Ιταλία: Ο δυσεπίλυτος γρίφος - Προς δημιουργία fund για bad banks

Στη Ρώμη συναντήθηκαν οι Ιταλοί τραπεζίτες προκειμένου να βρουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων» δανείων που απειλούν να «πνίξουν» τον τραπεζικό τομέα της χώρας. Σύμφωνα με τον συντάκτη χρηματοοικονομικών του Bloomberg, Duncan Mavin, οι τραπεζίτες μέχρι τώρα, δεν έχουν ανακοινώσει απολύτως τίποτα.
Αυτή η σιωπή αντανακλά το αδιέξοδο που μπορεί να σπάσει μόνο με μια σημαντική αλλά απίθανη μετατόπιση από τις ιταλικές τράπεζες

ή τις ευρωπαϊκές αρχές.

Τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν τη χειρότερη επίδοση στα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΚΤ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 360 δισ. ευρώ ή αλλιώς στο ένα τρίτο των συνολικών εκκρεμοτήτων της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια η Ιταλία έχει τα περισσότερα από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης. Αυτό εμποδίζει τις τράπεζές της να εκδίδουν νέα δάνεια για να ρίχνουν ρευστό στην πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εδώ.

Η Ιρλανδία που είχε το βάρος επισφαλών δανείων στην αρχή της κρίσης, δημιούργησε κακές τράπεζες με κρατική υποστήριξη που ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος του κακού χρέους από τα δανειακά χαρτοφυλάκια, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν. Μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αγόρασαν στη συνέχεια τα δάνεια σε χαμηλότερη τιμή από την κακή τράπεζα.

Στην Ιταλία, η κρίση δεν ήταν τόσο βαθιά και δεν υπήρξε εκκαθάριση με την υποστήριξη του κράτους στα δανειακά χαρτοφυλάκια. Από τότε όμως, η ιταλική οικονομία έχει επιδεινωθεί κι έχουν συσσωρευθεί περισσότερα δάνεια, όμως οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν μπλοκάρει την επιπλέον κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες της χώρας.
Κι αυτό αφήνει την Ιταλία να προσπαθεί να βρει αγοραστές για τα κακά δάνεια, δουλειά διόλου εύκολη. Οι τράπεζες έχουν ήδη διαγράψει σε μεγάλο βαθμό -περί το 45% -τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά ακόμα κι έτσι αγοραστές δεν βρίσκει.

Τον Γενάρη, η ιταλική κυβέρνηση σχεδίαζε να προσφέρει εξασφάλιση με επιτόκια αγοράς έναντι ζημιών σε τιτλοποιημένα πακέτα κακών δανείων, ωστόσο απέτυχε να αντλήσει ενδιαφέρον από επενδυτές, κυρίως λόγω του ότι κανείς δεν καταλάβαινε ποιο θα ταν αυτό το επιτόκιο αγοράς

Από την άλλη, η Intesa, μια ισχυρή ιταλική τράπεζα που έχει τεθεί επικεφαλής κοινοπραξίας τραπεζών για την IPO για δημόσια διάθεση μετοχών της Veneto Banca, στα μέσα Ιουνίου, θα μπορούσε να αγοράσει μια άλλη εγχώρια τράπεζα σε ελκυστική τιμή, ώστε να συνδυάσει έναν καλό ισολογισμό με έναν κακό, ώστε να δημιουργηθεί ένας μέτριος που τουλάχιστον θα μπορούσε να προβεί σε έκδοση δανείων ώστε να στηρίξει την οικονομία και να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Ωστόσο, κι αυτό το σχέδιο φαίνεται δύσκολο γιατί εμπεριέχει ρίσκο το οποίο οι επενδυτές δεν θα θέλουν αν αναλάβουν.

Αμφίβολο είναι και το αν θα επιτραπεί σε ξένους αγοραστές να μπουν στο παιχνίδι.

Αλλη λύση είναι η δημιουργία ενός fund που θα στηρίζεται σε προνοιακά ταμεία, ιδρύματα κλπ που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο το Bloomberg το βλέπει δύσκολο λόγω των ευρωπαϊκών κανόνων περί μη κρατικών διασώσεων.

Σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρέντσι, παρουσία του Ιταλού ΥΠΠΟΙΚ, του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας και των επικεφαλής της UniCredit, Intsa Sanpaolo και UBI εξετάστηκε το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός ταμείου για τη στήριξη των προβληματικών τραπεζών, το οποίο όμως θα ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές, ως επί των πλείστον, ώστε να αποφευχθεί και ο σκόπελος των κανόνων της ΕΕ.

Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, σε αυτό το ταμείο θα συμμετέχει και η CDP, καθώς και τραπεζικά ιδρύματα, επενδυτικοί οίκοι, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι ιδιώτες επενδυτές. Συζητείται το αν θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες, εάν θα συνδράμει στην ανακεφαλαιοποίησή τους και πώς θα λειτουργεί. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει, καθώς η Banca Popolare de Vinceza πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση μετοχών 1,75 δισ. ευρώ και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέχρι τα τέλη Απριλίου. . Πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Monte dei Paschi di Siena, με 47 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια (το 40% του συνολικού της χαρτοφυλακίου)

Keywords
Τυχαία Θέματα