Κίνδυνο στασιμότητας της οικονομίας, βλέπει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής
Ως «μία και μοναδική λύση» για την αύξηση των εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμά την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
«Θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα» είπε και σημείωσε πως ενώ το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, έχει καθυστερήσει. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση
Όπως ανέφερε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εφόσον επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και πάντως όχι πριν το 2018, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την μείωση των φόρων, καθώς - εκτίμησε - πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλήθηκε. «Εκείνοι που θέλουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, πληρώνουν από τις αποταμιεύσεις τους με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καταθέσεις» είπε. Όπως υπογράμμισε, για να καταδείξει την μη αποδοτικότητα του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2014 τα έσοδα βαίνουν διαρκώς μειούμενα. «Αυξάνει ο ΦΠΑ και μειώνονται τα έσοδα» τόνισε. «Υπάρχουν δυνατότητες για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελούν τη μοναδική λύση. Όλοι συμφωνούν ότι αυτό είναι το βασικότερο μέσο για την άντληση εσόδων στη χώρα γιατί αλλιώς το βάρος πέφτει στους συνεπείς φορολογούμενους, που όμως έχει κάποια όρια που έχουμε εξαντλήσει» είπε ο κ. Λιαργκόβας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αγγίζει το 30% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 15%, ενώ υπάρχουν και χώρες, όπως η Σουηδία, που είναι μόλις 5%. Αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση του ΑΕΠ εξηγούν τα μειωμένα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές παρά την αύξηση του ΦΠΑ, υπογράμμισε.
Παρουσιάζοντας την Έκθεση εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, για το χρονικό διάστημα Απριλίου 2016 - Ιουνίου 2016, ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε ότι «οι ασαφείς κόκκινες γραμμές μπορεί να επιβραδύνουν την προσπάθεια ανάπτυξης» και ζήτησε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: ««Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν νέα αναπτυξιακά μέτρα. Δεν γίνεται να είσαι ολίγον έγκυος με το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Ή τις εφαρμόζεις ή όχι». «Αλλιώς, ο κίνδυνος δυνητικής στασιμότητας είναι υπαρκτός», τόνισε.
«Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα», πρόσθεσε ο κ. Λιαργκόβας κι εκτίμησε ως υπονομευτικές του κλίματος αισιοδοξίας, που δημιούργησε η πρώτη αξιολόγηση, τις «διαφοροποιήσεις υπουργών», όπως είπε.
Ο κ. Λιαργκόβας, στάθηκε και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης που παρατηρούνται στη χώρα μας.
«Αν πούμε όχι στην πώληση του 17% της ΔΕΗ θα υπάρξει πρόβλημα στην υλοποίηση των στόχων», ρωτήθηκε ο κ. Λιαργκόβας. «Είναι θέμα μηνύματος, αν εφαρμόζουμε ή όχι τις δεσμεύσεις» απάντησε. «Καλό θα είναι να αποφευχθεί» προσέθεσε.
Σχετικώς με την φημολογία για μείωση του κατώτατου μισθού ο κ. Λιαργκόβας σχολίασε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από τους δανειστές. «Δεν είναι κάτι που ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που συζητείται είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μαζικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» διαβεβαίωσε. Ακόμα, σχολιάζοντας την αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων τους τελευταίους δύο μήνες, ο κ. Λιαργκόβας εκτίμησε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα αν η αδυναμία αυτή είναι συγκυριακή ή συστηματική. Υποστήριξε επιπλέον πως η οικονομία της χώρας δεν είναι ακόμα έτοιμη για έξοδο στις διεθνείς αγορές και πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται κεφάλαια από το εξωτερικό αλλά και μια ρύθμιση του χρέους, κάτι που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά. Τέλος, ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε την προσοχή ώστε να μην τίθενται υπερβολικά υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι, αφού το ζητούμενο στην ελληνική περίπτωση είναι η «διατηρησιμότητα μιας φορολογικής πειθαρχίας, ιδίως για μια χώρα που δεν έχει μια ιστορία δημοσιονομικής πειθαρχίας αφού συνεχώς ζούσαμε με ελλείμματα τα τελευταία 30 χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η Αντιπολίτευση
Έντονη κριτική άσκησε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι έχουν υλοποιηθεί μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση και την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Προσέθεσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει εσωτερική στάση πληρωμών ύψους 3,3 δισ. ευρώ «για να έχει να λέει πως πετυχαίνει στους δημοσιονομικούς στόχους». Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αγγίξει τα 7,2 δισ. ευρώ κι έχει ήδη επιβληθεί ο κόφτης. «Η οικονομία μας σέρνεται στην ύφεση. Οι νέοι φόροι έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά και έχουν προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
«Η έκθεση διαψεύδει την κυβέρνηση που μιλά για πλεόνασμα, καθώς αποκαλύπτει ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας κρυφός κόφτης πληρωμών για να αποφύγει τον δημοσιονομικό κόφτη. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντείνει τον πανικό της κυβέρνησης» είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.
Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Αμυράς υπογράμμισε πως «οι αλήστου μνήμης κόκκινες γραμμές έγιναν συζήτηση για το αν το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπληρωμένο ή συμπληρωματικό».
«Είναι σαφές, ο λογαριασμός δεν βγαίνει» υποστήριξε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.
Ότι εκτοξεύει κραυγές καταστροφολογίας, υπονομεύοντας την Οικονομία, κατηγόρησε από την πλευρά του την αντιπολίτευση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Αντωνίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- O Kατρούγκαλος σε άτακτη υποχώρηση, ξηλώνει το νόμο του
- Μαρινόπουλος: «Τρέχουν» τις διαδικασίες με δύο... αστερίσκους
- Πώς θα φτιάξετε εύκολα αφράτο ψωμί στο σπίτι
- Ήρθε η ώρα για το νέο πικρό ποτήρι
- Πόσα ξέρεις για τη σταφυλοθεραπεία;
- Κρίση αιμορροΐδων: Η διατροφή που θα σας βοηθήσει
- Απίστευτο! Λήστεψε τράπεζα για να τον βάλουν φυλακή και να... γλιτώσει από τη γυναίκα του
- Φεστιβάλ Βενετίας: Παρατεταμένο χειροκρότημα για τη νέα δημιουργία του Μελ Γκίμπσον
- Περικοπές στις συντάξεις ακόμη και κάτω από τα 1.300 ευρώ! (έγγραφα)
- Ξεκινούν οι εγγραφές στο Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών - Ζητούνται εθελοντές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ήρθε η ώρα για το νέο πικρό ποτήρι
- Πόσα ξέρεις για τη σταφυλοθεραπεία;
- Νεκροί, συντρίμμια και εικόνες καταστροφής η επόμενη μέρα της θεομηνίας
- Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία
- Μαρινάκης: Να γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες» σε όλο το ποσό που θα καταβάλουν οι καναλάρχες για τις άδειες
- Μνήμες Proton Bank
- Επίσκεψη Τσίπρα στη ΔΕΘ με φόντο το μετρό Θεσσαλονίκης
- Τι συζήτησαν παλαιοί και νέοι καναλάρχες για το υπό διαμόρφωση τηλεοπτικό τοπίο
- Επικουρικές: Και μηδενίζονται και σε δόσεις η παρακράτηση έως το 2018
- Μακάριοι οι... πτωχοί
- Τελευταία Νέα New Money
- Κίνδυνο στασιμότητας της οικονομίας, βλέπει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής
- Πόσα ξέρεις για τη σταφυλοθεραπεία;
- Με ανανεωμένο μενού επιστρέφει το Simul
- Έλληνας εργάτης κόλλησε ηπατίτιδα σε καταυλισμό προσφύγων στο Κιλκίς
- Επίσκεψη Τσίπρα στη ΔΕΘ με φόντο το μετρό Θεσσαλονίκης
- Μαρινάκης: Να γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες» σε όλο το ποσό που θα καταβάλουν οι καναλάρχες για τις άδειες
- Τι συζήτησαν παλαιοί και νέοι καναλάρχες για το υπό διαμόρφωση τηλεοπτικό τοπίο
- Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία
- Νεκροί, συντρίμμια και εικόνες καταστροφής η επόμενη μέρα της θεομηνίας
- Μακάριοι οι... πτωχοί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ισημερινός: Εξόρυξη πετρελαίου μέσα στον... Αμαζόνιο
- Σε μικρή απόσταση από τη γη πέρασε αστεροειδής-Είχε το μέγεθος λεωφορείου
- Μειώθηκαν 2,8% οι εξαγωγές στην Κίνα τον Αύγουστο
- Θεσσαλονίκη: Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης
- Μετοχικές ιστορίες
- Περικοπές στις συντάξεις ακόμη και κάτω από τα 1.300 ευρώ! (έγγραφα)
- ΗΠΑ: Ψηφίζεται νομοσχέδιο που επιτρέπει μηνύσεις στη Σαουδική Αραβία για την 11η Σεπτεμβρίου
- Μηνύσεις ετοιμάζουν κάτοικοι χωριού της Χίου μετά τη φονική πυρκαγιά
- Το υπ. Παιδείας πήρε πίσω τη διάταξη που έκανε λέκτορες 2.000 υπαλλήλους
- Γρίφος για τον ESM τα βραχυπρόθεσμα μέτρα