιών, διαφαίνεται ότι η δυναμική είναι εντονότερη στην Αττική σε σχέση με τη λοιπή χώρα (+3% έναντι +0,6% σωρευτικά κατά τη διετία 2016 – 2018). Τα στοιχεία της έρευνας φανερώνουν τη βασική πηγή της υψηλότερης αυτής ανόδου: To ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον για μικρές κατοικίες στην Αττική καλύπτει σχεδόν το 70% της εν λόγω αγοράς (έναντι ποσοστών της τάξης του 25%- 40% για τις υπόλοιπες αγορές κατοικιών) – ενδιαφέρον που κυρίως πηγάζει από το εσωτερικό και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 80%. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες κατοικίες, κυρίως της Περιφέρειας, παραμένουν σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης, η οποία προς το παρόν προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα