«Καμπανάκι» από την ΕΚΤ για κατρακύλα των αγορών

Η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε "κρίσεις υψηλής αβεβαιότητας" στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Τετάρτη.

Στην εξαμηνιαία Έκθεση Σταθερότητας (FSR), η οποία παρέχει εκτίμηση των πιθανών κινδύνων για τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη και η πιθανή κλιμάκωση των

εμπορικών εντάσεων θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και κρίση στις αγορές.

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια πέρασαν από περιόδους εκτεταμένων sell-off στο πίσω μέρος ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Οι προκλήσεις για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αυξάνονται καθώς τα ρίσκα για την οικονομική προοπτική είναι καθοδικά», σημειώνει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία Εκθεση Σταθερότητας. «Εάν τα καθοδικά ρίσκα όσον αφορά την ανάπτυξη πραγματοποιηθούν, τα κόστη χρηματοδότησης για ευάλωτα κράτη αναμένεται να αυξηθούν, το οποίο μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ανησυχίες βιωσιμότητας χρέους».

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η πρόθεση της ΕΕ να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας τη επόμενη εβδομάδα, για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.
«Μία έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, η καθυστέρηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή ακόμη και αντιστροφή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων ίσως αναζωπυρώσει πιέσεις σε πιο ευάλωτα κράτη», τονίζει η ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων επίσης και μπορεί να ενισχύσει τα εθνικά μακροπροληπτικά μέτρα κεφαλαιακής βάσης, εάν χρειαστεί», προσθέτει, καθώς βλέπει ενδείξεις ήπιας υπερτιμημένης αγοράς κατοικιών στην ευρωζώνη.

Οσον αφορά το Brexit, «σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις μέσω του εμπορίου, οι δυνητικές διαταραχές στη χρηματοοικονομική αγορά που σχετίζονται με το σενάριο της εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θέτουν ουσιαστικό καθοδικό ρίσκο για την ανάπτυξη ΑΕΠ της ευρωζώνης», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα