Κάτω από την αντικειμενική πουλήθηκε 1 στα 2 σπίτια στα βόρεια προάστια

Της Στεφανίας Σούκη

Σημάδια σταθεροποίησης, με το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο της μεγάλης ψαλίδας μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών των ακινήτων να παραμένει, δείχνει η αγορά των κατοικιών στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα της REMAX Aθμονον, για τα πωληθέντα ακίνητα την περασμένη χρονιά στις περιοχές του Αμαρουσίου, των Βριλησσίων και των Μελισσίων. Σύμφωνα με αυτά, το 60% των κατοικιών στο Μαρούσι πουλήθηκαν κάτω από την αντικειμενική ενώ

στα Βριλήσσια και στα Μελίσσια το αντίστοιχο ποσοστό κατεβαίνει στο 38%. Η έρευνα αφορά τις συνολικές πραγματοποιηθείσες πωλήσεις ακινήτων όλο το έτος 2016 (δηλαδή από 1/1/2016 έως και 31/12/2016) όπως αυτές μεταγράφηκαν στα υποθηκοφυλακεία και σύμφωνα με τους αναλυτές της REMAX Aθμονον δείχνουν τα τρέχοντα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής κτηματαγοράς.

Από τα στοιχεία λοιπόν προκύπτει ότι η κτηματαγορά στα βόρεια προάστια έχει αρχίσει να σταθεροποιείται όσον αφορά τις τελικές τιμές πώλησης, παρατηρείται δε σταθερή αύξηση πωληθέντων και αν δεν μπουν νέοι φόροι στα ακίνητα και συγκρατηθούν σε λογικά πλαίσια οι πλειστηριασμοί, η αγορά μπορεί να δείξει σημάδια βελτίωσης.

Βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς είναι το γεγονός ότι συνεχίστηκε και το 2016 η προτίμηση σε παλιά ακίνητα: Στο Μαρούσι το 66% των πωληθέντων κατοικιών αφορούσε ακίνητα άνω των 20 ετών, στα Βριλήσσια το 47% και στα Μελίσσια το 53%, ενώ η πλειονότητα των πωληθέντων κατοικιών διέθετε parking και αποθήκη.

Στο Μαρούσι το 51% των πωληθέντων διαμερισμάτων είναι από 70 έως 120τμ, στα Βριλήσσια το 63% και στα Μελίσσια το 49%. Ειδικά το Μαρούσι, παραμένει ο δήμος με τις περισσότερες πωλήσεις στα βόρεια προάστια ενώ στα Βριλήσσια μειώθηκαν οι πωλήσεις συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Και στις τρεις περιοχές οι πωλήσεις επικεντρώνονται σε διαμερίσματα (στο Μαρούσι το 79%, στα Βριλήσσια το 83% και στα Μελίσσια το 74%). Ως προς τις τιμές των πωληθέντων ακινήτων, πάνω από 7 στα 10 σπίτια (74%) των πωληθέντων κατοικιών στο Μαρούσι ήταν μέχρι 150 χιλ. ευρώ (το 26% ήταν μέχρι 50 χιλ. ευρώ), στα Βριλήσσια ήταν το 53% (μόλις το 7% ήταν μέχρι 50 χιλ. ευρώ) και στα Μελίσσια ήταν το 75% (το 20% ήταν μέχρι 50 χιλ. ευρώ).

Οι τράπεζες αύξησαν τις χρηματοδοτήσεις για αγορά ακινήτων (στο Μαρούσι το 18,4% των πωληθέντων ακινήτων αγοράστηκαν μέσω δανεισμού, στα Βριλήσσια το 30% και στα Μελίσσια το 29,3%) ενώ παρατηρείται ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης καθώς στο Μαρούσι το 3,4% αγοράστηκε με ιδιωτική πίστωση, στα Βριλήσσια το 7% και στα Μελίσσια το 5,2%.

Το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας αυξήθηκε συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη με τους αγοραστές όμως, λόγω περιορισμένου budget, να συνεχίζουν να αγοράζουν μικρότερα και παλαιότερα ακίνητα: Στο Μαρούσι το 56% των πωληθέντων αφορούσε κατοικίες με αξία πώλησης έως 100 χιλ. ευρώ, στα Βριλήσσια το 48% αφορούσε κατοικίες από 100- 200 χιλ. ευρώ και τέλος στα Μελίσσια το 55% αφορούσε κατοικίες από 50-150 χιλ. ευρώ. Στο Μαρούσι το 4% των πωληθέντων ακινήτων αγοράστηκε από αλλοδαπούς εκτός Σένγκεν για απόκτηση της Golden Visa, στα Βριλήσσια το 5% ενώ στα Μελίσσια κανένα.

Τέλος, σημαντικός αριθμός πωληθέντων ακινήτων προήλθε από κληρονομιά των τελευταίων 3 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα