Ιρλανδία κατά Κομισιόν για την Apple

Οι έρευνες της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ υπερέβησαν τη δικαιοδοσία τους σε μια υπόθεση που κατέληξε στην επιβολή ενός προστίμου – μαμούθ ύψους 13 δισ. ευρώ στην
Apple, ανακοίνωσε η Ιρλανδία.

Η ΕΕ τον Αύγουστο έδωσε εντολή στην Ιρλανδία να συλλέξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Apple. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Δουβλίνου απάντησε ότι δεν επιθυμεί να ζητήσει οφειλόμενα από φορολογία, επιμένοντας ότι η εταιρεία

δεν έκανε ευνοϊκή συμφωνία με τη χώρα και ότι η ΕΕ έχει παρεξηγήσει την ορθή χρήση του ιρλανδικού φορολογικού νόμου.
«Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα, σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, μονομερώς να υποκαταστήσει με τη δική του άποψη περί φορολογικής δικαιοδοσίας, τη δικαιοδοσία του ίδιου του κράτους», αναφέρει σε σημερινή του δήλωση το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Παράλληλα, το ιρλανδικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η ΕΕ δεν έχει εξηγήσει επαρκώς τους πραγματικούς λόγους πίσω από την ετυμηγορία του Δικαστηρίου και ότι η απόφαση περιέχει διαπιστώσεις για τις οποίες η Ιρλανδία δεν είχε καν την ευκαιρία να σχολιάσει.

Εντός των επόμενων εβδομάδων, η ΕΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες της έρευνας. Την ίδια ώρα, η Apple, κατά πάσα πιθανότητα, θα καταθέσει τη δική της προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Κι ενώ η Apple θα πρέπει να πληρώσει τους φόρους της εντός μερικών εβδομάδων, τα χρήματα θα κρατηθούν ως εγγύηση και η επίλυση της υπόθεσης αναμένεται να τραβήξει εις μάκρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα