Καρδιολόγοι: Ανεπίτρεπτη η κλήση σε απολογία για συνταγογράφηση

Τη διαμαρτυρία τους για την κλήση καρδιολόγων σε απολογία για παραβάσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων εξέφρασε με επιστολή της η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) προς τον αντιπροέδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, καλώντας τον παράλληλα σε διάλογο «εντός των ορίων της ιατρικής επιστήμης».

Ειδικότερα, η Ένωση πληροφορήθηκε από μέλη της ότι ιατροί καρδιολόγοι κλήθηκαν σε απολογία, διότι συνταγογράφησαν φάρμακα εκτός ειδικότητας, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έλαβαν, όπως

επί παραδείγματι για το ουρικό οξύ, ή πραζόλες για γαστροπροστασία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα πλαίσια φαρμακευτικής αγωγής για καρδιακή νόσο.

«Είναι απορίας άξιο με ποια επιστημονική λογική η υπερουριχαιμία θεωρείται ότι είναι εκτός του γνωστικού αντικειμένου του καρδιολόγου και άρα ο καρδιολόγος δεν μπορεί να αναγράψει φάρμακα για την μείωση του ουρικού οξέως, όταν όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της νόσου στο καρδιαγγειακό σύστημα Ή να θεωρείται ότι δεν μπορεί να γράψει φάρμακα για γαστροπροστασία όταν ο καρδιοπαθής ασθενής λαμβάνει φάρμακα που επηρεάζουν δυσμενώς το πεπτικό σύστημα. Η ιατρική επιστήμη είναι ενιαία και το λειτούργημα του ιατρού είναι για την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, φυσικά στα πλαίσια της ορθής άσκησης της ιατρικής, που δεν πρέπει όμως να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια», επισημαίνεται στην επιστολή.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος κ. Φώτιος Πατσουράκος, η Ένωση είναι -και το έχει αποδείξει με τους αγώνες της και ενέργειες της- υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία και για τον λόγο αυτό από τριετίας έχει εκδώσει συνταγογραφικές οδηγίες και μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο έλεγχος της συνταγογράφησης είναι αποδεκτός και θεμιτός. Ο έλεγχος όμως αυτός πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα που θεσπίζονται από την ιατρική επιστήμη και πρακτική.

Η ΕΕΚΕ καλεί τον ΕΟΠΠΥ σε συνεργασία για να πάψουν οι κλήσεις των ιατρών σε απολογία για επιστημονικά θέματα που μπορούν να λυθούν με κοινό διάλογο, καθώς «η συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρίες και τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις και Ομοσπονδίες υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και του ΚΕΣΥ μπορεί να επιλύσει πολλά προβλήματα και ενδεχομένως να θεσπιστούν όρια συνταγογράφησης κάθε ειδικότητας, αλλά μετά από διάλογο και με επιστημονικά αμιγώς κριτήρια προς όφελος της υγείας των πολιτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα