Ινδία: Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών από τον κυκλώνα Φάνι

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδία, από το πέρασμα του ισχυρότερου κυκλώνα εδώ και μια πενταετία. Τώρα ο κυκλώνας Φάνι, όπως μεταδίδει το Reuters, κατευθύνεται προς το γειτονικό Μπαγκλαντές, αφού ανάγκασε 1 εκατ. ανθρώπους στην Ινδία να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πάντως, ο τροπικός κυκλώνας έχει πλέον υποβαθμιστεί σε βαθιά ύφεση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας.

Ακόμα κι έτσι, όμως, μπορεί να βυθίσει κάτω από το νερό αρκετά χωριά

στο Μπαγκλαντές, όπως προειδοποίησε το υπουργείο Φυσικών Καταστροφών στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Αυτός ήταν ο λόγος που 1,2 εκατ. άνθρωποι στο Μπαγκλαντές μεταφέρθηκαν σε 4.000 καταφύγια.

Στην περιοχή Noakhali σκοτώθηκε ένα παιδί δύο ετών και τραυματίστηκαν περίπου 30 άνθρωποι, ενώ στην Ινδία οι αρχές προσπαθούν να φτάσουν στα θύματα στις πληγείσες περιοχές.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Odisha, κυρίως από πτώσεις δέντρων, αλλά η μαζική εκκένωση περιοχών από 1,2 εκ. άτομα βοήθησε ώστε να μην υπάρξουν περισσότεροι νεκροί.

Περισσότερο επλήγη από τον κυκλώνα η παραθαλάσσια πόλη Puri, που χτυπήθηκε από ανέμους εντάσεως 200 χιλιομέτρων την ώρα, με συνέπεια να ξηλωθούν στέγες και να πέσουν δέντρα και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η καταστροφή είναι απερίγραπτη στο Puri» ανέφερε ο Επίτροπος Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών της Odisha, Bishnupada Sethi, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και 116 τραυματίες.
Βίντεο δείχνουν και εκτεταμένες πλημμύρες γύρω από το Puri, ενώ έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από δέντρα στην πρωτεύουσα της Odisha, Bhubaneswar, όπου σημειώθηκαν και διακοπές ρεύματος.

Το αεροδρόμιο της πόλης θα λειτουργήσει, ωστόσο, και πάλι το Σάββατο 4/5 το απόγευμα, ενώ στήθηκαν καταφύγια σε σχολεία και άλλα κυβερνητικά κτίρια.
Σημαντικές ζημιές υπέστη και η Δυτική Βεγγάλη, που είχε εκκενωθεί, όμως, από 45 χιλιάδες κόσμο.

Η εποχή των κυκλώνων στον κόλπο της Βεγγάλης κρατάει από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το 1999 ένας κυκλώνας που χτυπούσε επί 30 ώρες την παραλία της Odisha, είχε προκαλέσει 10 χιλιάδες θανάτους.

Αλλά έκτοτε η πρόοδος της τεχνολογίας βοήθησε να προβλέπονται οι κυκλώνες έγκαιρα, δίνοντας στις αρχές περισσότερα χρονικά περιθώρια για να αντιδράσουν, όπως έγινε το 2013, όταν εκκενώθηκε μία μεγάλη περιοχή από 1 εκ. άτομα, με συνέπεια να σωθούν χιλιάδες ζωές.

Keywords
Τυχαία Θέματα