«Καθρέφτης» του τέλματος τα ομόλογα

Του Στέλιου Μορφίδη

Αν κάτι λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ως «πυξίδα» για το που πηγαίνει οικονομικά η χώρα και το κλίμα που διαμορφώνεται αυτή είναι η αγορά των ομολόγων, άσχετα που πλέον ο τζίρος της είναι πολύ μικρός.

Δυστυχώς αυτή η «πυξίδα» δείχνει ξεκάθαρα ότι η χώρα απομακρύνεται και πάλι απ' τον βασικό στόχο που έχει τεθεί, να μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια χωρίς να χρειάζεται τη χρηματοδοτική υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων ή του ΔΝΤ.

Από το τελευταίο Eurogroup, όπου καταγράφηκε αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις

μεταξύ της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων καταγράφουν σημαντική άνοδο και ταυτόχρονα οι τιμές τους υποχωρούν.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πλέον διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 8% από 6,9% που ήταν πριν το Eurogroup, όταν οι επενδυτές προσδοκούσαν μία συμβιβαστική λύση που θα συνέχιζε να τροφοδοτεί την πορεία επίτευξης μιας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Ακόμα πιο μεγάλη η άνοδος των αποδόσεων για το ομόλογο διάρκειας δύο ετών το οποίο πλέον κυμαίνεται στο 9,2% αφού οι επενδυτές φοβούνται περισσότερο τι θα συμβεί την επόμενη διετία.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι οι επενδυτές αποστρέφονται εκ νέου το ελληνικό ρίσκο στη σκιά της ατέρμονης διαπραγμάτευσης αλλά και των σημαντικών διαφορών μεταξύ των πιστωτών στην προσέγγιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Κάτι που γίνεται μάλιστα ίσως τη χειρότερη στιγμή, αφού για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος εξόδου στις αγορές – ακόμα και δοκιμαστικά – πρέπει να προηγηθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε επιθυμητά επίπεδα, ίσως και κάτω απ' το 5%. Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στην επενδυτική κοινότητα ήταν ότι εφόσον κλείσει η β' αξιολόγηση και υπήρχαν οι σχετικές εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους απ' τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοίνωνε τον ερχόμενο Μάρτιο, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την ένταξη και της Ελλάδος στο πρόγραμμα. Πλέον το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται... και ως εκ τούτου οι επενδυτές αρχίζουν να αποστρέφονται το «ελληνικό ρίσκο» φοβούμενοι ενδεχομένως και άλλου είδους επιπλοκές στη διαπραγμάτευση που θα οξύνουν τα πνεύματα.

Ήδη ο γερμανικός Τύπος φροντίζει τις τελευταίες ημέρες να «υπενθυμίσει» ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να παίξει και πάλι το «χαρτί» του Grexit υπενθυμίζοντας παράλληλα τις μεγάλες υποχρεώσεις που έχει και πάλι η Αθήνα για την αποπληρωμή ομολόγων τον επόμενο Ιούλιο...

Το επόμενο επεισόδιο στο ελληνικό «σίριαλ» θα παιχτεί την επόμενη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, όταν και θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ για να εξετάσει τη στάση του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα με βάση τα σημερινά δεδομένα και κυρίως πάνω στις δύο εκθέσεις που έχουν συντάξει τα κλιμάκια της, η μία για την πορεία του προγράμματος, και η άλλη για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Απ' τις διαρροές πάντως μόνο ευοίωνα δεν δείχνουν τα πράγματα αφού η έκθεση για το χρέος, όπως λέγεται, προειδοποιεί ότι αυτό φθάνει σε «επίπεδα έκρηξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα