Ιταλία: 222 δισ. ευρώ «ρίχνει» στην οικονομία ο Σούπερ Μάριο – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρουσιάζει σήμερα στο ιταλικό κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες του σχεδίου ύψους 222 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Το εν λόγω σχέδιο θα υποβληθεί στην Κομισιόν προκειμένου να εκταμιευθού τα κονδύλια που προβλέπονται για τη χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο του «σούπερ Μάριο» αξιοποιεί 191,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 30 δισ. ευρώ εγχώριας χρηματοδότησης, σύμφωνα

με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 3,6% και ζητά τη στήριξη της νομοθετικής εξουσίας πριν από τη διορία της 30ης Απριλίου για την υποβολή του σχεδίου στην Κομισιόν.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 40% χρηματοδότηση για «πράσινες» υποδομές και 25% για ψηφιακά έργα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες. Ένα μεγάλο μέρος των δαπανών προβλέπεται επίσης για υποδομές και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Ιταλίας, παρέχοντας στον λιγότερο προνομιούχο ιταλικό Νότο τρένα υψηλής ταχύτητας. Περίπου 40% των πόρων προορίζεται για τις περιφέρειες του Νότου.

«Το σχέδιο του Ντράγκι παρακολουθείται στενά, τόσο στην Ιταλία όσο και σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Lorenzo Pregliasco, πολιτικός αναλυτής στο YouTrend. «Το σχέδιο και η εκστρατεία εμβολιασμού θεωρούνται πυλώνες της κυβερνητικής του δράσης. Θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει την υλοποίηση».

Το φιλόδοξο σχέδιο Ντράγκι

Ο Ντράγκι ενεργεί με την πεποίθηση ότι οι οικονομίες της Ευρώπης θα είναι ισχυρότερες μακροπρόθεσμα εφόσον οι δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές συνεργαστούν για να επαναφέρουν την ευρωπαϊκή οικονομία σε υγιές πλαίσιο το συντομότερο δυνατό. Αν και αυτό σημαίνει αύξηση του χρέους βραχυπρόθεσμα, η εναλλακτική λύση ενδεχομένως να οδηγήσει σε ημίμετρα και αναιμική ανάκαμψη που θα αφήσουν την Ιταλία και την ΕΕ πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι επιπλέον κρατικές δαπάνες θα αυξήσουν το ιταλικό χρέος κοντά στο 160% του ΑΕΠ για το 2021, υψηλότερο ακόμη και από το 159,5% που άγγιξε μετά την καταστροφή του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και περισσότερο από το διπλάσιο του ορίου 60% του προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμα:

Bitcoin: Τι οδήγησε στο δυναμικό comeback – Το «αινιγματικό» μήνυμα του Έλον Μασκ

Κορκίδης: «Άνευ Βαΐων και κλάδων» η έναρξη της κίνησης στη πασχαλινή αγορά

Μεικτά πρόσημα στην Ασία – Άλμα 1% στην Ινδία παρά το ρεκόρ κρουσμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα