Καρότο και μαστίγιο για να περάσουν τα μέτρα και να κλείσει η αξιολόγηση

Του Κωστή Πλάντζου

Μπλέκεται διαρκώς αντί να ξετυλίγεται, το «κουβάρι» των απαιτήσεων των δανειστών και των επιδιώξεων της Αθήνα.

Για θετικά «αντίμετρα» και όχι νέα μέτρα λιτότητας μιλούν όλοι τώρα στην κυβέρνηση, απευθυνόμενοι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί πλειοδοτούν μάλιστα, διαρρέοντας και ποσοστά ελάφρυνσης επί των υφιστάμενων φόρων, παρά το πάμπολλα «αν και εφόσον»

που παρέθετε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την περασμένη Δευτέρα, όταν ανακοίνωνε το πλαίσιο της συμφωνίας με την Αθήνα.

«Μικρό καλάθι»

Πιο συγκρατημένοι πάντως από όλους εμφανίζονται οι υπουργοί, που χειρίζονται την διαπραγμάτευση και γνωρίζουν εκ των έσω επακριβώς τι έχει συμφωνηθεί την περασμένη Δευτέρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, χρησιμοποιώντας «καρότο και μαστίγιο», εστιάζει στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση και μιλώντας στην Καθημερινή, τονίζει ότι:

- «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή περιοριστικών και επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, αν και θα είναι συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών. Μέριμνα της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός πολιτικών ώστε να αμβλυνθούν σημαντικά οι συνέπειες μιας τέτοιας επιβάρυνσης, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων ώστε τα οφέλη των θετικών μέτρων επέκτασης να είναι καλά στοχευμένα» στην απασχόληση και την κοινωνική Προστασία.

- «Η ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν είναι μόνο αναγκαία για τις ανάγκερς προστασίας της οικονομίας από τους τους κινδύνους της αβεβαιότητας, αλλά και πολύτιμο εργαλείο έμμεσης πίεσης της χώρας προς τους πιστωτές της, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που ο εκλογικός κύκλος των χωρών αυτών λειτουργεί εις βάρος μας. Και για τον λόγο αυτό, μια καλή συμφωνία σήμερα είναι προτιμότερη από μία καλύτερη αύριο», καθώς θα φέρει πιο κοντά την ποσοτική χαλάρωση και τις αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους.

Από τη άλλη ο κύριος Τσακαλώτος εξακολουθεί να κρατά «μικρό καλάθι». Δηλώνει άγνοια για το ποια αντίμετρα θα συμφωνηθούν και δεν αποκαλύπτει τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup, παρά στέκεται σε μία λέξη και μόνον (net = "ουδέτερο") που ψέλλισε την περασμένη Δευτέρα ο Επίτροπος Μοσκοβισί, για να προσδιορίσει τον αντίκτυπο των επώδυνων μέτρων που έρχονται. Δεν έχει δώσει όμως απαντήσεις γιατί ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ τόνιζε πως τα όποια θετικά μέτρα «εξαρτώνται από το πόσο μεγάλης απόδοσης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις (σσ: δηλαδή οι μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου) σε σχέση με τους στόχους μετά το 2018» και, άρα, δεν προκύπτει πως θα είναι «1 προς 1» αλλά μάλλον καλύπτουν μόνο την «υπεραπόδοση» που θα έχουν πάνω από το υψηλό (3,5% του ΑΕΠ) πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 και μετά.

Αντιφάσκουν και οι δανειστές

Την ίδια ώρα και οι δανειστές δεν έχουν «λυμένα» τα μεταξύ τους θέματα. Όπως φάνηκε από τη συμφωνία Δ.Ν.Τ. –Βερολίνου, το Ταμειο δε βιάζεται να μπει στο Πρόγραμμα και επιμένει στη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και δομικών αλλαγών, παράλληλα με την ανάγκη απομείωσης χρέους, την οποία απορρίπτει όμως το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες για σύντομη συγκεκριμενοποίηση των ελαφρύνσεων του χρέους, διαψεύδοντας ουσιαστικά σχετικό ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Επίσης είναι άγνωστο αν το Ταμείο θα δεχτεί τη συμφωνία των Ευρωπαίων να (προ-) νομοθετηθούν «ισοδύναμα» μέτρα, ενώ απαιτεί και νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, από το 2018 κιόλας αντί για το 2019. Αυτό πλήττει σημαντικά την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ γι 'αυτό και η προσπάθεια για όσο μεγαλύτερη δυνατή αναβολή των περικοπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα