Καταγγελίες πυροσβεστών: Με τους ίδιους άνδρες σβήνουν φωτιές σε όλη τη χώρα

Έλλειψη πλάνων, κακός σχεδιασμός και παράλειψη κάθε προληπτικού μέτρου, είναι σύμφωνα με τους μάχιμους πυροσβέστες οι βασικές αιτίες της καταστροφής σε Κάλαμο, Ζάκυνθο και Ηλεία. Μοιάζει πραγματικά εξωφρενικό, την ώρα που η Κύπρος, στέλνει στην Ελλάδα 60 πυροσβέστες, στην Αττική να υπάρχουν περισσότεροι από 2000 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στην Πυροσβεστική εκ των οποίων οι 298 να παλεύουν με τις φλόγες σε Κάλαμο και Καπανδρίτι και οι 700 να είναι

αποσπασμένοι στα γραφεία του αρχηγείου του Σώματος.

Ουσιαστικά οι ίδιοι πυροσβέστες που ανά βάρδια παλεύουν για να σβήσουν τη φωτιά στην Αττική, πριν λίγες ημέρες πάλευαν με τις πύρινες γλώσσες στα Κύθηρα και ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να μεταφερθούν σε άλλο σημείο της χώρας, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες αντοχές για να συνεχίσουν τη μάχη με νέα μέτωπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής συνολικά στο Σώμα υπηρετούν συνολικά περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες. Εκ των οποίων 8800 μόνιμοι, 2930 τριετείς, 1200 πενταετείς και 1200 εποχικοί. Στο Καπανδρίτι επιχειρούσαν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης 298 (210 και 80 άτομα από το πεζοπόρο τμήμα). «Η Αττική έχει περίπου 2000. Αλλά μάχιμοι είναι οι περίπου 1300 γιατί 700 άτομα είναι σε υπηρεσίες γραφείου στο αρχηγείο. Αλλά τώρα θα γίνουν όλοι μάχιμοι και έχουν φύγει από τα γραφεία ενώ είχαμε και τις άδειες του Δεκαπενταύγουστου» εξηγεί στο protothema.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Σταθόπουλος και συμπληρώνει «Είναι εύλογο το ερώτημα που τίθεται αναφορικά με τον αριθμό των πυροσβεστών ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στην ουσία οι δυνάμεις είναι ανά την Ελλάδα. Δηλαδή οι ίδιοι πυροσβέστες είναι αυτοί που πήγαν στον Κάλαμο, οι ίδιοι που πήγαν στη Ζάκυνθο υπάρχει μια ανακύκλωση και κούραση. Και όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, μια ώρα εργασίας του πυροσβέστη, αντιστοιχεί σε ένα οκτάωρο». Σε ό,τι έχει να κάνει με τη βοήθεια από την Κύπρο αναφέρει πως «η Κύπρος προσέφερε αυθόρμητα τη βοήθεια. Από όσο γνωρίζω δεν τη ζητήσαμε. Για τα εναέρια μέσα από ότι μαθαίνω υπάρχει ένα σύστημα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έρθουν κάποια εναέρια μέσα από άλλες χώρες στο πλαίσιο του ευρύτερου συστήματος που υπάρχει στο θέμα της συνεργασίας των κρατών της Ε.Ε». Τέλος ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ επισημαίνει πως «αυτός ο άμοιρος ο πυροσβέστης δουλεύει σε εξαντλητικά ωράρια χωρίς ένα μπουκαλάκι νερό και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της περιοχής που έδωσαν ένα μπουκαλάκι νερό και ένα πιάτο φαγητό στους συναδέλφους».

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Συμβασιούχων και Πενταετών Πυροσβεστών Κώστας Παπαντώνης καταγγέλλει ότι «η σύμβαση των 1200 συμβασιούχων πυροσβεστών που εργάζονται ως εποχικοί το καλοκαίρι λήγει και ο κ. Τόσκας είχε τη φαεινή ιδέα να πάρει νέο προσωπικό ανεκπαίδευτο με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων γύρω στο 80% να πάνε σπίτι τους. Πως αυτός ο κόσμος θα έχει ψυχολογία να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτά τα καθήκοντα; Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά έχουν να πάρουν τρία χρόνια μέσα αυτοπροστασίας. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που ο κ. Τοσκας καθημερινά μειώνει το προσωπικό δηλώνοντας διαρκώς ότι είναι ανεκπαίδευτοι. Εμείς θεωρούμε ότι ο υπουργός είναι ανεκπαίδευτος. Είκοσι χρόνια σβήνουμε φωτιές. Και ανεκπαίδευτοι να είμαστε έχουμε πλέον αποκτήσει εμπειρία. Σε ότι έχει να κάνει με τη δύναμη που επιχειρεί, υπάρχει δύναμη. Δεν ξέρω τι εκτιμήσεις έχει κάνει η ηγεσία, όμως τι προσωπικό υπάρχει. Το θέμα όμως είναι κατά πόσο μπορεί να μετακινηθεί. Δεν χρησιμοποιούνται τα αερομεταφερόμενα τμήματα. Υπάρχουν αερομεταφερομένα τμήματα που έχουν το ρόλο της γλάστρας. Δεν χρησιμοποιούνται όπως πρέπει. Με το σινούκ ή το super puma να μεταβαίνουν στη φωτιά. Η δύναμη είναι μεγάλη. Όμως μπαίνουν στη μέση πολιτικές εντολές, εκτίμηση μπορεί να μην υπάρχει αφού εμπλέκονται διάφοροι και η δήμαρχοι και η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται περίπλοκα και ενδεχομένως να προκύπτει θέμα συνεννόησης».

Τέλος αξίζει να τονισθεί ότι 502 πυροσβέστες, αποσπάστηκαν στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος μετά την εξαγορά τους από τη γερμανική εταιρεία Fraport. Επίσης μετά την ίδρυση τους τελευταίους τρεις μήνες της Πυροσβεστικής των Εθνικών Ωδών στη νέα υπηρεσία έχουν αποσπαστεί περίπου 80 πυροσβέστες.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα