Ηλιόλουστη "Βρετανία": To Γιβραλτάρ φοβάται το Brexit

Aπό την ηλιόλουστη άκρη της Ισπανίας, ο Charles Catania έχει ένα μήνυμα για τους Βρετανούς ψηφοφόρους, τη στιγμή που προσπαθούν να αποφασίσουν για το Brexit: "Οι Βρετανοί πρέπει να το σκεφτούν κι από τη δική μας οπτική", ανέφερε ο 62χρονος συνταξιούχος. "Η Βρετανία είναι ένα νησί το οποίο περικλείεται από φίλους. Η δική μας κατάσταση είναι διαφορετική".

Ο Catania είναι μόνο ένας εκ των 33.000 κατοίκων του Γιβραλτάρ, το οποίο αποτελεί ακόμη Βρετανική "αποικία" μετά από τρεις αιώνες, κάτι με το οποίο προφανώς διαφωνεί και η Ισπανία. Το Γιβραλτάρ

βασίζεται στα ανοιχτά του σύνορα για το ελεύθερο εμπόριο, κάτι που αποτελεί και σύμβολο της θέλησης του Βράχου για παραμονή στην ΕΕ.

Το γιατί είναι ξεκάθαρο. Πρώτον, τα οικονομικά στα οποία βασίζεται το Γιβραλτάρ, το οποίο είναι μόνο το 1/10 του Μανχάταν της Νέας Υόρκης και το οποίο έχει από τη μία την Ισπανία, και από την άλλη ολόκληρη την Αφρική.

Δεύτερον, πρόβλημα αποτελεί και η Ισπανία, η οποία εδώ και αιώνες προσπαθεί να ανακτήσει το Γιβραλτάρ το οποίο έχασε το 1713.

Εάν κανείς αγνοήσει τη ζέστη, τον ήλιο και... τις μαϊμούδες που βολτάρουν στον Βράχο, το Γιβραλτάρ είναι εν γένει βρετανικό, με κόκκινα τηλέφωνα δημόσιας χρήσης, ρεστοράν fish-and-chips και βρετανικά μαγαζιά.

Το Γιβραλτάρ βασίζεται στις εισαγωγές και στους 9400 και πλέον εργαζόμενους που έρχονται από την Ισπανία καθημερινά για να εργαστούν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μαγαζιά. Ο Βράχος βασίζεται επίσης στον τουρισμό αλλά και στις τράπεζες και άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί εκεί λόγω χαμηλής φορολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα