Καταρχήν συμφωνία για το πακέτο μέτρων 3,6 δισ ευρώ

Την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ώστε να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό αποφάσισε σήμερα το Eurogroup με τον Πρόεδρο του, Γερούν Ντάισελμπλουμ να λέει ότι και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί για μία «κατ' αρχήν συμφωνία».

Η συμφωνία αφορά το πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ το 1% του ΑΕΠ θα προέλθει απ' τη μείωση

της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2019 και το άλλο 1% απ' τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020. Εφόσον οι στόχοι επιτυγχάνονται, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, τότε θα ενεργοποιούνται και αντίμετρα τα οποία μένει να αποφασισθούν.

«Έχουμε μία συμφωνία ως προς τα μεγάλα ζητήματα, το χρονοδιαγράμμα και το μέγεθος. Τις επόμενες ημέρες θα ρυθμιστούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε «μόλις επιτευχθεί συμφωνία το Eurogroup θα εξετάσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και το ζήτημα του χρέους».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup πάντως αρνήθηκε να απαντήσει για τη χρονική διάρκεια κατά την οποία πρέπει να τηρηθεί ο στόχος 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στο δεύτερο μέρος του 2018 θα αξιολογηθεί συνολικά η πορεία του προγράμματος τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Εκεί θα καθοριστεί αν θα μπορούν να ενεργοποιηθούν τα θετικά αντίμετρα εφόσον θα μπορεί να εκτιμηθεί αν η Ελλάδα θα πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Μένει να διευκρινιστεί αν αυτή η εξέταση από την τρόικα θα επεκταθεί και μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται επίσημα το τρίτο μνημόνιο.

Το μομέντουμ της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2016 ξεγλιστράει από τα χέρια μας και φταίμε όλοι για τις καθυστερήσεις τόνισε ο ίδιος. «Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται» είπε πολύ χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Στη συμφωνία για το ύψος και τον χρονισμό των μέτρων συμμετέχει και το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Έχουμε λύσει όλα τα μεγάλα θέματα δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει την επιστροφή της τρόικας» τόνισε ο ίδιος αλλά είπε ότι εξαρτάται και από το πρόγραμμα και τις αργίες. Μένει να φανεί αν η τρόικα θα έρθει πριν η μετά το Πάσχα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι μέσα στη συνεδρίαση τόνισε ότι μετανιώνει για τα γνωστά σχόλια για τις χώρες του Νότου.

«Ηρθε η ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα που υπάρχει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την οικονομία της Ελλάδας και δεν επιτρέπει να υπάρξουν επενδύσεις και αύξηση των θέσεων εργασίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Χαρακτήρισε τη συμφωνία «εξισορροπημένη», καθώς όπως είπε, δίνουμε ευκαιρία στην Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη που θα επιτρέψει στην ελληνική κοινωνία να σταθεί στα πόδια της. Προβλήματα που ήταν δύσκολο να επιλυθούν. Δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά. Πρέπει να μπουν οι τελικές πινελιές για μία ξεκάθαρη και τελική συμφωνία».

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. «Υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος» επεσήμανε χαρακτηριστικά και χαιρέτισε την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης. «Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» έσπευσε να προσθέσει. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, υποστήριξε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν από τη Eurostat, θα πρόκειται για «ένα μεγάλο επίτευγμα».

Απ' την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσουμε συγκεκριμένες συζητήσεις για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Χαιρετούμε την συμφωνία, όμως είναι απαραίτητες οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις για να ακολουθήσει η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς όπως ανέφερε η συνεχής αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. «Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίζουν και να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα», ανέφερε.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι «είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες, ενώ σημείωσε πως όπου υπάρχουν συμβιβασιμοί, υπάρχουν πραγματα που δεν θα μας ικανοποιούν». Πρόσθεσε δε, ότι είναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει συμβιβασμούς και πραγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι τόσο τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος μάλιστα επιχείρησε να περιγράψει τα αντίμετρα που θα μπουν στη συμφωνία καθώς επίσης και τις αλλαγές στα εργασιακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα