«Καίει» και την Premier League ενδεχόμενο Brexit
Του Μηνά Τσαμόπουλου
Mε συντριβή κινδυνεύει το φαντεζί και πανάκριβο οικοδόμημα του αγγλικού ποδοσφαίρου σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit στο δημοψήφισμα για την ΕΕ -κάτι που θα επιφέρει απώλειες δισεκατομμυρίων για την ποδοσφαιρική βιομηχανία του Νησιού.
Οι μισοί από τους παίκτες που αγωνίζονται στο πιο ανταγωνιστικό ίσως πρωτάθλημα της Ευρώπης θα αναγκαστούν να φύγουν από τις ομάδες τους, αφού τώρα παίζουν με το ευρωπαϊκό διαβατήριο, ενώ
Οι μεγιστάνες του πλούτου, που έχουν επενδύσει στα ποδοσφαιρικά κλαμπ-εταιρείες θεωρείται δεδομένο ότι θα επανεξετάσουν τον σχεδιασμό τους, αποσύροντας σημαντικά κεφάλαια και βυθίζοντας το αγγλικό ποδόσφαιρο στην εσωστρέφειά του και στην οικονομική μετριότητα.
Και οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο Brexit δεν θα μείνουν εκεί: θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας, αφού θα πληγεί εν γένει το αγγλικό ποδόσφαιρο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Οι ποδοσφαιριστές
Όσον αφορά στο καθεστώς εργασίας των Ευρωπαίων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Αγγλία, θα ανατραπεί εκ θεμελίων. Μεγάλα ονόματα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα -όπως για παράδειγμα ο Ισπανός τερματοφύλακας Ντε Χέα, ο συμπαίκτης του, Χουάν Μάτα, ο Γάλλος επιθετικός και ανερχόμενο αστέρι Μαρσιάλ, ο Γάλλος χαφ Μοργκάν Σνιντερλέν, ο Αθπιλικουέτα, ο Μανγκαλά, ο Νασρί, ο Μινιολέ, ο Μπεγερίν, ο Κουλ, ο Γιανουζάι, ο Φάμπρεγας κ.ά.
Και αυτό γιατί θα πρέπει, προκειμένου να πάρουν την Ειδική Άδεια Εργασίας, βάσει του νόμου, να έχουν αγωνιστεί τα δύο τελευταία χρόνια στο 75% των αγώνων της Εθνικής τους ομάδας.
Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές
Πάμε τώρα στους δισεκατομμυριούχους ξένους επενδυτές που έχουν αλλάξει τον ρου της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Με Brexit θα δουν τις επενδύσεις τους να απαξιώνονται, αφού θα κλονιστεί συθέμελα το βρετανικό ποδόσφαιρο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα επιχειρηματικά ονόματα:
- Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανήκει στην οικογένεια Γκλέιζερ μέσω επιχειρήσεων της πολιτείας της Νεβάδα. Έχει καταχωρηθεί στα Νησιά Κέιμαν και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
- Στη Μάντσεστερ Σίτι ιδιοκτήτης είναι ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν μέσω της Abu Dhabi United Group.
- Η Τσέλσι ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί Αγγλος πολίτης και φορολογείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- Η Λίβερπουλ ανήκει στη Fenway Sports Group, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Στην Άρσεναλ είναι ο Σταν Κρένκε, που έχει το 66,8% του συλλόγου μέσω της εταιρείας KSE UK Inc, με έδρα στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ.
- Η Άστον Βίλα ανήκει στον Ράντι Λέρνερ μέσω της εταιρείας Reform Acquisitions LLC, επίσης με έδρα τις ΗΠΑ.
- Η Τότεναμ ανήκει στον Τζο Λιούις, που κατοικεί στις Μπαχάμες και ελέγχει το μετοχικό πακέτο μέσω της Enic International, που έχει καταχωρηθεί επίσης στις Μπαχάμες.
- Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ανήκει κατά 50% στη βρετανική οικογένεια ΜακΚέιμπ και το υπόλοιπο 50% στην εταιρεία UTB LLC, που έχει καταχωρηθεί στις Δυτικές Ινδίες. Η συγκεκριμένη επιχείρηση ανήκει στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντουλάχ μπιν Μοσάαντ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.
- Στη Γουότφορντ, ιδιοκτήτης είναι ο Τζανπάολο Πότσο, μέσω της εταιρείας Hornets Management Sarl, που έχει καταχωρηθεί στο Λουξεμβούργο.
- Η Μπλάκμπερν ανήκει στην εταιρεία Venkateshwara Hatcheries Pvt Ltd, που ειδικεύεται στα ορνιθοτροφεία και έχει έδρα την Ινδία.
- Η Μπέρμιγχαμ ανήκει στην εταιρεία Birmingham International Holdings, με έδρα τα Νησιά Κέιμαν, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Ο κατάλογος με τους ξένους επενδυτές είναι μακρύς...
Η UEFA
Ωστόσο, το παρασκήνιο είναι πιο βαθύ για τους Άγγλους. Εδώ και περίπου ένα μήνα, αξιωματούχοι της UEFA άρχισαν να διερευνούν αν μέσω νομικών οδών θα μπορούσαν να καταθέσουν υπόμνημα στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας αποκλεισμό της Εθνικής Αγγλίας από την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ωστόσο, δεν το προχώρησαν, αφού το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί, ενώ έχει αρχίσει η διοργάνωση.
Πρόκειται όμως για κινήσεις ενδεικτικές για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση Brexit.
«Η αλληλεγγύη είναι βασική αρχή στην Ευρώπη, και αυτό ισχύει και στο ποδόσφαιρο, που είναι ένα μεγάλο παιχνίδι και όχι λιγότερο σε δύναμη από το εμπόριο ή την πολιτική» τόνισε χαρακτηριστικά ο Jurgen Loos, παλιός Γερμανός κεντρικός μέσος, ο οποίος ηγείται της γαλλο-γερμανικής πρότασης. «Αν η Βρετανία μας αφήσει, τότε θα πρέπει να είμαστε σαφείς: "έξω" σημαίνει "έξω απ' όλα"».
Ο νόμος Μποσμάν
Μέσα σε όλες τις άλλες επιπτώσεις από το Brexit θα είναι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, και η μη εφαρμογή του νόμου Μποσμάν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την προσφυγή του Βέλγου ποδοσφαιριστή Ζαν-Μαρκ Μποσμάν, κατήργησε τους περιορισμούς στον αριθμό των ξένων παικτών που μπορούν να παίζουν στα εθνικά πρωταθλήματα και υπογράμμισε ότι «οι παίκτες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να μετακινούνται ελευθέρα με τη λήξη του συμβολαίου τους, χωρίς να πληρώνονται έξοδα μεταγραφής από το νέο σύλλογο».
Αν η Βρετανία βγει από την ΕΕ τότε «δεν θα αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η απόφαση Μποσμάν δεν θα έχει πρακτική εφαρμογή στο μέλλον, όπως και οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση, συνέπεια η οποία θα είναι σοβαρή για τα μεταγραφικά δρώμενα του Ηνωμένου Βασιλείου».
Έρευνα του BBC
Αν δει κανείς ορισμένα βασικά πράγματα, θα καταλάβει πάρα πολλά για το τι θα σημαίνει αυτό για την Πρέμιερ Λιγκ. Αν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αποφασίσει έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αλλάξουν δραματικά τα πράγματα για το ποδόσφαιρό της. Σε έρευνα που έγινε ήδη στην Μεγάλη Βρετανία τόσο από το BBC όσο και από άλλους παράγοντες του ποδοσφαίρου, αλλά και εφημερίδες, διαπιστώθηκε περίτρανα ότι πιθανό Brexit θα επιφέρει μεγάλες επιδράσεις ειδικά στο σημαντικό αυτό χώρο, που αποφέρει εκατομμύρια ευρώ στο γενικό προϋπολογισμό της χώρας» επισημαίνει στο protothema.gr ο Μάνος Σταραμόπουλος, δημοσιογράφος-αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων, μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS και ανταποκριτής στα France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, El Mundo Deportivo.
«Περίπου 100 ποδοσφαιριστές που σήμερα διακρίνονται και βοηθούν πάρα πολύ τις ομάδες τους και κατ' επέκταση συμβάλλουν στην άνοδο της Πρέμιερ Λιγκ σε παγκόσμιο επίπεδο θα χάσουν αυτόματα το δικαίωμα να παίζουν σε ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνολικά σε όλη την Βρετανία αγωνίζονται γύρω στους 400 ξένους ποδοσφαιριστές. Αυτή τη στιγμή μπορεί αρκετοί από τους παράγοντές της, ενδεχομένως και πολιτικοί, να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της επίδρασης που θα επιφέρει μία πιθανή αποχώρηση, αλλά ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι θα είναι τεράστια. Σήμερα με το ευρωπαϊκό διαβατήριο μπορούν και αγωνίζονται πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές. Σε αντίθετη περίπτωση οι μισοί δηλαδή ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ θα χρειάζονται πλέον Ειδική άδεια Εργασίας, για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι θα επηρεαστούν άπαντες».
Και προσθέτει για τους υπέρμαχους του Brexit: «Εν τω μεταξύ, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και αρκετοί που θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα η Μεγάλη Βρετανία θα έχει οφέλη. Στο ποδόσφαιρο, που μας ενδιαφέρει περισσότερο, οι ομάδες θα είναι αναγκασμένες να στραφούν στα εγχώρια ταλέντα. Έτσι θα δοθεί και μεγαλύτερη έμφαση στην Εθνική της ομάδα, η οποία από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, που είχε κατακτήσει, μετά δεν μπορεί να διακριθεί και φεύγει σχεδόν με το... καλησπέρα. Αυτό όμως θέλει βάθος χρόνου και πίστωση από τους φιλάθλους, που θα πρέπει να δουν τις ομάδες τους από άλλη οπτική γωνία -και αυτό, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, αφού όλος ο πλανήτης παρακολουθεί και τρελαίνεται για την Πρέμιερ Λιγκ, δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο. Συμφωνίες εκατομμυρίων πιθανότατα θα αναθεωρηθούν».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μαρινόπουλος: Σε συζητήσεις με τις τράπεζες για επάνοδο στην κανονικότητα
- 3 λόγοι που θα σας πείσουν ότι πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούρια ρούχα πριν τα βάλετε
- Συνεχίζεται το θρίλερ: Μπροστά σε νέα δημοσκόπηση το Brexit
- Εγκρίθηκε η πώληση του ΟΛΠ στην Cosco – Ποιοι είναι οι όροι
- Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ βάζει κολλητική ταινία στη webcam και το μικρόφωνο του υπολογιστή του
- Την αποβολή αντιμετωπίζουν δύο ευέλπιδες για καψόνι σε βάρος πρωτοετούς συμφοιτητή τους
- Το απόλυτο κυβερνητικό φιάσκο με το αεροδρόμιο στο Καστέλι
- Μαρινόπουλος: Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου
- Attica Bank: Αναβολή της Γενικής Συνέλευσης για τις 27 Ιουνίου
- Περιορισμένο και επιλεκτικό ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για ΜΥΤΙΛ–Τιτάν–ΜΟΗ-ΟΠΑΠ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Περιορισμένο και επιλεκτικό ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για ΜΥΤΙΛ–Τιτάν–ΜΟΗ-ΟΠΑΠ
- Δύο ευρώ, ένα για τους πλούσιους και ένα για τους φτωχούς της Ευρώπης προτείνει το "Κίνημα των 5 Αστέρων"
- ΤτΕ: Γιατί επιλέξαμε την PQH Α.Ε ως Ειδικό Εκκαθαριστή των «κόκκινων δανείων»
- Νέα παράταση για δεσμευτικές προσφορές για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης
- Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει «αίμα» στα εργασιακά
- «Καίει» και την Premier League ενδεχόμενο Brexit
- Γιούνκερ: Σε περίπτωση Brexit δεν θα υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση
- «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην πώληση του ΟΛΠ στην COSCO
- Οριακό προβάδισμα του Brexit σε νέα δημοσκόπηση
- Κέρδη κοντά στο 1% για τις ευρωαγορές εν αναμονή του δημοψηφίσματος
- Τελευταία Νέα New Money
- «Καίει» και την Premier League ενδεχόμενο Brexit
- Δύο ευρώ, ένα για τους πλούσιους και ένα για τους φτωχούς της Ευρώπης προτείνει το "Κίνημα των 5 Αστέρων"
- Περιορισμένο και επιλεκτικό ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για ΜΥΤΙΛ–Τιτάν–ΜΟΗ-ΟΠΑΠ
- Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει «αίμα» στα εργασιακά
- Οριακό προβάδισμα του Brexit σε νέα δημοσκόπηση
- Νέα παράταση για δεσμευτικές προσφορές για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης
- Κέρδη κοντά στο 1% για τις ευρωαγορές εν αναμονή του δημοψηφίσματος
- Συρία: Νέος πρωθυπουργός ο Ίμαντ Χάμις
- Στο αρχείο σκέλος των δικογραφιών σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ
- Γιούνκερ: Σε περίπτωση Brexit δεν θα υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εθελούσια έξοδο για 350 εργαζόμενους ανακοίνωσε ο ΟΤΕ
- Συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ για τους βαλλιστικούς πυραύλους της Β. Κορέας
- Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στη Βρετανία
- Στις 6 Ιουλίου η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ
- Προσφορά από Credit Suisse για ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια της RBS
- Φάρατζ: Οι επενδυτές δεν θα εγκαταλείψουν τη Βρετανία
- Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Τουσκ για τις πυρκαγιές στην Κύπρο
- Το απόλυτο κυβερνητικό φιάσκο με το αεροδρόμιο στο Καστέλι
- Φοροδιαφυγή - σοκ 16 δισ. το χρόνο! - Ποιοι είναι οι πρωταθλητές
- Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει αίμα στα εργασιακά...