Ιταλικός Αρμαγεδδών απειλεί την ΕΕ

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Αντιμέτωπη με μια εκτεταμένη κρίση βρίσκεται η Ευρώπη, εφόσον δεν υπάρξει υποχώρηση από μεριάς Ιταλών στο θέμα του προϋπολογισμού.

Μάλιστα η κρίση αυτή θα είναι υπερπολλαπλάσια αυτής που «πυροδότησε» η Ελλάδα, όπως προειδοποιούν οι ίδιοι οι Ιταλοί διά στόματος Κλαούντιο Μπόργκι, ενός εκ των βασικότερων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Και οι δύο μεριές έχουν τη δική τους εκδοχή ως προς το πως μπορεί το ιταλικό ντόμινο να προκαλέσει μια νέα

κρίση στην ευρωζώνη, ωστόσο ο παρανομαστής παραμένει κοινός και στα δύο σενάρια: ο φόβος της κρίσης.

Από τη μία οι Βρυξέλλες δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τον υπερ-φιλόδοξο προϋπολογισμό των Ιταλών, φοβούμενοι πως τα υψηλά ελλείμματα για πολλά χρόνια σε συνδυασμό με το υπέρογκο ιταλικό χρέος θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Από την άλλη η Ρώμη ουσιαστικά ζητά από τους Ευρωπαίους να τους αφήσουν να κάνουν τη «δουλειά» τους χωρίς να τους... ενοχλούν, επικαλούμενοι τα τραγικά αποτελέσματα των παρεμβάσεων και της λιτότητας στην Ελλάδα.

Βέβαια πρόκειται περισσότερο για απειλή, με τον Κλαούντιο Μπόργκι να δηλώνει πως αν η Ε.Ε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την Ιταλία σαν την Ελλάδα, τότε θα πυροδοτήσει έναν οικονομικό Αρμαγεδδών.

Την ίδια στιγμή οι Σαλβίνι-Ντι Μάιο εμφανίζονται ανυποχώρητοι, κάνοντας λόγο για «Ευρώπη των τραπεζιτών» η οποία μάλιστα θα εξαλειφθεί στις επόμενες εκλογές της ευρωζώνης, ενώ δεν ακούνε κουβέντα για plan B. Πάντως, παρά τις ανησυχίες ΕΕ και την κόντρα Ιταλών με Γιύνκερ-Ντράγκι-Μοσκοβισί, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία εμφανίζεται αισιόδοξος πως το χρέος θα μειωθεί.

Στη μέση όλου αυτού, ή μάλλον από... πίσω, βρίσκονται φυσικά οι αμείλικτες αγορές, οι οποίες «τιμωρούν». Οι επενδυτές προχώρησαν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις στα ιταλικά ομόλογα καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι οποίες μάλιστα την Παρασκευή επεκτάθηκαν σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο στο νότο (Ελλάδα-Πορτογαλία-Ισπανία).

Το ιταλικό 10ετές βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 3,44% (από 3,10% στην αρχή της εβδομάδας), το ισπανικό λίγο κάτω από το 1,6% ενώ το πορτογαλικό «φλερτάρει» με το 2%.

Την ίδια στιγμή η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παραμένει κολλημένη στο 4,5%, επίπεδο απαγορευτικό φυσικά για έξοδο στις αγορές, πόσο μάλλον με την ιταλική κρίση έξω από την πόρτα μας.

Το sell-off επεκτείνεται στο μεταξύ και στα χρηματιστήρια εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας, με τη Γερμανία να καταγράφει βαριές απώλειες μέσα στην εβδομάδα, ενώ την ίδια ώρα το ευρώ βρέθηκε μέχρι και στο 1,148 έναντι του δολαρίου (αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στο 1,151 EUR/USD).

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν φυσικά ανεπηρέαστο και το ΧΑ, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει τα δικά του θεμελιώδη προβλήματα, με τους ξένους short να εκμεταλλεύονται το ιταλικό ντόμινο για ακόμη ισχυρότερες ρευστοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν «γονατίσει», εν μέσω γενικευμένες κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.

Η εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα, καθώς η άλλοτε αξιόπιστη Danske Bank της Δανίας είναι πλέον η χειρότερη τραπεζική μετοχή της ευρωζώνης, μετά και τη βουτιά που πυροδότησε η έρευνα για εμπλοκή της σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι τριγμοί στην Ευρώπη αυξάνονται, οι ισορροπίες είναι λεπτές, και το ιταλικό σίριαλ θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί για το μέλλον της ευρωζώνης...

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, παρέμβαση στο ζήτημα του προϋπολογισμού της Ιταλίας έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες ενώ με σκληρή γλώσσα απάντησε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Ματέο Σαλβίνι.

Όπως τόνισε ο Γιούνκερ «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, θα κάνει τις εκτιμήσεις της χωρίς μεροληψία, αλλά θα προτείνει αλλαγές εάν χρειαστεί», Αφορμή αποτέλεσε η απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και το τελεσίγραφο της Κομισιόν χθες (5/10) προς τη Ρώμη για αλλαγές στον προϋπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου 2018.

«Εναπόκειται στους Ιταλούς ιθύνοντες να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, ανέφερε ο Γιούνκερ στις Der Standard, Kurier και την εβδομαδιαία Der Falter.

Τέλος ανέφερε ότι «θα εκτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό χωρίς θυμό, με καλή διάθεση και θα προτείνουμε αλλαγές εάν είναι απαραίτητο».

Keywords
Τυχαία Θέματα