Ήρθε το τέλος για την παντοδυναμία του δολαρίου;

Τα κακά νέα δεν σταματούν να έρχονται για το -κάποτε – κυρίαρχο στην αγορά συναλλάγματος δολάριο. Ο σχετικός δείκτης σημειώνει κάθε μήνα πτώση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων 14 ετών.

Μέχρι κάποιου βαθμού η διόρθωση ήταν αναμενόμενη, κυρίως λόγω της πορείας της οικονομίας που δεν ήταν και η καλύτερη. Ωστόσο, ακόμα και μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που βγήκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αφενός για το αμερικανικό ΑΕΠ

που σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, τουλάχιστον και αφετέρου τα νέα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, δεν στάθηκε δυνατό να ανακοπεί η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος.

Το δολάριο έχει χάσει το 11% της αξίας του έναντι του ευρώ το τελευταίο εξάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα «χτύπησε» το επίπεδο του 1,20 δολ.

Οι επιδόσεις του δολαρίου έναντι των σημαντικότερων ανταγωνιστών του το τελευταίο εξάμηνο

Η υποτίμηση του δολαρίου έχει μεγάλη σημασία, ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές που έχουν εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το νόμισμα. Η υποτίμησή του καθιστά πιο εξυπηρετήσιμα τα χρέη που έχουν σε αμερικανικό δολάριο καθώς καλούνται να πληρώσουν λιγότερα για την αποπληρωμή τους.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, ο αναδυόμενες αγορές αυτές εξαρτώνται όλο και λιγότερο από το δολάριο και έτσι είναι λιγότερο ευάλωτες σε μια ανατίμηση του. Οι οικονομίες είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ δανείζονται περισσότερο σε τοπικό νόμισμα για να καλύψουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τους.
Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, το δολάριο δεν αναμένεται να παραμείνει για πολύ αδύναμο. Το tapering θα μειώσει τον αριθμό των δολαρίων που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο, οι αμερικανικές μετοχές ανεβαίνουν, ενώ η οικονομία της χώρας τείνει να κινηθεί καλύτερα το β' εξάμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα