Ισπανία: Κρατική θωράκιση στα «ασημικά» της χώρας – Το σχέδιο για την Telefonica

Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να θωρακίσει την «υψίστης στρατηγικής σημασίας» εταιρεία, Telefonica από ξένες εξαγορές, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να είναι η πιο σημαντική προστατευτική κίνηση της κυβέρνησης εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η εταιρεία συμμετοχών του ισπανικού κράτους ανέφερε ότι θα προβεί σε «αναγνωριστική ανάλυση» μιας πιθανής απόκτησης μεριδίου στην

εταιρεία Telefonica με έδρα τη Μαδρίτη. Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφότου έγινε γνωστό ότι το ισπανικό Δημόσιο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει μερίδιο 5% στον πάροχο, και σχεδόν δύο μήνες αφότου η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Arabia Telecom ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την εξαγορά του 9,9% της Telefonica.

Σε περίπτωση που η Ισπανία επιδιώξει την εξαγορά, θα περιορίσει τη δύναμη της Saudi Arabia Telecom εντός της εταιρείας.

Μία τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή για την ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η οποία είναι παραδοσιακά επιφυλακτική ως προς την παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να μεταφέρουν κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού πιο κοντά στο εσωτερικό τους και να διασφαλίσουν τον έλεγχο στρατηγικών βιομηχανιών στον απόηχο της αστάθειας που σχετίζεται με την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ισπανία ξεχωρίζει καθώς δεν έχει μπλοκάρει μεγάλες συμφωνίες ούτε έχει εμπλακεί σε σημαντικές εταιρικές διασώσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πιο ανήσυχοι για τις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ, αλλά η αυξανόμενη παρουσία χρημάτων από τη Μέση Ανατολή εντός της ΕΕ αρχίζει επίσης να αναδεικνύει την αναγκαιότητα για περισσότερο έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια, τα κράτη του Κόλπου ενθάρρυναν τις εταιρείες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους μέσω διεθνών συμφωνιών σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η υγειονομική περίθαλψη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρόλο που η Ισπανία και η Σαουδική Αραβία έχουν μακροχρόνιες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις -η Ισπανία είναι σημαντικός προμηθευτής όπλων στο κράτος του Κόλπου – η είδηση της επένδυσης της Saudi Arabia Telecom προκάλεσε αντιδράσεις στη Μαδρίτη από εκπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος.

Μερικές ισπανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη προσελκύσει μεγάλους επενδυτές από τον Περσικό Κόλπο. Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας κοινής ωφέλειας Iberdrola και βασικός μέτοχος της International Consolidated Airlines Group SA, της μητρικής εταιρείας των αεροπορικών εταιρειών Iberia. Αλλά η Telefonica φαίνεται να είναι διαφορετική περίπτωση.

Ο πάροχος  «είναι ένας μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι ο πιο σημαντική εταιρεία  από στρατηγικής άποψης στην Ισπανία», είχε δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, προσθέτοντας ότι η σημασία του «δεν έγκειται μόνο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αλλά και στις τεχνολογίες που σχετίζονται με την άμυνα».

Εκτός από τη διαχείριση βασικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών, η εταιρεία παρέχει επίσης υπηρεσίες επικοινωνιών στις ένοπλες δυνάμεις και στις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ένας ξένος επενδυτής ο οπόίος ελέγχεται από ξένο κράτος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που συνδέονται με τις υπηρεσίες αυτές, εάν αναλάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων.

Ο Σάντσεθ κόντρα στην παράδοση

Ενώ η Ισπανία ήταν παραδοσιακά πιο απρόθυμη από άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ να αναλάβει την ιδιοκτησία εταιρειών, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει αντίθετη στάση. Ο σοσιαλιστής ηγέτης ευνοεί μια ισχυρή κρατική παρουσία σε βασικούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως η άμυνα, η ενέργεια και η τεχνολογία, ως τρόπο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με πηγή κοντά στον Ισπανό πρωθυπουργό. Από αυτή την άποψη, ευθυγραμμίζεται με την τελευταία πανευρωπαϊκή τάση προς την κρατική παρέμβαση.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει με ένα μερίδιο στην Telefonica ή μια πιθανή θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Σε περίπτωση που προχωρήσει στην εξαγορά θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις τράπεζες CaixaBank και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria , οι οποίοι κατέχουν περίπου 8% μεταξύ τους, και στην εταιρεία ασφαλείας Prosegur Cia de Seguridad, η οποία κατέχει περίπου 0,8%, μεταξύ άλλων επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο, καθώς η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Vodafone Group , της μεγαλύτερης βρετανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας με βάση την αγοραία αξία.

Η απόφαση της Μαδρίτης να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς μεριδίου της Telefonica κρατήθηκε μέχρι τώρα μυστική και τα στελέχη της εταιρείας δεν είχαν σχετική ενημέρωση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Κι όλο αυτό παρόλο που ο πρόεδρος της Telefonica Χοσέ Μαρία Αλβάρεζ-Παλέτε έχει στενή σχέση με τον Σάντσεθ.

Η Telefonica δεν γνώριζε επίσης το ενδιαφέρον της Saudi Arabia Telecom μέχρι λίγο πριν ανακοινωθεί η είδηση της εξαγοράς. Ο Παλέτε ταξίδευε στην Καλιφόρνια όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ολαγιάν Μοχάμεντ Αλ Γουετάιντ, τον Σαουδάραβα ομόλογό του, αρκετές ώρες πριν από την ανακοίνωση, σύμφωνα με δύο πηγές του Bloomberg. Σε συνάντηση στο Ριάντ δύο ημέρες αργότερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Saudi Arabia Telecom Al Wetad και τον πρόεδρο Mohammed Bin Khaled, ο Παλέτε διαβεβαιώθηκε ότι ο νέος επενδυτής ενδιαφερόταν μόνο για μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.

Το ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι αν η κυβέρνηση της Ισπανίας θα το υποστηρίξει την εξαγορά.

Διαβάστε ακόμη

Eπαγγελματίες: Κερδισμένοι και χαμένοι από τον… ελάχιστο «μισθό» 780 ευρώ

Gruppo Ecoener: Δυναμικό «παρών» και στον τομέα του energy storare

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα