Κατοικίες για ξένους επενδυτές στην Αθήνα σε τιμή... ευκαιρίας

Της Στεφανίας Σούκη

Πεδίο δόξης λαμπρό για τους επενδυτές που θα αποφασίσουν να αγοράσουν τώρα σπίτι στην Αθήνα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η τελευταία ανάλυση του Global Property Guide, που εξετάζει τις τιμές πώλησης των κατοικιών σε επιλεγμένες αγορές ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το οποίο, αυτήν την περίοδο υπάρχει μία τελευταία, μεγάλη ευκαιρία για την αγορά ακινήτων της ελληνικής

πρωτεύουσας, η οποία είναι από τις φθηνότερες πανευρωπαϊκά.

Η μέση τιμή για την κατοικία στο κέντρο της Αθήνας κυμαίνεται, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει το Global Property Guide, στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ., νούμερο που είναι αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με πολλές, άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Με βάση την τιμή ανά τ.μ. η Αθήνα είναι περίπου δύο φορές φθηνότερη σε σύγκριση με τη Λισαβώνα, τρείς φορές πιο φθηνή σε σύγκριση με τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και το Βερολίνο, τέσσερις φορές φθηνότερη από τη Βιέννη και σχεδόν επτά φορές φθηνότερη από το Παρίσι!

Η ανάλυση επικαλείται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος του 2017, σύμφωνα με τα οποία η αγορά κατοικίας στην Αθήνα ήταν κατά 44% φθηνότερη σε σύγκριση με τα ανώτατα επίπεδα του 2008, με την πτώση να επιβραδύνεται, σε σύγκριση με τα νούμερα πριν από ένα χρόνο. «Μάλιστα, σε τριμηνιαία βάση η μείωση των τιμών έχει σταματήσει, σημειώνοντας ακόμη και αύξηση σε ορισμένες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσιάζει ακόμη πιο αισιόδοξους δείκτες για την ελληνική αγορά ακινήτων στην τελευταία του έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα (Απρίλιος 2018), σημειώνοντας ότι η ελληνική πρωτεύουσα ήταν στην 13η θέση (!) σε ένα σύνολο, διεθνώς, 42 μεγάλων πόλεων όσον αφορά την αύξηση των τιμών την τελευταία πενταετία σημειώνοντας ότι για την περίοδο από το 2013 έως το και 2017 κι ενώ σε επίπεδο χώρας η αγορά σημείωσε πτώση, η Αθήνα είχε αύξηση, κατά την έκθεση του ΔΝΤ, σε ποσοστό πάνω από 5% σε ετήσια βάση το συγκεκριμένο διάστημα (σ.σ. αν και στο σημείο αυτό οι εκτιμήσεις αμφισβητούνται εντόνως από τους Ελληνες μεσίτες και μεγαλοσυμβούλους της αγοράς για την επίμαχη περίοδο κάνουν λόγο για πτώση, πολύ περισσότερο με δεδομένα την κατάρρευση των αγοραπωλησιών και άρα τη δυσκολία εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων)».

Σε αυτό πάντως που συμφωνούν αναλυτές και μεσίτες είναι η κινητικότητα που παρουσιάζει εσχάτως η αγορά των ιδιωτικών κατοικιών, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής: Το 2017 ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στην Αθήνα αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, με μία αύξηση κατά 13%, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για επαγγελματικά ακίνητα.

Οι ευκαιρίες λόγω τουρισμού

Η κτηματαγορά της Αθήνας προσελκύει αυτή την στιγμή το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με την ανάλυση του Global Property Guide, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον τουρισμό. Η ανάλυση επικαλείται τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των συναλλαγών στην πόλη αυξήθηκε το 2017 κατά 18% και κατά 1,5 φορά το πρώτο δίμηνο του 2018 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017.

Η αγορά των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων κατοικιών είναι μία αγορά που προσφέρει αυτή την στιγμή υψηλές αποδόσεις για τους επενδυτές και σύμφωνα με βάση τις εκτιμήσεις από το Euromonitor International η ελληνική πρωτεύουσα είναι η πόλη με το δεύτερο ταχύτερο ποσοστό αύξησης ως προς τον αριθμό των τουριστών στην Ευρώπη (η πρώτη είναι το Ηράκλειο). Επιπλέον, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων έφθασε τα 4,8 εκατ. επισκέπτες την περασμένη χρονιά, σημειώνοντας άνοδο κατά 10% έναντι του 2016. Εξ' ού και με βάση τα στοιχεία από το portal δεδομένων για την Airbnb, το ΑirDNA, ο αριθμός των κρατήσεων στην Αθήνα μέσω της πλατφόρμας αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 66% από το 2010, έναντι του 30% στο Παρίσι, 40% στο Βερολίνο και 40% στη Βαρκελώνη.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος που κινητοποιεί την αγορά τη δεδομένη συγκυρία είναι το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», με τα νούμερα να βαίνουν αυξανόμενα: Σύμφωνα με το Enterprise Greece, Περισσότεροι από 2.300 επενδυτές έκαναν χρήση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» που παρέχει άδειες παραμονής από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ από την έναρξη του προγράμματος έως και το 2017, με αύξηση κατά 30% την περυσινή χρονιά έναντι του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα