Κερδισμένος ο χρυσός από τον εμπορικό πόλεμο

Επωφελείται της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ο χρυσός, καθώς οι νέοι δασμοί, οι απειλές Τραμπ και τα «τιτιβίσματα» στο Twitter πίεσαν τις μετοχές οδηγώντας επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα συνεχίζονται και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, καθώς η Κίνα καταβάλλει δασμούς 25% για προϊόντα αξίας 250 δισ. δολ.

Αυτές οι τεράστιες πληρωμές καταλήγουν απευθείας στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», έγραψε στο Twitter

o Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του Τραμπ άσκησαν πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές, ωστόσο, αργότερα, σχόλια του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, βοήθησαν τη Wall Street να ανακάμψει. Ο Μνούτσιν χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις σημερινές εμπορικές συνομιλίες με τους Κινέζους διαπραγματευτές.

Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 2,20 δολ. ή 0,2%, στα 1.287,40 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε οριακά στις 97,3 μονάδες.
Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,123 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε οριακή άνοδο στο 1,302 δολ.

Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,5%, εν μέσω του κλίματος αποστροφής ρίσκου που παρατηρήθηκε από την αρχή της εβδομάδας.

Νωρίτερα σήμερα, τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το οποίο, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, προανήγγειλε ότι θα ανταποδώσει χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρά την επιβολή των δασμών, ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι είναι ακόμα δυνατή η επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι έλαβε μία «όμορφη επιστολή» από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ, καθώς και ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα έχει τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα