Κάπτεν Φου - Το κοινό καράβι μιας επένδυσης!

Η πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ – ο διαχειριστής του λιμανιού του Πειραιά- πέρασε στα χέρια των Κινέζων της Cosco στις 10 Αυγούστου 2016.

Λίγες μέρες μετά από τη μεταβίβαση των μετοχών, μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, ο νέος ισχυρός άνδρας του Οργανισμού κ. Fu Chengqiu – ο κάπτεν Φου, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στο λιμάνι, ανέλαβε πέραν όλων των άλλων ένα δύσκολο και απαιτητικό ρόλο: Nα αποτελέσει

τον προνομιακό συνομιλητή με τους εργαζόμενους αλλά και με την Πόλη που φιλοξενεί μια σημαντική κινεζική επένδυση. Γι' αυτό επέλεξε να αποστείλει στους εργαζόμενους μια ανοιχτή επιστολή που είχε το χαρακτήρα του Μανιφέστου.

Ο κάπτεν Φου είναι ο πρώτος από τους Κινέζους αξιωματούχους που έφθασαν στον Πειραιά και ανέλαβαν υπηρεσία. Σε πρώτη φάση ανέλαβε καθήκοντα στην Cosco Hellas ακολούθησε η ΣΕΠ, θυγατρική της Cosco και από τον περασμένο Αύγουστο ο ΟΛΠ. Με αυτό το βιογραφικό διεκδικεί αν δεν του ανήκει ήδη ο ρόλος του θεματοφύλακα της επένδυσης που έφερε ή δημιούργησε ένα πλούτο 500 εκατομμυρίων ευρώ από το 2009 έως και το 2015 στον ΟΛΠ και στο Λιμάνι.

Από τη μακροσκελή επιστολή-μανιφέστο του κάπτεν Φου κρατώ μια φράση – εκείνη που ξεκαθαρίζει τα πράγματα επισημαίνοντας ότι η Cosco είναι μόνον ο περαστικός διαχειριστής. Δεν είναι ο ιδιοκτήτης του λιμανιού. «Η China Cosco Shipping δεν θα πάρει μαζί μας ούτε ένα λιθαράκι! Θα σεβαστούμε κάθε σπιθαμή γης, όπως ακριβώς σεβόμαστε και προσέχουμε τα μάτια μας ως σπάνιο θησαυρό!».

Αυτονόητο θα πείτε – και ίσως δεν έχετε καθόλου άδικο. Αλλά, είναι καλό τέτοιες δηλώσεις και να γίνονται και να καταγράφονται! Στην Ελλάδα βρισκόμαστε με τον ανορθολογισμό των πολιτικών δυνάμεων στους δρόμους!

Και η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πάει γάντι μαζί με μια επισήμανση του ιδίου: «Είμαστε στρατηγικοί επενδυτές, όχι κερδοσκόποι».

Η επιστολή μιλάει για την επένδυση και το σύνολο του επιχειρηματικού και επενδυτικού εγχειρήματος ως «ένα καράβι» , ένα κοινό καράβι με το οποίο ταξιδεύουμε όλοι και ο κάπτεν Φου επιμένει στην ιδέα της αρμονικής συνύπαρξης αλλά και την φιλοσοφία win-win. Με όλα αυτά δένει και ένα αρχαίο κινέζικο ρητό που επιστρατεύει – το ρητό για το ποτάμι και το ποταμάκι: «τα μικρά ποτάμια θα γεμίσουν με νερό μόνο όταν υπάρχει νερό στο μεγάλο ποτάμι, ενώ θα αδειάσουν όταν το μεγάλο ποτάμι στερέψει». Η Cosco, ο ΟΛΠ, η Κίνα, η Ελλάδα ...

Τα άλλα της επιστολής αφορούν τις εσωτερικές σχέσεις. Ο κάπτεν Φου σημειώνει και δεσμεύεται: «Θα εφαρμόζουμε αυστηρά την ελληνική εργατική νομοθεσία και δεν θα προχωρήσουμε σε άδικες απολύσεις». Ακόμη περισσότερο, «η China Cosco Shipping είναι και θα συνεχίσει να είναι ανθρωποκεντρική, να κάνει χρήση του νόμου ως οδηγό και σημείο αναφοράς, να αντιμετωπίζει με σεβασμό οποιοδήποτε υπάλληλο του ΟΛΠ επιθυμεί να εργαστεί μαζί μας με πάθος και αγάπη για την εργασία του».

Και το Μανιφέστο φαίνεται πως δούλεψε – τα κέρδη του 2016 το επιβεβαιώνουν. Ο κάπτεν Φου είναι εδώ και δεν είναι μόνος: «Ας εργαστούμε μαζί, ως μια ομάδα του ΟΛΠ, ας αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, ας είμαστε διορατικοί, ας εφαρμόσουμε την ύψιστη επαγγελματική αρχή και αξία: Σκέψου όπως σκέφτονται και οι πελάτες σου, ανησύχησε για την ανησυχία των πελατών σου και εξυπηρέτησέ τους με πρώτης τάξεως υπηρεσίες!».

Keywords
Τυχαία Θέματα