Και το ΝΣΚ συνεδριάζει για τη δόση και τα μέτρα του 4ου Μνημονίου

Η Ολομέλεια θα εξετάσει αν είναι συνταγματικές ή όχι οι περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου για μετά το 2018 – Το έχουν θέσει σαν όρο Λαγκάρντ και Τόμσεν για να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Του Κωστή Πλάντζου

Μπορεί τα βλέμματα όλων να στρέφονται απόψε στο Λουξεμβούργο και στην «αρένα» του Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την τύχη της αξιολόγησης, του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ

στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οι αποφάσεις περνάνε πρώτα από την Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, αναμένεται ​ λίγες ώρες νωρίτερα να συνεδριάσει σήμερα και ​ η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου να εκπληρωθεί ένα τελευταίο και βασικό προαπαιτούμενο που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις​.

Κριστίν Λαγκάρντ και Πόουλ Τόμσεν που θα μετέχουν επίσης στο Eurogroup, θα ζητήσουν να ενημερωθούν από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη αν εκπληρώθηκε ένας βασικός όρος που έχει θέσει σαν προαπαιτούμενο το Ταμείο, προκειμένου να κατοχυρωθεί και να μετάσχει εκ του ασφαλούς στο ελληνικό πρόγραμμα: το ΔΝΤ έχει ζητήσει όχι μόνον να ψηφιστούν τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και μετά -όπως και έγινε πριν ένα μήνα- αλλά έχει αξιώσει να λάβει και γραπτές εγγυήσεις από την Αθήνα ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγήτου δεν κινδυνεύουν να κριθούν εκ των υστέρων αντισυνταγματικές στα δικαστήρια!

Πρώτα ψηφίσανε, τώρα ρωτάνε...

Επί της ουσίας οι δανειστές ζήτησαν να έχουν στα χέρια τους ένα ελληνικό κείμενο που να προδικάζει ότι τα μέτρα δεν θα καταπέσουν, ενόψει των μαζικών αγωγών συνταξιούχων –και όχι μόνον- που αναμένονται κατά των μέτρων λιτότητος που νομοθετήθηκαν προκαταβολικά και με διαδικασίες-εξπρές για μετά από 2 και 3 χρόνια από την Βουλή των Ελλήνων. Στόχος τους είναι να αποτυπώσουν εγγράφως το πλαίσιο που θα πιστοποιεί την ισχύ και τη νομιμότητα των διατάξεων για τις μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και έως τουλάχιστον το 2022, προκειμένου να μη βρεθούν «προ εκπλήξεων και κατόπιν εορτής».

Με βάση το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που δόθηκε προ μηνός στην δημοσιότητα από την Γερμανική Βουλή –καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει ακόμα καταθέσει ακόμα στην Ελληνική παρότι τα μέτρα ψηφίστηκαν- ορίζεται ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παράσχουν γραπτή δήλωση και ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση που θα επιβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας τόσο της μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος όσο και των αντίμετρων είναι συμβατός με το ελληνικό Σύνταγμα. Αντίστοιχη νομική γνωμοδότηση ζητείται για τις περικοπές στις συντάξεις ώστε να μην τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Χωρίς στοιχεία και αναλογιστική μελέτη

Πρόδηλη είναι η ανησυχία των δανειστών να μη καταπέσουν στα δικαστήρια μετά από προσφυγές οι νέες περικοπές. Και απολύτως δικαιολογημένη, όπως αποδείχτηκε και από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε στην έκθεση που κατέθεσε για τα μέτρα πριν την ψήφιση τους το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως επεσήμαινε στην έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτός από μείζονα νομικά ζητήματα που άπτονται της τήρησης του Συντάγματος, κατά την ψήφιση των μέτρων απουσίαζε και οποιαδήποτε οικονομοτεχνική ή αναλογιστική μελέτη που θα επέτρεπε να αξιολογηθούν η σκοπιμότητα, οι επιπτώσεις και ο βαθμός αναγκαιότητος της έντασης και της έκτασης που θα έχουν τα μέτρα, όπως αυτά επιβλήθηκαν προς ψήφιση. Αυτά αποτελούν στοιχεία που μπορεί να κριθεί ότι αντιβαίνουν την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή και άλλες διατάξεις.

Μέχρι σήμερα όμως το βασικό αυτό προαπαιτούμενο παραμένει ανεκπλήρωτο. Η εκκρεμότητα αυτή θα εξεταστεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή πριν τις αποφάσεις του Eurogroup.

Αβέβαιον είναι πάντως όχι μόνον αν η συνεδρίαση του ΝΣΚ θα οδηγήσει στο ποθητό για την κυβέρνηση και τους δανειστές αποτέλεσμα, αλλά και πόσο άμεσα θα συνταχθεί και θα εκδοθεί η επίμαχη γνωμοδότηση. Καθώς όμως η διεργασία ενδιαφέρει κυρίως το ΔΝΤ για να κρίνει την στάση που θα τηρήσει, εκτιμάται πως υπάρχει ενδεχομένως και κάποιο περιθώριο χρόνου για να εκδοθεί η γνωμοδότηση του ΝΣΚ, μέχρι τουλάχιστον και την προσεχή συνεδρίαση του διευθυντηρίου του Ταμείου που θα αποφανθεί και τυπικά για την ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα – και που μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τον Ιούλιο το νωρίτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα