Κερδίζει «έδαφος» η πρόταση για ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων

Στη ΔΕΘ αναμένονται οι όποιες τελικές ανακοινώσεις - Θετικοί οι δανειστές, οι οποίοι, όμως, θέτουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις - Τι θα περιλαμβάνουν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουν «ακατάσχετο» λογαριασμό

Τη ΔΕΘ θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να μάθουν εάν τελικώς θα ισχύσει η νομοθέτηση ειδικού, ακατάσχετου λογαριασμού ή όχι, με τους δανειστές να εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν αυτήν την πρόταση, αλλά εφόσον ισχύσουν

ορισμένες προϋποθέσεις, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Όπως τόνισαν πηγές που βρέθηκαν στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία έγινε μετά από πρόταση της ΕΣΕΕ, μία εκ των προϋποθέσεων για τη δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού είναι η υποχρεωτική χρήση «πλαστικού» χρήματος, αλλά και η διευκόλυνση στην πληρωμή των τρεχουσών οφειλών.

Οι δανειστές μοιάζουν να συζητάνε κατ' αρχήν την πρόταση της Συνομοσπονδίας, αλλά θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις και εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με την πρόταση για αμνηστία στις παλιές οφειλές.

Βάσει όλων όσων είναι γνωστά μέχρι σήμερα – είτε επισήμως, είτε μέσω διαρροών- αυτό που σχεδιάζεται είναι να προβλεφθεί μια κλιμάκωση του ακατάσχετου, ανάλογα με το τζίρο των επιχειρήσεων και το ύψος των οφειλών προς εφορίες, Ταμεία και προμηθευτές, έτσι ώστε όσο μεγαλύτερες είναι αυτές οι υποχρεώσεις τόσο μεγαλύτερο να είναι το ακατάσχετο.

Πρακτικά το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: σε αυτόν το λογαριασμό θα μπαίνουν οι εισπράξεις- από POS και λοιπές συναλλαγές- και με πάγια εντολή θα πληρώνονται μηνιαίως οι υποχρεώσεις της επιχείρησης για μισθοδοσία, προμηθευτές, ταμεία, εφορίες. Η πρόβλεψη ακατάσχετου, έστω σε κάποιο ποσοστό, θα λειτουργεί ως ασπίδα έναντι των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα εξασφαλίζει την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Θετική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση του Επιτρόπου Μοσκοβισί και στην πρόταση της ΕΣΕΕ για "πάγωμα" των παλαιών ληξιπρόθεσμων, με αντίβαρο στις μελλοντικές συντάξεις των ενδιαφερομένων, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης και των παλιών και των τρεχουσών υποχρεώσεων. Αυτό που έχει προτείνει η ΕΣΕΕ είναι αυτές οι παλαιές οφειλές να "παγώνουν" και να κεφαλαιοποιούνται, με αντάλλαγμα ασφαλιστικό χρόνο, δηλαδή στην πραγματικότητα με μελλοντική επιβάρυνση του συνταξιοδοτικού φακέλου του επιτηδευματία.

"Κλειδί" χαρακτηρίζεται από την ΕΣΕΕ και η διάσωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς είναι κοινή η διαπίστωση πως δεν μπορεί να υπάρξει μια νέα ρύθμιση τέτοιου εύρους. Όπως ήδη προβλέπει σχετική εγκύκλιος, το βάρος θα πέσει στην επανένταξη επιτηδευματιών που απώλεσαν τη ρύθμιση λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας καταβολής των δόσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα