ΚΕΠΕ: Η «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια και η δύσκολη επόμενη μέρα
Στην αρνητική πλευρά της απεξάρτησης από τον λιγνίτη, που θα μπορούσε να «μεταφραστεί» και στο αναγκαίο, αλλά υψηλό κόστος της ενεργειακής μετάβασης εντοπίζει το ΚΕΠΕ ένα από τα βασικά αίτια για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας στη χώρα μας, σε συνδυασμό βέβαια με το εξίσου «εκρηκτικό» διεθνές περιβάλλον.
Σύμφωνα με την ανάλυση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι έχει επέλθει μια απότομη δομική αλλαγή όσον
Κάτι που ασφαλώς έχει αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας, καθώς η σταδιακή εκτόξευση του ενεργειακού κόστους σε ιστορικά υψηλά επηρεάζει άμεσα τόσο τη βιομηχανική παραγωγή, τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και τις οικιακές καταναλώσεις, όσο και έμμεσα με την μετακύλιση του κόστους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
«Κλειδί» η εξάρτηση από το ακριβό φυσικό αέριοΕιδικότερα, σήμερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ σημαντική παραμένει και η χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτή τη στιγμή, η ποσοστιαία συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνάει το 40%. Ως συνέπεια, η συνεχής αυξητική τάση του κόστους των ενεργειακών προϊόντων, και κατά κύριο λόγο αυτή του φυσικού αερίου, έχει οδηγήσει σε αντίστοιχες αυξήσεις του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ένα φαινόμενο που δεν αφορά αποκλειστικά τη χώρα μας, αλλά το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος καταγράφουν συνεχή αυξητική πορεία από τον Σεπτέμβριο και, παρά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση μετά το τέλος Οκτωβρίου, κατά τους τελευταίους δύο μήνες του έτους η τιμή αγοράς της επόμενης μέρας κινείται σταθερά σε τιμές άνω των 300 €/MWh, ενώ πρόσφατα ξεπέρασε ακόμα και τα 400 €/MWh
Όπως επίσης επισημαίνεται στην ανάλυση του ΚΕΠΕ, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πωλήσεις εισροών του τομέα της ενέργειας στους υπόλοιπους κλάδους είναι υψηλότερες τόσο σε σχέση με τον μέσο όρο πωλήσεων εισροών μεταξύ των κλάδων της οικονομίας όσο και σε σχέση με τις πωλήσεις εισροών των υπολοίπων κλάδων προς τον τομέα της ενέργειας. Η πλειονότητα των κλάδων από τους οποίους εξαρτάται ο τομέας της ενέργειας για πωλήσεις εισροών ανήκουν στη βιομηχανία, ενώ η προς τα μπρος διασύνδεση του τομέα της ενέργειας με τη διαδικασία αναπαραγωγής της εργασιακής δύναμης είναι ιδιαίτερα υψηλή αποτελώντας σημαντικό συστατικό στοιχείο του πραγματικού ωρομισθίου. Στον αντίποδα, από την εξέταση των προς τα πίσω διασυνδέσεων, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αγορές εισροών του τομέα της ενέργειας από τους υπόλοιπους κλάδους είναι χαμηλότερες τόσο σε σχέση με τον μέσο όρο αγορών εισροών μεταξύ των κλάδων της οικονομίας όσο και σε σχέση με τις αγορές εισροών των υπολοίπων κλάδων από τον τομέα της ενέργειας.
Οι δύο βασικοί κλάδοι από τους οποίους εξαρτάται ο τομέας της ενέργειας για αγορές εισροών είναι οι «Ορυχεία-Λατομεία» και «Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου». Ένα αποτέλεσμα που δεν εκπλήσσει, δεδομένου ότι παραδοσιακά η ελληνική οικονομία για την παραγωγή ενέργειας βασίζεται στις εγχώριες εξορύξεις και στις εισαγωγές πετρελαίου.
Περαιτέρω, από την ανάλυση προκύπτει ότι επειδή η εξάρτηση των πωλήσεων του τομέα της ενέργειας είναι σχετικά υψηλή σε κλάδους της βιομηχανίας, μια μεταβολή της ζήτησης εισροών από αυτούς τους κλάδους θα τείνει να επηρεάσει περισσότερο τον τομέα της ενέργειας απ΄ ό,τι μια αντίστοιχη μεταβολή στον τομέα των υπηρεσιών και τον πρωτογενή τομέα.
Η εξέλιξη του ενεργειακού κόστουςΤο ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι κατά το 2ο εξάμηνο του 2021 καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων που επηρέασε το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρώπης. Χαρακτηριστική είναι η αυξητική πορεία της προθεσμιακής τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία, παρά τη μικρή πτωτική τάση που εμφάνισε κατά τα τέλη Οκτωβρίου, συνέχισε έντονα ανοδικά προς το τέλος του έτους. Αντίστοιχη αυξητική τάση κατέγραψε και η διεθνής τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, η οποία, σε συνέχεια της πολύ μεγάλης πτώσης κατά τους πρώτους μήνες του 2020, παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση, ιδιαίτερα από το τέλος του 2020 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.
Ταυτόχρονα, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, ενώ συγκριτικά με το τέλος του 2020 έχει υπερδιπλασιαστεί επηρεάζοντας άμεσα το κόστος παραγωγής της βιομηχανίας, αλλά και το κόστος παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Ανώριμη η Ευρώπη για την «πράσινη» στροφήΤο ΚΕΠΕ διαπιστώνει συγκεκριμένα δομικά χαρακτηριστικά της ενεργειακής αγοράς που εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά το κόστος της ενέργειας. Αναφέρει ενδεικτικά την υψηλή εξάρτηση της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας από εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, ιδιαίτερα σε φυσικό αέριο και πετρελαιοειδή. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα δημιουργεί περιορισμούς στο ενεργειακό σύστημα, καθώς, πέρα από την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ, απαιτεί επίσης σημαντικές επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης, ενεργειακή αναβάθμιση και διαχείριση της ζήτησης, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ένταση της ενεργειακής κρίσης και τις στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού υποδείγματος, το οποίο είναι πλήρως εξαρτημένο από τον εξωτερικό τομέα, οδηγούν σε μια δύσκολη επόμενη μέρα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατί η οικονομία ανησυχεί για μία ουσία που βρίσκεται στα ούρα μας
- Sniper: H επιχείρηση αναζήτησης του Ηλ.Λιανού, το… έξτρα μέρισμα της Jumbo και το tech project στην Ολυμπία Οδό
- Provocateur: Η πρώτη φάση του άτυπου «ανασχηματισμού», η καρατόμηση και το παρασκήνιο στον ΑΔΜΗΕ
- Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τον κατώτατο μισθό από 1.1.2022
- Καγκελάριος: Το μεγάλο «πακέτο» στην Alpha Bank και η βουτιά της Κέκρωψ
- Προς παράταση η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στα ακίνητα
- Στο προσκήνιο ξανά ο εφιάλτης του lockdown
- Νέα κανονικότητα λόγω Όμικρον από 3 Γενάρη – Τι αλλάζει σε διασκέδαση, εστίαση, εργασία και γήπεδα
- ΗΠΑ - CDC: Μειώνουν σε 5 ημέρες την καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς
- Τέλη κυκλοφορίας: Διευκρινήσεις για τα ακινητοποιημένα οχήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Προς παράταση η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στα ακίνητα
- Νέα κανονικότητα λόγω Όμικρον από 3 Γενάρη – Τι αλλάζει σε διασκέδαση, εστίαση, εργασία και γήπεδα
- Ενεργειακή κρίση: «Σημάδια ανακούφισης» μέσω… Όμικρον και αμερικανικού LNG
- «Grand Chalet»: Ξανά στο σφυρί στις 7 Ιανουαρίου το κάποτε φημισμένο ξενοδοχείο
- «Έκρηξη» πλούτου: Πάνω από 1.000 super yachts υπό κατασκευή για τους μεγιστάνες του πλανήτη
- ΚΕΠΕ: Η «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια και η δύσκολη επόμενη μέρα
- Οι προκλήσεις μπροστά
- Τελευταία Νέα New Money
- ΚΕΠΕ: Η «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια και η δύσκολη επόμενη μέρα
- «Έκρηξη» πλούτου: Πάνω από 1.000 super yachts υπό κατασκευή για τους μεγιστάνες του πλανήτη
- Οι προκλήσεις μπροστά
- Νέα κανονικότητα λόγω Όμικρον από 3 Γενάρη – Τι αλλάζει σε διασκέδαση, εστίαση, εργασία και γήπεδα
- Ενεργειακή κρίση: «Σημάδια ανακούφισης» μέσω… Όμικρον και αμερικανικού LNG
- «Grand Chalet»: Ξανά στο σφυρί στις 7 Ιανουαρίου το κάποτε φημισμένο ξενοδοχείο
- Προς παράταση η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στα ακίνητα
- Χρυσός: Μικρά κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο
- Γερμανία: Υπουργός ζητά αύξηση των τιμών στα τρόφιμα «για να τα εκτιμήσουν οι πολίτες»
- Πετρέλαιο: Ξανά πάνω από τα 75 δολάρια το αργό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους τρεις
- Πλημμύρες στη Βραζιλία: Τους 20 έφθασαν οι νεκροί, σχεδόν 63.000 εκτοπισμένοι
- Γερμανία: 372 θάνατοι και πάνω από 21.000 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες
- Τα νέα μέτρα βγάζουν στα… κάγκελα τον κλάδο της εστίασης
- Διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας την 10η Ιανουαρίου για την Ουκρανία
- Βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ζώων που έζησαν στη Λέσβο πριν από 2 εκατ. χρόνια
- Ταμείο Ανάκαμψης: Πέφτουν οι υπογραφές ανάμεσα στο ΥΠΟΙΚ και τις τράπεζες για τα δάνεια
- Χ.Α.: Με τα διεθνή σε ήπια άνοδο και τη Wall Street σε ρεκόρ, η Αθήνα αναζητά τάση
- Μυτιλήνη: Στο φως απολιθωμένα οστά ζώων που έζησαν πριν από 2 εκατ. χρόνια
- Λουράντος: Αυξήσεις - σοκ 200% στα φάρμακα