Στο 28,7% η πραγματική ανεργία - Το 2030 θα πέσει κάτω από 10%
Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Την δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% στις αρχές της δεκαετίας του 2030 έκαναν οι συντάκτες της Ενδιάμεσης Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία το 2017.
Ανάμεσα στα μελανά ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνεται και η διαπίστωση ότι το β’ τρίμηνο του 2017 το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας κυμαινόταν στο 28,7% (30,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016). Το ποσοστό αυτό συνεκτιμά τα πολύ υψηλά ποσοστά της υποαπασχόλησης, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (από 99 χιλιάδες εργαζομένους το 2008 σε 267 χιλιάδες
Επίσης , όλοι οι κλάδοι εμφανίζουν μειώσεις οι οποίες κατά μέσο όρο φτάνουν στο 18,1%. Συνεπώς, και ως αποτέλεσμα της κρίσης και της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, σημειώθηκε μια οριζόντια μείωση εισοδημάτων που επηρέασε τη συντριπτική πλειονότητα τών μισθώτών. Δεύτερον, οι κλάδοι στους οποίους εμφανίζονται οι μεγαλύτερες μειώσεις είναι της εκπαίδευσης, της διασκέδασης και του τουρισμού.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εuropean Union Statistics on Income and Living Conditions (EU-SILC) για το 2015, το 34,7% τών εργαζομένών με πλήρη απασχόληση και το 42,13% τών εργαζομένών με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου. Το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζόμενων και όχι μόνο ανέργων κινείται γύρω και κάτω από το όριο της φτώχειας είναι ένδειξη της εύθραυστης κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Επιστημονικός Δ/ντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, τόνισε με έμφαση το πρόβλημα που δημιουργείται από τη φτωχοποίηση των εργαζομένων και από την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος επικρίνοντας όχι μόνο την οικονομική αλλά και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει κληθεί να παρουσιάσει τις προτάσεις της. Αντίθετα οι εργοδότες και ο κ. Ντράγκι είναι πιο συχνοί συνομιλητές της κυβέρνησης.
Τα κύρια ευρήματά και συμπεράσματα της Ενδιάμεσης Έκθεση είναι τα εξής:
* Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Για δεύτερη φορά μετά το 2014 αναζητά διέξοδο από την εύθραυστη σταθεροποίησή της στο χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας στο οποίο βρίσκεται μετά τη μεγάλη ύφεση της περιόδου 2010-2013.
* Δεν παρατηρούνται οι μακροοικονομικοί και οι παραγωγικοί μετασχηματισμοί που θα δημιουργούσαν ουσιαστικές προϋποθέσεις μετάβασης της οικονομίας προς μια δυναμική και διατηρήσιμη ανάκαμψη.
* Οι επενδύσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο κατά 63% χαμηλότερο από αυτό του α’ τριμήνου του 2008, κάνοντας εμφανές το τεράστιο επενδυτικό κενό στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία. Υπολογίζεται ότι –με βάση τον μέσο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων του 2016– ο όγκος των επενδύσεων θα φτάσει στο επίπεδο του α’ τριμήνου του 2008 το α’ τρίμηνο του 2033.
* Η κατανάλωση έχει σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο χαμηλότερο κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο του α’ τριμήνου του 2008. Το επίπεδό της δεν θα είναι διατηρήσιμο δεδομένων των επικείμενων μέτρων λιτότητας και αν δεν υπάρξει ένα ισχυρό σοκ απασχόλησης και εισοδημάτων στην οικονομία.
* Ο όγκος των εξαγωγών σε πραγματικούς όρους απέχει πολύ από το να καταστεί βασικός αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας.
* Παρατηρούνται υψηλά ποσοστά υποαπασχόλησης, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (από 99 χιλιάδες εργαζομένους το 2008 σε 267 χιλιάδες το 2017), και των απογοητευμένων ανέργων, που επίσης υπερτριπλασιάζεται (από 37 χιλιάδες σε 109 χιλιάδες) την αντίστοιχη περίοδο.
* Η σημαντική αύξηση των επισφαλών θέσεων εργασίας επηρεάζει τη μεταβολή των μισθών, καθώς ο μέσος μισθός των απασχολουμένων με μερική απασχόληση ήταν το 2016 397,67 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιφέρει σοβαρές μακροοικονομικές επιπτώσεις, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας.
* Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της EU-SILC για το 2015, το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% των εργαζομένων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου. Το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων κινείται γύρω και κάτω από το όριο της φτώχειας είναι ένδειξη της εύθραυστης κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας.
Η εκτίμηση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αναζητά έναν δυναμικό μηχανισμό δημιουργίας εισοδημάτων και ροών ρευστότητας που θα ενεργοποιήσει διατηρήσιμες επεκτατικές τάσεις στον πραγματικό τομέα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και θα βελτιώσει τη φερεγγυότητα και τη ρευστότητα του τραπεζικού και του δημόσιου τομέα της οικονομίας. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι προϋπόθεση για την ουσιαστική έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους και για τη δημιουργία βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων που θα την αποδεσμεύσουν από την επιτροπεία των δανειστών.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ισορροπημένο μοντέλο ανάπτυξης, ένα επεκτατικό μείγμα εσωστρέφειας και εξωστρέφειας. Η επεκτατική εσωστρέφεια επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ικανοποίησης της εγχώριας δαπάνης με υποκατάσταση εισαγωγών. Η επεκτατική εξωστρέφεια επιτυγχάνεται με την αύξηση των εθνικών μεριδίων παραγωγής στην παγκόσμια αγορά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- JP Morgan: Τι θα προκαλέσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση
- Πωλούνται σπίτια για ένα ευρώ στη Σικελία
- Κορκίδης στο Fortune: Έρχεται «τσουνάμι» από εταιρείες που θα αποβιώσουν
- Ε.Ε.: Ποιες περιοχές των 28 χωρών έχουν αποσχιστικές διεκδικήσεις;
- Μέλη τοπικής «μαφίας» οι απαγωγείς Λεμπιδάκη
- Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης
- Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμα σε εταιρείες καλλυντικών
- Γιατί αυξάνεται ο δανεισμός στις φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας
- H υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στις Εγκαταστάσεις της Intracom Defense Electronics
- Φλαμπουράρης για Ελληνικό: Οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Μέλη τοπικής «μαφίας» οι απαγωγείς Λεμπιδάκη
- Γιατί αυξάνεται ο δανεισμός στις φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας
- Τζανακόπουλος για Ελληνικό: Η απόφαση του ΚΑΣ σημαίνει μόνο αυξημένη επιτήρηση
- Σύμφωνο συνεργασίας Forthnet - ΔΕΗ
- ΕΚΤ: Ζητά μεγαλύτερες προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια»
- Θέμα στην ΕΕ τα δικαιώματα των 63.000 Ελλήνων στη Βρετανία
- Λύσεις πράσινης ενέργειας παρουσίασε στη ΔΕΘ η Δέλτα Τεχνική
- ΕΕ: Στα €41,9 δισ. το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το β' τρίμηνο
- ΤτΕ: Αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων – Αύξηση των δανείων
- Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει, ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται
- Τελευταία Νέα New Money
- Στο 28,7% η πραγματική ανεργία - Το 2030 θα πέσει κάτω από 10%
- Σύμφωνο συνεργασίας Forthnet - ΔΕΗ
- Μέλη τοπικής «μαφίας» οι απαγωγείς Λεμπιδάκη
- ΕΚΤ: Ζητά μεγαλύτερες προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια»
- Τζανακόπουλος για Ελληνικό: Η απόφαση του ΚΑΣ σημαίνει μόνο αυξημένη επιτήρηση
- Γιατί αυξάνεται ο δανεισμός στις φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας
- ΤτΕ: Αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων – Αύξηση των δανείων
- Θέμα στην ΕΕ τα δικαιώματα των 63.000 Ελλήνων στη Βρετανία
- Η blueground στην αγορά της Αμερικής
- ΕΕ: Στα €41,9 δισ. το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το β' τρίμηνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κόντρα με τους θεσμούς για το Φάρμακο
- Janse (ESM): Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα του ESM στη δευτερογενή αγορά
- Ε.Ε.: Ποιες περιοχές των 28 χωρών έχουν αποσχιστικές διεκδικήσεις;
- Ν. Παππάς: Οι διαφωνίες για την πορεία της ΕΡΤ είναι θεμιτές
- «Στο κόκκινο» οι ευρωπαϊκές μετοχές - «Βουτιά» στο ισπανικό χρηματιστήριο
- Μέι: Αποτύχαμε στις εκλογές γιατί η καμπάνια ήταν υπερβολικά προσωποκεντρική
- Δ. Τζανακόπουλος: Εφάπαξ δαπάνη για ενίσχυση ευάλωτων οικονομικά πολιτών
- Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 6,4 μονάδων για τη ΝΔ – Δεν θέλουν εκλογές οι πολίτες
- Zeit: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα ελληνικά ΜΜΕ
- Σκα Κέλερ: Οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση "Τζαμάικας" θα είναι σκληρές