ΗΠΑ – ΕΕ: Προς το παρόν, οι τιμωρητικοί δασμοί ρίχνουν αυλαία

Πρόκειται για μια διαμάχη που κρατά 17 χρόνια μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ αναφορικά με τις κρατικές επιδοτήσεις για τις μεγάλες κατασκευάστριες αεροσκαφών Boeing (HΠΑ) και Airbus (EE). Στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, μακριά από

τις δικαστικές αίθουσες. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν καταρχήν σε μια πενταετή συμφωνία αναστολής των τιμωρητικών δασμών, που επέβαλε η μια πλευρά στην άλλη μέχρι σήμερα.

Στόχος του νέου Αμερικανού προέδρου είναι να τερματίσει την εμπορική διαμάχη με την ΕΕ και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, που κλυδωνίστηκαν έντονα την περίοδο του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. «Αντί να βρισκόμαστε σε διαμάχη με έναν από τους στενότερους συμμάχους μας, βρισκόμαστε τελικά μαζί απέναντι σε μια κοινή απειλή» ανέφερε η Τάι. Αυτή η «κοινή απειλή» δεν είναι άλλη από την Κίνα και τις εμπορικές πρακτικές της. Μάλιστα από την πλευρά του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε η σύσταση κοινού συμβουλίου για θέματα τεχνολογίας και εμπορίου, το οποίο μεταξύ άλλων θα συντονίζει δράσεις που αφορούν τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της βιοτεχνολογίας αλλά και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Airbus και Γαλλία χαιρετίζουν τον συμβιβασμό

Από την πλευρά του ο διευθυντής πωλήσεων της Airbus, Κρίστιαν Σέρερ, δήλωσε στο πλαίσιο συνεδρίου ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών βλέπει θετικά τη νέα συμφωνία. Όπως ανέφερε, οι αμερικανικοί δασμοί επιβλήθηκαν σε μια περίοδο που η ανταγωνίστρια εταιρεία Boeing αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας των δύο αεροπορικών τραγωδιών με το προβληματικό μοντέλο 737 Μax. «Τώρα όμως η Boeing μπορεί και πάλι να παραδώσει αεροσκάφη».

Για το ιστορικό της υπόθεσης, οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ επιδεινώθηκαν έντονα επί προεδρίας Τραμπ. Μετά από απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΕ δεν είχε σταματήσει να παρέχει αμφιλεγόμενες κρατικές επιχορηγήσεις στην Airbus, οι ΗΠΑ επέβαλαν το 2019 στην ΕΕ δασμούς ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Νοέμβριο του 2020 η ΕΕ απάντησε με τιμωρητικούς δασμούς ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον «πόλεμο των δασμών» επηρεάστηκαν και άλλοι κλάδοι όπως για παράδειγμα οι γαλλικές εξαγωγές κρασιών και γαλακτοκομικών προϊόντων.Από την πλευρά της και η Γαλλία χαιρέτισε τον συμβιβασμό ΗΠΑ-ΕΕ. Ο Γάλλος υπ. Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ έκανε λόγο για μια «καλή συμφωνία» στη μακροχρόνια διαμάχη Airbus-Boeing, ζητώντας μάλιστα να μπει οριστικό τέλος σε αυτή τη σύγκρουση των κολοσσών της αεροναυπηγικής.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμα:

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο ακλόνητος «βράχος» πίσω από τον μυθικό Στέφανο

Αποκαλύφθηκαν οι μισθοί στην Google: Πόσο πληρώνονται μηχανικοί, σύμβουλοι και αντιπρόεδροι

Covid free νησιά: Αυτά είναι τα 8 μέρη όπου δεν εντοπίστηκαν κρούσματα

Keywords
Τυχαία Θέματα