«Καθαρή λύση» για το χρέος ζητά ο Τσίπρας
Σοκ στην κυβέρνηση από το αδιέξοδο - Υπόνοιες για ρήξη από Δραγασάκη, Παπανάτσιου, Ξυδάκη και βουλευτές φέρνει η απροθυμία των πιστωτών να δώσουν ελάφρυνση χρέους και ποσοτική χαλάρωση - Στην παρέμβαση Μέρκελ-Μακρόν βασίζει τις ελπίδες του το Μαξίμου
Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου είναι αποφασισμένος να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Η κίνηση του κ. Τσίπρα, που θα εκδηλωθεί στην περίπτωση που το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν πετύχει συμφωνία, μοιάζει εκ των προτέρων με απονενοημένο διάβημα, αφού η αναζήτηση «πολιτικής λύσης», με παράκαμψη του Eurogroup είναι σαν να κυνηγάει χίμαιρες.
Όπως αναφέρουν από το κυβερνών κόμμα «μετά και τη χθεσινή επίθεση Σόιμπλε στο ΔΝΤ, είναι απίθανο να βρεθεί λύση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών χωρίς "άνωθεν" παρέμβαση».
Πάει καιρός όμως που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να συγκινήσει την Άνγκελα Μέρκελ και εσχάτως τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Χθες είχε μαζί τους τηλεφωνικές συνομιλίες, όπως και με τον Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς και πάλι να φανεί κάποιο ελπιδοφόρο μήνυμα. Το ένα μετά το άλλο, τα Eurogroup των τελευταίων μηνών καταλήγουν όλο και σε χειρότερες αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα. Και τίποτα δεν εκπέμπει την παραμικρή αισιοδοξία ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, παρά τις φαντασιώσεις, που έχει, όπως αποδεικνύεται, το Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα η τελευταία, χθεσινή σύγκρουση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ απομακρύνει κι άλλο την όποια συμφωνία για το χρέος και άρα τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και προκαλεί σοκ και δέος στην Αθήνα. Τυχόν ναυάγιο στις συζητήσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ για το χρέος σημαίνει ότι η κακή πρόταση που έχει κατατεθεί ήδη στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και είναι έμπνευσης Σόιμπλε, δεν πρόκειται να βελτιωθεί, όπως ζητά η κυβέρνηση και φυσικά δεν μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ. Δεδομένα που ναρκοθετούν όλο τον οδικό χάρτη για έξοδο από τα μνημόνια και πρόσβαση στις αγορές το 2018, όπως λέει το κυβερνητικό αφήγημα.
Του σοκ, που έχουν προκαλέσει αυτές οι αδιέξοδες διεργασίες, ακολούθησε και φαίνεται να κορυφώνεται ένα αμόκ κυβερνητικών αντιδράσεων, που δημιουργεί κλίμα ρήξης με τους δανειστές, θυμίζοντας, τηρουμένων των αναλογιών, το καλοκαίρι του 2015. Επανέρχονται σενάρια χρεοκοπίας της χώρας και απειλών εκ μέρους της Αθήνας για αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο.
Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εάν δεν δοθεί «καθαρή λύση» στο ελληνικό ζήτημα με σαφή συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους.
Οι απειλές για ρήξη και η συναίνεση
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές προειδοποίησε ότι «η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον», αφήνοντας την απειλή να αιωρείται. Δεν διευκρίνισε όμως τι ακριβώς εννοεί, ποιες συνέπειες θα υπάρξουν και για ποιον.
Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, διότι ενώ η Ελλάδα έχει κάνει όλα αυτά που της ζήτησαν, εκείνοι έγιναν στυγνοί και ψεύτες, που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα.
Αλλά και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προειδοποίησε ότι «δεν θα γίνει δεκτή καμία πρόταση με κενά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή είπε ότι «η διαπραγματευτική μας θέση είναι πάρα πολύ ισχυρή... έχουμε κάνει ότι οφείλαμε να κάνουμε, τώρα πρέπει να κάνει η άλλη πλευρά τη δική της οφειλή». Η κυρία Παπανάτσιου πρόσθεσε επίσης, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση περί πολιτικής συναίνεσης: «Έχουμε στόχο την καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα κι εγώ θα ήθελα να ακούσω και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αύριο - παρόλο που δεν είναι θέμα συζήτησης - να μας πουν τι θέλουν. Θέλουν να λυθεί το ζήτημα του χρέους; Όλοι μαζί να πάμε με μια κοινή απόφαση σε τελευταία ανάλυση».
Το θέμα της πολιτικής συναίνεσης είχε ανοίξει το πρωί της Τρίτης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και δεν ουσιαστικά δεν έκλεισε ποτέ, παρά τη δήλωση που έκαναν αργότερα κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ. Στη δήλωση αυτή αναφερόταν ότι «πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση (σ.σ. του χρέους) είναι εθνικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών». Το Μαξίμου δηλαδή θέλησε να σταματήσει «σε αυτή τη φάση» τη συζήτηση, χωρίς όμως να αποσύρει εντελώς μίας τέτοια ιδέα από το τραπέζι. Είχε μεσολαβήσει πάντως της αρχικής δήλωσης Παπαδημούλη και της κυβερνητικής διευκρίνισης η κατηγορηματική άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει σε μία τέτοια διαδικασία.
Όπως επισημαίνουν άλλωστε πολλοί, δεν είναι δυνατόν από τη μία η κυβέρνηση να απειλεί με ρήξη τους δανειστές και από την άλλη να ζητά την εσωτερική συναίνεση για μία τέτοια επιλογή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στον "πάγκο" και ο Τσακαλώτος
- Merkel προς Macron: Το χουμε!
- Μετρό: Συνελήφθη ο άνδρας που εισέβαλε στο τούνελ
- Πελεγκρίνο τέλος για Ολυμπιακό
- Σχέδιο-ασπίδα για τη μελισσοκομία
- Τι απαντά η ΜΚΟ «Mercy Corps» για τις καταγγελίες εναντίον της
- Οι χώρες της Ε.Ε. ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους
- ΔΟΛ: Ο Μαρινάκης πλειοδότης για τον ΔΟΛ με 23 εκατ. ευρώ
- Γαβρόγλου: Απαράδεκτη η αντιμετώπιση μαθητών για τις καταλήψεις
- Wall Street: Έχασε 2,1% η Goldman Sachs που αγόρασε ομόλογα Μαδούρο – Πετρέλαιο στα 49,66 δολάρια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- «Καθαρή λύση» για το χρέος ζητά ο Τσίπρας
- Στη Φρανκφούρτη αναζητείται τώρα στήριξη για το χρέος
- Απώλειες για τον χρυσό ενόψει των στοιχείων για την αγορά εργασίας
- Παρίσι: Νεαροί Άραβες απειλούσαν να ανατινάξουν λεωφορείο
- Χαρίτσης: 36 νέα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
- Απώλειες για το πετρέλαιο - Για νέα υπερπροσφορά στην αγορά ετοιμάζονται οι επενδυτές
- Βερολίνο: Να χάνουν την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά ταμεία όσα κράτη παραβιάζουν τους κανόνες δικαίου
- Cevian Capital: Αγόρασε ποσοστό 5% στην Ericsson
- Βερολίνο - Παρίσι σχεδιάζουν κοινό σύστημα φορολόγησης των εταιρειών
- Daikin: Εγκαινίασε το πρώτο κατάστημα Blue Dealer Plus
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επισκόπηση Τύπου
- Μεγάλη έκρηξη στην Καμπούλ
- Οι εφημερίδες της Τετάρτης 31 Μαίου 2017
- Εξόφληση φόρου σε 12 δόσεις αλλά με «καπέλο» 5%
- Σόιμπλε: Μη ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις ΔΝΤ για Ελλάδα
- Γενικά αίθριος καιρός
- Στη Φραγκφούρτη ο Ευκλ. Τσακαλώτος για συνέδριο του Economist
- Σοφόν... το ασαφές: Ισορροπία «βλέποντας και κάνοντας»
- Το τσένταρ και το δόγμα Μέρκελ
- Το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του - ΒΙΝΤΕΟ