Καμπανάκι για καθυστερήσεις και στην επόμενη αξιολόγηση κρούουν οι θεσμοί

«Καμπανάκι» στην κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης κρούουν οι Θεσμοί, πιέζοντας την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα με τις εκκρεμότητες, παρά την καλοκαιρινή ραστώνη.

Σε αυτό το «πνεύμα», η συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου παίρνει μορφή «μίνι αξιολόγησης» των εκκρεμοτήτων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι το

κεντρικό θέμα.

Σύμφωνα με σημείωμα που έστειλαν οι Θεσμοί στον υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, παρά την κατάθεση τριών νομοσχεδίων μέσα στον Ιούλιο (πλαστικό χρήμα, αδήλωτα εισοδήματα και φόρους στα τσιγάρα), με κίνδυνο να βρεθεί στον «αέρα» η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά είναι να εκταμιευτεί μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Στις εκκρεμότητες μεταξύ άλλων είναι είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική προστασία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου. Επίσης πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 15 Ιουλίου η επικαιροποίηση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2016 - 2020. Ωστόσο για το τελευταίο υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα και αυτό είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Η κυβέρνηση δεν θέλει να δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018 υπογραμμίζοντας ότι μετά από εκείνη τη χρονιά ορόσημο θα πρέπει ο στόχος να βαίνει μειούμενος. Κάτι για το οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων με τους τεχνοκράτες των θεσμών, όπως εξάλλου είχε διαφανεί στο πρόσφατο συνέδριο του Economist όπου ο εκπρόσωπος του ESM Νικολά Τζιαμαρόλι είχε τονίσει, απαντώντας στον Γ. Χουλιαράκη, πως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για διατήρηση του 3,5% μεσοπρόθεσμα και πως για την περίπτωση αλλαγής του στόχου θα έπρεπε να υπάρχει νέα διαπραγμάτευση.

Στο σημείωμα τους προς το οικονομικό επιτελείο οι θεσμοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι κατ' επέκταση μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση και στη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία θα πρέπει να «κλείσουν» δύσκολα θέματα, όπως τα εργασιακά, και ειδικά οι ομαδικές απολύσεις, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τα ισοδύναμα για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Γι αυτό και το σημείωμα των θεσμών προς τον Ευ. Τσακαλώτο ζητεί την επίσπευση των διαδικασιών με τα υπόλοιπα της δεύτερης υποδόσης ώστε η διαπραγμάτευση δανειστών και κυβέρνησης να επικεντρωθεί πάνω στα ακανθώδη ζητήματα και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί.

Πάντως οι συζητήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και ελληνικών Αρχών φαίνεται πως είναι προβληματικές, όπως είχε διαφανεί και απ' την καταγγελτική επιστολή του κ. Ευ. Τσακαλώτου προς την Κομισιόν, που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, όπου έκανε λόγο για υπονομευτικές κινήσεις εκ μέρους των τεχνοκρατών των θεσμών.

Χθες ο αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν είπε πως «η Κομισιόν θα αναζητήσει να βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των μεθόδων εργασίας με τις ελληνικές Αρχές ώστε η β' αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως και με επιτυχία». Άφησε ωστόσο αιχμές για τη στάση των ελληνικών Αρχών δηλώνοντας πως «η επιτυχής ολοκλήρωση απαιτεί ισχυρό προγραμματισμό και συγχρονισμό μεταξύ των πλευρών σε μία φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος και καλή επικοινωνία της εργασίας μεταξύ όλων των βαθμίδων των ελληνικών Αρχών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας αύριο από την Κίνα και μέσα στο 24ωρο της παραμονής του στην Αθήνα -καθώς την Παρασκευή και το Σάββατο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία-, θα ζητήσει λεπτομερή περιγραφή της πορείας που έχουν διαγράψει τα αρμόδια υπουργεία για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα