Κίνα: Σύντομα η έγκριση των σχεδίων για τις επτά νέες ζώνες ελεύθερου εμπορίου

Σύντομα θα εγκριθούν τα γενικά σχέδια για την τρίτη ομάδα ζωνών ελεύθερου εμπορίου (free trade zones, FTZs) της Κίνας, που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, αναφέρει δημοσίευμα της «Shanghai Securities News».

Τον Αύγουστο, η Κίνα ενέκρινε την ίδρυση επτά νέων ζωνών ελεύθερου εμπορίου, καθώς θέλει να επαναλάβει την επιτυχία των προηγούμενων σχετικών προσπαθειών. Ο συνολικός αριθμός των FTZs θα ανέρχεται πλέον σε 11, μετά την πρώτη ελεύθερη ζώνη που ιδρύθηκε στη Σαγκάη πριν από τρία χρόνια και μία δεύτερη ομάδα που ιδρύθηκαν στην παραθαλάσσια Τιαντζίν, τη Φουτζιάν και τη Γκουανγκντόνγκ

στα τέλη του 2014.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Γκάο Χουτσένγκ, τον Αύγουστο, η επαρχία Λιαονίνγκ στη Βορειοανατολική Κίνα θα εστιάσει σε μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά για να μετασχηματίσει την παλιά βιομηχανική βάση σε πιο ανταγωνιστική περιοχή, ενώ η Ζετσιάνγκ αναμένεται να διερευνήσει την απελευθέρωση του εμπορίου προϊόντων και τη βελτίωση των δυνατοτήτων της στην παγκόσμια κατανομή προϊόντων.

Η περιφέρεια Χενάν της κεντρικής Κίνας θα αξιοποιήσει το δυναμικό της στις μεταφορές και τα logistics, ενώ το Χιουμπέι θα δημιουργήσει βάσεις υψηλής τεχνολογίας και θα διευκολύνει την ανάπτυξη της οικονομικής ζώνης του ποταμού Γιανγκτσέ. Η Κίνα ελπίζει ότι οι FTZs στις περιφέρειες Τσονγκκίνγκ, Σιτσουάν και Σαανσί, που βρίσκονται στη λιγότερο αναπτυγμένη δυτική πλευρά της, θα βοηθήσουν στο άνοιγμά τους για να αναδειχθεί η οικονομική ζωτικότητά τους.

Οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου αποτελούν μέρος των κυβερνητικών προσπαθειών για τη δοκιμή μεταρρυθμιστικών πολιτικών, στις οποίες περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των επιτοκίων και λιγότεροι περιορισμοί στις επενδύσεις για την καλύτερη προσαρμογή της οικονομίας στις διεθνείς πρακτικές.

Μεταξύ των επιτυχημένων δοκιμών που έγιναν στις δύο πρώτες ομάδες FTZs ήταν η θέσπιση «αρνητικής λίστας», που αναφέρει τους τομείς, στους οποίους απαγορεύονται ξένες επενδύσεις, ενώ επιτρέπει στις ξένες εταιρείες που επενδύουν στους κλάδους εκτός της λίστας να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες με αυτούς που ακολουθούν οι εγχώριες εταιρείες. Ενθαρρυμένη από τα αποτελέσματα, η Κίνα εξετάζει να διευρύνει την προσέγγιση αυτή σε όλη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα