Κίνδυνος επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος

Αρνητικά είναι τα σήματα που έρχονται για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και των αγορών στην τρέχουσα χρονιά, στοιχείο εξάλλου που επεσήμανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα.

Κατά πρώτον η Morgan Stanley ανησυχεί για γύρισμα σε ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας σε πρόσφατη έκθεση-ανάλυση

της με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου. Κατά δεύτερον η UBS θεωρεί ότι οι αγορές μετά από ένα τίναγμα-ριμπάουντ που θα πραγματοποιήσουν μέσα στο πρώτο 5μηνο του 2016 μετά την πρόσφατη πτώση, θα ξαναγυρίσουν πτωτικά μέχρι το 2017.

Πολλά τεχνικά στοιχεία συγκλίνουν σε αυτό είτε προέρχονται από το αμερικάνικο χρηματιστήριο είτε από τα ευρωπαϊκά. Δηλαδή όλα δείχνουν ότι οι δείκτες προμηνύουν μια πτώση που θα ακολουθήσει μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 καθώς η δυναμική για νέα υψηλά έχει χαθεί.

Οι αγορές στις μέρες μας κατά κανόνα γίνονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες και τελικά δημιουργούν χρηματοοικονομικές κρίσεις,που επηρεάζουν τις προσδοκίες αλλά και την πραγματική οικονομία. Είναι προφανές ότι η εμπιστοσύνη στις προοπτικές έχει κλονισθεί για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι υπάρχει η απειλή της αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ, τους κρυμμένους σκελετούς στην Κίνα αλλά και το γεωπολιτικό ρίσκο.

Μέσα σε όλα αυτά η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί παρά το γεγονός ότι αυτή η διετία με το πακέτο νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι δικά της. Και αυτό έχει να κάνει με πολλά ζητήματα που τα funds βλέπουν ότι δεν έχουν κλείσει για την Ευρώπη.

Η χώρα μας δεν ευνοείται από μια τέτοια συγκυρία στον βαθμό μάλιστα που διεθνείς αναλυτές όπως αυτοί της Morgan Stanley μιλούν για μια αργή πορεία με ισχνή ανάπτυξη. Όμως όλα φορτώνουν προς την αρνητική πλευρά είτε αυτά αφορούν την απειλή μιας de facto εξόδου μας από την Σένγκεν ή τις καθυστερήσεις της αξιολόγησης. Επίσης είναι άγνωστο τι θα απαιτήσει από την τωρινή κυβέρνηση το ΔΝΤ.

Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2016 που προβάλλεται ως κύριος στόχος της. Και παράλληλα να προνοήσει απέναντι στις στραβές που θα προκύψουν από τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά εάν οι διεθνείς συνθήκες αρχίσουν να επιδεινώνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα