Και ξεπαγιάσαμε και έπεσαν έξω τα έσοδα

Η πρώτη έγνοια και του τελευταίου διευθυντή επιχείρησης είναι πώς θα πάρει το βέλτιστο από τον κάθε εργαζόμενο αφού πρώτα αξιολογήσει τις δυνατότητές του και κατανοήσει τα προσωπικά χαρακτηριστικά ενός εκάστου. Και από το πόσο καλά μπορεί να το κάνει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη των στόχων της επιχείρησης.

Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να συμβαίνει και με αυτούς που χαράσσουν τη φορολογική πολιτική του κράτους και επιβάλλουν τους παντοειδείς φόρους. Να ξέρουν δηλαδή κάθε στιγμή τη φοροδοτική δυνατότητα ενός εκάστου των φορολογουμένων και να μην επιδίδονται σε παράλογο «κυνήγι του θησαυρού»,

επιβάλλοντας οριζόντια μέτρα που καίνε με τα ξερά και τα χλωρά, αλλά και ρίχνουν εντελώς έξω τους στόχους και τους προγραμματισμούς.
Πρόσφατα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ανάμεσα σε όλα τα άλλα διαπιστώσαμε (όπως και η πολιτική ηγεσία, φαντάζομαι) ότι η αύξηση στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης δημιούργησε απώλεια φόρων ίση με 300 εκατ. ευρώ!

Δηλαδή, με απλά λόγια, τα δύο τελευταία χρόνια ξεπάγιασαν οι μισοί και πλέον Ελληνες λόγω της απαγορευτικής τιμής του πετρελαίου και παρά ταύτα το κράτος έχασε και 300 εκατ. σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές πριν από το χαράτσι στα καύσιμα.

Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι τα νοικοκυριά έπιασαν πάτο, δεν έχουν λεφτά για να πληρώνουν ένα τόσο ακριβό προϊόν και αναγκάστηκαν να κρυώνουν υποβιβάζοντας το επίπεδο ζωής τους σε άλλες μακρινές εποχές.

Και αυτό γιατί; Γιατί προφανώς κανείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση του Ελληνα πολίτη έτσι ώστε να ορθώσει το ανάστημα στην τρόικα και να πει ότι ένα τέτοιο λάθος θα είναι ολέθριο για την κοινωνία αλλά και αρνητικό στην απόδοση.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, που εξαντλημένοι και ζαλισμένοι από τις μυριάδες απαιτήσεις της τρόικας στο τέλος υπέγραφαν ό,τι χαρτί τούς έδιναν, όπως γίνεται στις εξαντλητικές ανακρίσεις που στο τέλος ο κατηγορούμενος υπογράφει και ομολογεί ό,τι του φορτώνουν μόνο και μόνο για να τελειώνει το μαρτύριο, τι έχουν να πουν τώρα που διαπίστωσαν εν τοις πράγμασι πως η κατανάλωση του πετρελαίου μειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια κατά 66%;
Αφού λοιπόν το κατάλαβαν, γιατί δεν πάνε τώρα να τρίψουν τα στοιχεία στα μούτρα του κάθε Τόμσεν που έμαθε να βλέπει τους πολίτες όλων των χωρών που μπαίνουν στα προγράμματά τους ως νούμερα και φορολογικά υποζύγια;
Ανάλγητοι τεχνοκράτες που δεν μπορούν να δουν τη μύτη τους έξω από το fucking manual που το ’χουν σαν ευαγγέλιο!

Και να ήταν το μοναδικό θέμα στο οποίο έπεσαν έξω, πάει κι έρχεται. Ομως εδώ διαπιστώνουμε πως τέσσερα χρόνια τώρα δεν έπεσαν μέσα σε καμία εκτίμηση και οι περισσότερες επιλογές-διαταγές τους ήταν και καταστροφικές, και χωρίς αποτελεσματικότητα.

Θα θυμάστε όλοι τι τράβηξε η κυβέρνηση για να τους πείσει να μας επιτρέψουν να μειώσουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση. Με χίλιες επιφυλάξεις και χίλια ζόρια μάς έδωσαν μια δοκιμαστική περίοδο.

Και έρχονται τώρα τα στοιχεία και αποδεικνύουν ότι οι εισπράξεις από τον μειωμένο ΦΠΑ εστίασης αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ!

Ηθελε ιδιαίτερες γνώσεις και ανώτερα μαθηματικά για να καταλάβουν ότι οι μειωμένες τιμές θα ανέβαζαν την κατανάλωση και το συνολικό φορολογικό αποτέλεσμα θα ήταν θετικότερο;
Δυστυχώς, όμως, πέσαμε ως χώρα στην ανάγκη τους. Και μέσα στην ατυχία μας γίναμε το παγκόσμιο πειραματόζωο στα χέρια μαθητευόμενων μάγων που το μόνο know how που είχαν ήταν από λατινοαμερικανικές χώρες και κράτη του Τρίτου Κόσμου και όχι από κάποια ευρωπαϊκή. Ελπίζουμε, εφεξής τουλάχιστον, να αρχίσουν την αποκατάσταση των παράλογων μέτρων, γιατί διαφορετικά οι υπαίτιοι θα κυκλοφορούν μόνο με τεθωρακισμένα.

Blogger Βασίλης Στεφανακίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα